Ранни симптоми на бременност, които могат да се усетят преди закъснението на цикъла

Бременна ли съм? Какви са първите симптоми на бременността? И мога ли да усетя признаци още преди закъснение на цикъла? Тези и куп други въпроси си задават много жени, които се опитват да забременеят или пък обратното – това изобщо не влиза в сметките им.

Симптоми на бременност преди закъснение на цикъла – възможно ли е?

За голяма част от жените закъснението на цикъла е първият и най-съществен симптом за бременност. Но има и такива дами, за които симптомите започват още преди това. В момента, в който яйцеклетката се оплоди, тя отива към стената на матката, където се прикрепя. След успешно имплантиране, в тялото на жената започват хормонални промени.

Жените в детеродна възраст овулират средно между 10 и 14 ден от първия ден на цикъла си, а имплантацията в стената на матката обикновено се случва от 6 до 12 дни след зачеването.


Колкото и да е странно, приблизително 71 процента от анкетираните жени от Американската асоциация за бременност посочват, че са усетили много ранни признаци на бременност, появили се още преди закъснението на цикъла.

Ето какви са най-честите от тях според степента на вероятност от появата им:

Много вероятен симптом

Гадене – 25 процента от анкетираните жени заявяват, че гаденето е първият им показател за бременност преди закъснението на цикъла.

Вероятен симптом

Напрежение и промени в гърдите – 17 процента от анкетираните жени посочват, че първо забелязват промяна в гърдите. Гърдите ви могат да станат твърде чувствителни, да изпитвате леки пробождания или втвърдявания, а също и да се появят промени в цвета на зърната и ареолите.

Възможен симптом

Имплантационно кървене – 3 процента от жените съобщават за имплантационно кървене като първи симптом на бременността. Обикновено то е под формата на леко кафеникаво зацапване.

Малко вероятен симптом

Промени в настроението – Въпреки че  някои жени забелязват промени в настроението като симптом на ранна бременност през първите шест седмици, е по-вероятно да забележите закъснение на цикъла преди това да се случи.

Много малко вероятен симптом

Запек / подуване на корема / спазми – Въпреки че високите нива на прогестерон, който се освобождава след настъпването на бременност, често са причина за тези симптоми, появата им преди закъснение на цикъла е малко вероятна и по-скоро се дължи на други стомашно-чревни проблеми.

И още: Жените, които се опитват да заченат, биха могли да започнат да водят дневник, в който да записват симптоми, които усещат, датите на цикъла и неговата продължителност. Това би било от полза като информация, когато се консултирате с акушер-гинеколог, както и когато се опитвате да си отговорите на въпроса „Бременна ли съм?“.