Какъв домашен любимец е подходящ за вашето дете?

дете домашен любимец какъв да бъде

Вече сте решили да вземете домашен любимец на вашето дете, но се чудите какво животинче ще бъде подходящо за вашето семейство? Куче или котка? Птичка или хамстер? Вижте характерните особености на най-често избираните за домашен любимец животни и преценете кое от тях ще се впише най-добре при вас и с кое вашето хлапе ще се чувства най-комфортно.

Куче

Ако вашето дете има много енергия, постоянно лудее вкъщи и понякога крадешком обира сладкишите, които мама е сложила на масата, помислете дали то няма нужда от „съучастник“ в белите.

Кучето е идеален домашен любимец за деца, които силно се привързват и създават дълготрайни, здрави връзки. Отношенията между човека и животното са особено интензивни, когато животинчето е от семейство Кучета. Неслучайно е наречено „най-добрият приятел на човека“.

Все пак не забравяйте, че кучето изисква най-много грижи в сравнение с останалите видове. Не вярвайте на обещания от рода „Аз ще го разхождам и ще го храня всеки ден“, защото те много бързо се нарушават и от най-добронамерените деца. Също така, внимавайте, защото кучетата хапят. Никога не оставяйте домашно животно с бебе или с малко дете, без да ги наблюдавате.

Котка

За някои хора няма нищо по-успокояващо от едно топло, пухкаво животинче, което се е свило в скута им, мърка тихо и така създава неповторимо усещане за уют.

Котката е подходящ домашен любимец за деца, които искат да полагат грижи за свое животинче, но няма да се разстроят, ако то понякога ги игнорира или е дистанцирано. Въпреки че котките са харесвани и от момчетата, и от момичетата, като че ли малките дами по-често ги избират за домашен любимец.

Ако сте решили да направите котка член на вашето семейство, добре е да имате предвид, че детето ви може да развие алергия, особено ако вече е алергично и към други неща. Проучванията и статистиките показват, че около 30% от хората с алергии, имат такава и към котки. Освен това, друга опасност за хлапетата с домашен любимец коте е да бъдат одраскани от животинчето, докато си играят с него.

Златна рибка

Декоративните рибки са много красиви, а златните са особено колоритни. Те плуват грациозно, не се особено комуникативни и любвеобилни, но е много интересно да бъдат наблюдавани как „танцуват“ и се хранят например през стъклото на аквариума.

Златните рибки са идеални за първи домашен любимец на деца, които нямат опит с животните. По-издръжливите видове златна рибка могат да живеят и няколко години без специално оборудване на аквариума като нагревател и филтрираща система.

Ако решите да вземете рибки на детето си, внимавайте с храната и я подбирайте прецизно. Най-честата причина за загубата на златни рибки, което със сигурност ще натъжи вашия малчуган, е прехранването им или даването на неподходяща храна.

Птица

Птичките като домашен любимец трябва да бъдат отглеждани в клетка, но те са изключително красиви и повечето видове чуруликат прекрасно.

Птичката е чудесен избор за деца, които много обичат животните и ще бъдат истински отдадени в дресирането й. Птиците са цветни, активни и могат да бъдат много общителни, но дресировката им ще изисква доста търпение и време, така че не всяко хлапе би се справило.

Ако решите да вземете птичка за домашен любимец, имайте предвид, че някои видове птици доста цапат клетката и мястото около нея. Така че, ако вашето дете не е голям любител на почистването, може би друго животинче ще бъде по-подходящо за него. Също така – избирайте вида птичка по темперамент, а не по цвят, защото между отделните видове има големи разлики. И не на последно място – има някои птици, които живеят наистина много дълго време, затова трябва да бъдете подготвени за сериозен и дългосрочен ангажимент.

Хамстер или морско свинче

Мънички, пухкави, почти напълно безобидни и умни, тези гризачи изискват известно количество грижи, но не повече от тези, с които едно дете може да се справи.

Морските свинчета и хамстерите са идеални за семейства, които искат домашен любимец, но все още не са готови за куче или котка. Също така гризачите ще бъдат подходящи, ако през деня вкъщи няма никой, защото в повечето случаи те се оказват „нощни птици“ и в светлата част на деня обичат да спят.

Ако решите да си вземете хамстер или морско свинче, помнете, че трябва да почиствате клетката му редовно и да я застилате с подходяща настилка за гризачи – талаш, сено и т.н. В противен случай може да започне да се усеща характерна миризма, която не е особено приятна.

И накрая….

Преди да изберете бъдещия домашен любимец на вашето дете, премислете пак основните неща – какъв е темпераментът на хлапето ви, с колко свободно време разполагат всички от семейството, които ще се грижат за животинчето, доколко сте склонни да се занимавате с почистване на клетка или с хигиената на самия любимец, с колко място разполагате вътре и извън вашия дом, колко често пътувате и въобще доколко всеки от вас е готов да се отдаде на това приключение. След това си вземете любимец и добавете още малко любов и още един член към вашето семейство.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Източник: parents.com

Вижте още:

Какво да имаме предвид, преди да вземем домашен любимец на детето си?

6 ползи от това да вземете домашен любимец на своето дете

26 трогателни снимки на децата и техните приятели – котките