Семейните кавги разболяват децата

скандали, семейни кавги, разболяват, деца, дете, Списание Родител, Родител.бг

Смейните скандали, разводи, насилие или алкохолизъм чувствително повишават риска от астма при децата, установиха учени от Американския колеж за алергия, астма и имунология, анкетирали родителите на 92 000 деца на възраст от няколко месеца до 17-годишна възраст.


Фактори на риска са също присъдите със затвор, психическите разстройства и смъртта на някой от членовете на  семейството. Всеки от тези фактори увеличава с 28% риска от астма, а пет или повече фактора, свързани с проблеми в семейството, повишават двойно риска.

Сред участващите в изследването деца 31% са се сблъсквали поне с един от негативните семейни фактори. Най-разпространени проблеми, сред които е установено, че се сблъскват децата-астматици, са разводите и разделите на родителите, съпроводени с кавги и скандали.

Ако астматичните деца, изложени на семейни проблеми  били цели 35%, то деца, страдащи от астма, но без негативните фактори, били доста по-малко – 10 процента.

Според авторите на изследването, родителите трябва да бъдат много внимателни с поведението си пред децата и да направят всичко възможно да не ги излагат на подобен риск. При най-малките връзката между емоциите и физическото състояние е много силна и организмът им често реагира на напрежението с алергични, астматични или автоимунни проблеми.