Пътуване по време на бременност – има ли риск за бебето

бременност пътуване

Бременните жени могат да пътуват по време на бременността ако се чувстват комфортно. Единствено в последните месеци на бременността не се препоръчва толкова пътуването, тъй като вашето бебче може да реши да се появи неочаквано, затова ако ви се налага, тогава да пътувате трябва да сте добре подготвени. Когато и да решите да пътувате трябва да обсъдите вашите намерения с вашия акушер-гинеколог.


В първите месеци от бременността може да нямате желание да пътувате, особено ако имате ранни симптоми на бременността като гадене, повръщане, промяна в настроението, лесна уморяемост, проблеми с храненето и други. До към 12 гестационна седмица е най-висок риска от загуба на бебето. В този период не се препоръчват пътувания при жени, които имат риск от загуба на бебето (имат контракции или кървене) или предишен спонтанен аборт. Пътуването през първите седмици на бременността не е проблем, ако се чувствате добре и акушер-гинекологът ви няма нищо против.

Най-подходящият период за пътуване през бременността е между 12 и 28 гестационна седмица (второто тримесечие – от четвъртия до шестия месец), но разбира се ако бременността ви протича нормално и без усложнения. В този период на бременността сутрешното гадене и повръщане постепенно отшумяват и енергията ви се връща. Това, че ще ставате майка не бива да ви откаже от плановете ви за почивка и забавление. Съгласувайте вашето пътуване със следващата дата, на която трябва да посетите вашия акушер-гинеколог и преди да тръгнете говорете с него, като задължително си запишете номера на мобилния му телефон. Поговорете с него, тъй като за плануване на пътуването ви има значение къде ще пътувате (в страната или в чужбина), с какво ще пътувате и за колко време ще отсъствате от града и др. Нека той прецени има ли рискови фактори пътуването ви за плода. Ако вие имате някакво заболяване, консултацията с вашия лекар е наложителна. Ако ще пътувате в чужбина, особено в екзотични държави трябва да проверите дали се налага да се правят определени имунизации (предпазващи от животозастрашаващи инфекции) за посещение на дадената страна, тъй като някой от тях не се препоръчва да се прилагат на бременни. С цел превенция на здравето ви, както и това на бебето ви, пътуването в страни с по-ниски стандарти е препоръчително да се отложи, особено ако в тези райони има малария.

Пътуването на бременната жена след 7-мия лунарен месец е вече строго индивидуално. Значение има как се чувства бременната, как се развива плода и може да се предприеми само след съгласието на вашия лекар.

Независимо в коя гестационна седмица сте е добре да носите всички документи, които имате за протичането на бременността ви. Ако вашият акушер-гинеколог прецени, може да ви даде и копие от медицинския ви картон и изследванията ви, особено ако ще пътувате в чужбина. Имайте предвид, че някои самолетни компании, не разрешават пътуването на бременни след 30-тата гестационна седмица без здравна и пътна застраховка и разрешение от лекар.
Пътуване с кораб по време на бременността:

Ако искате да ходите на круизно пътуване по-добре го отложете за след бременността, от една страна в първите месеци на бременността може да имате симптоми на морска болест, а от друга страна на повечето кораби не се допускат бременни след 6-ия месец. Ако сте в петия лунарен месец ще се наложи  да представите на корабния лекар бележка от вашия лекар, че здравословното ви състояние позволява това пътуване. Ако все пак решите да пътувате с круиз е добре да се уверите, че има кабинет за медицинско обслужване на кораба.

При пътуване в чужбина, трябва да си носите всички здравни документи, европейската си здравна карта в държавите-членки на Европейския съюз и да си направите здравна застраховка, за да бъдете спокойна при нужда от медицинска помощ. Когато сключвате здравната застраховка разпитайте подробно какви услуги покрива по време на бременност. Добре е застраховката ви да включва и медицински транспорт със самолет или линейка в случай на необходимост.

Хубаво е по време на пътуването да вземете със себе си всички медикаменти, предписани ви от лекаря, както и да го попитате какви лекарства биха били подходящи за бременна жена при най-често срещаните оплаквания и спешни случаи. За по-комфортното ви пътуването си вземете две по-малки възглавнички, на които да се облягате. Също на тях може да поставяте и от време на време краката си, като ги повдигнете на по-високо. Докато пътувате е важно да сложите подходящи удобни обувки (ниски, спортни обувки) и по възможност леки и широки дрехи.

бременност пътуване със самолет
Пътуване със самолет по време на бременността:

Ако бременната е здрава и няма никакви усложнения на бременността, може да пътува със самолет като се съобрази с някои изисквания. Не е желателно да се лети със самолет при наближаване на датата на термина ви. Не се препоръчва на бременните жени да пътуват със самолет, ако имат високо кръвно налягане, нисък хемоглобин, белтък в урината, сърдечно-съдово заболяване, прекомерно наддаване на тегло, както и при данни за инфекция. Изисква се задължително консултация с акушер-гинеколог и при ултразвукови данни за нарушения в развитието на фетуса (плода). Разбираемо е, че бременните със „заплашващ“ аборт не трябва да летят със самолет и трябва да спазват стриктна почивка на легло. Някои самолетни компании не разрешават пътуването без здравна и пътна застраховка и не продават билети на бременни след 30-ата гестационна седмица, тоест в последните два месеца от бременността. Причината е, че при намаляване на атмосферното налягане се увеличава налягането в матката и това може да провокира контракции и започване на раждането. Преди да си резервирате самолетен билет подробно прочетете информацията за пътуване на бременни. Преминаването през детекторите за метал на летищата е абсолютно безвредно, тъй като машините не работят с рентгенови лъчи и няма да навредят нито на вас, нито на бебето ви.

Пътуването на бременната със самолет в първите месеци на бременността е безопасно. Все пак по време на полета може да имате симптоми като гадене и повръщане и е добре да си носите торбички за повръщане. Най-подходящият период за полет е между 14 и 28 гестационна седмица. Не се препоръчват полети по-дълги от 5 часа, поради два пъти по-големия риск от венозна тромбоза и венозна недостатъчност при бременните. Добре е да си резервирате място до пътеката, за да може да ставате по-лесно и да си протягате краката. По време на полет приемайте много течности, ставайте да се разхождате. Добре е да носите удобни обувки. При по-дълъг полет е препоръчително да носите специални еластични чорапи (попитайте вашия лекар, кои са подходящи за вас), които да предотвратят отичането на краката ви. Най-добре е те да се поставят сутрин преди ставане от леглото и да не се свалят през целия ден. Много бъдещи майки се питат може ли летенето със самолет да доведе на увреждане на плода им. Специалистите са единодушни, че е има известен риск при стюардесите или при редовните пътници, които прелитат стотици километри годишно, но е нищожен при жените, които летят само няколко пъти в годината.

Пътуване с кола по време на бременността:
бременност пътуване с кола
Ако пътувате с кола през лятото, най-добре е да тръгнете в ранните часове на деня, тъй като тогава трафика не е толкова натоварен и времето е по-прохладно. Незабравяйте да си сложите удобни обувки и  избягвайте да стоите с кръстосани крака. При пътуване си пригответе една чанта, в която да сложите задължително дрехи за преобличане, храна и вода. След шестия лунарен месец не се препоръчва на бременните жени да шофират. Не съществува единно мнение дали бременната трябва да слага колан в автомобила. В България бременната жена е освободена по закон от поставяне на колан от 8-я месец на бременността. В някои държави се посочва, че носенето на колан в колата е по-безопасно за бременната и плода и, но е важно колана да се поставя така, че долната лента да минава над бедрата на жената и под корема, а горната лента на колана да минава през рамото и ключицата и, но не през средата на корема. Най-подходящото (най-безопасното място в колата) място за бременната е това зад шофьора. Не е препоръчително да пътувате дълги часове с кола. Може да си сложите възглавничка зад гърба, за да избегнете болките в гърба и кръста. Стоенето продължително време на едно място в колата може да доведе до подуване на краката ви, особено около глезените. Хубаво е през определено време да спирате, за да се разтъпчете, да посетите тоалетната и да се освежите.

През бременността няма защо да си мислите, че трябва да се откажете от посещаването на интересни места, можете да продължите да го правите. Разбира се по време на бременността ще се изморявате по-бързо от обикновено. Затова си правете плановете, така че предвиждате време за кратки почивки, за следобедна дрямка, почивка с вдигнати на възглавница крака и т.н.
Пътуване с влак или автобус по време на бременността:

Няма пречка да пътувате с автобус или влак по време на бременността. Продължителното седене обаче затруднява кръвообръщението в тазовата област и може да получите отоци по краката. За да предотвратите това е добре да се раздвижвате по време на почивките. Важно е също така редовното ползване на тоалетна, тъй като рискът за пикочните пътища се увеличава по време на бременност. По комфортно ще ви бъде пътуването с влак. Във влака можете лесно да променяте положението на тялото си, можете да се разхождате и да изтегнете краката си. Ако решите да пътувате с влак, запазете си място в първа класа, за да е по-удобно пътуването ви.

Вижте още:

Храненето през бременността – какво включва здравословното меню?

Определяне на термина при бременната жена

Бременност и контракции

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип