Какво да имаме предвид, преди да вземем домашен любимец на детето си?

дете домашен любимец

Почти всеки родител рано или късно си задава въпроса „Да взема ли домашно животно на детето си?“, особено, ако нашият син или дъщеря е силно настоятелен и ни умолява от все сърце. Само че, правилният въпрос е „Да имаме ли в семейството ни домашен любимец?“. Защото решението да предприемете тази крачка засяга всеки член на вашата фамилия.

Независимо от това какво казват, децата няма да могат да се грижат за животинчето сами. Най-малко вие, родителите, ще трябва през цялото време да наблюдавате дали синът ви или дъщеря ви се грижат добре и по правилен начин за своя любимец. Ако си вземете животно вкъщи, това ще се отрази и на по-големите или по-малките братя и сестри и на всички други от домакинството, ако живеете с баба и дядо, например.


Ето защо е много важно да имате предвид няколко основни неща и да ги обмислите добре преди да изберете и да вземете на детето си домашен любимец. Най-напред трябва да прецените плюсовете и минусите, след това да обмислите много добре дали имате желание и възможност да поемете такъв ангажимент, после трябва да прецените кога ще бъде най-подходящият момент за детето да му вземете животинче и не на последно място – да изберете подходящият домашен любимец, за който имате възможност и желание да се грижите.

Какви са ползите от домашните любимци?

Положителните страни на това хлапето ви да си има собствена животинка са много и повечето от тях са нематериални. Независимо дали е куче, котка или златна рибка – домашният любимец може да даде на детето положителни емоции и преживявания, които ще му повлияят по неповторим начин.

На първо място малчуганът ще стане по-отговорен, и то към друго живо същество. Животинчето ще бъде чудесна възможност за родителите да развиват точно това качество у хлапето, защото в дългосрочен план един ден най-вероятно и самото дете ще стане родител и ще му се наложи да проявява отговорност и грижа към някой друг.

Между детето и животинчето обикновено се създава много специална връзка, защото грижата за любимеца не се изчерпва само с физическите му нужди. Повечето домашни животинчета дават и на свой ред се нуждаят от любов и емоционална подкрепа. Домашният любимец е едновременно отговорност, но и приятел. В него детето може да намери утеха, когато е тъжно, или да поиграе, когато му е скучно, дори да се почувства по-сигурно, когато го е страх.

Едно животинче вкъщи може и да скрепи връзките в семейството. То може например да сближи децата в семейството, още повече, ако те споделят обща отговорност да се грижат за него. Домашните любимци неминуемо стават част от семейството и могат да променят отношенията в него към по-добро.

Има и още едно изненадващо предимство на това да има животинче у дома още докато децата са малки и това е намаляването на склонността им към алергии. Много често алергиите са посочвани като причина семейството да няма домашен любимец, но проучвания показват, че малките деца в домакинства, в които се отглежда животно всъщност са по-здрави. Това се обяснява с факта, че ако от ранна възраст живеят с кучета и котки например, мъниците изграждат имунитет и не развиват алергии по-късно в живота.

Какви са негативните страни на домашните любимци?

Едно животно вкъщи е голям ангажимент и изисква време. И имайте предвид, че то ще прибави допълнителни задачи към вече и без това заетия график на семейството. Добре е също така да сте наясно, че някои видове живеят дълго и може да се наложи да продължите да се грижите за животинчето години след като вашето детето вече е пораснало и се е изнесло от вкъщи.

Домашните любимци също така означават и повече разходи. Освен първоначалната цена за животното и всичко необходимо за него – храна, клетка или аквариум, поилка и хранилка, храна, витамини и т.н – преди да вземете решение е добре да направите някои изчисления колко ще струва на семейния бюджет да осигурявате най-добрата грижа на домашния любимец. Това е важен фактор, който може да убегне от вниманието, когато детето ви получи животинчето като подарък от близки или приятели – от баба и дядо например.

Разбира се, проблем с взимането на домашен любимец ще се появи и в случай че някой от семейството е алергичен. Това може да се окаже сериозна пречка да вземете куче, котка или друго животно, което причинява алергии. Но в крайна сметка не е причина да се отказвате, има и други видове, които няма как да предизвикат алергии – просто и този важен детайл трябва да се вземе предвид.

Готови ли сте да поемете ангажимент да се грижите за домашен любимец?

Преди да се впуснете в „приключението“ да вземете на детето си животинче, добре е да се уверите, че знаете с какво се заемате. Задължително потърсете информация за вида животно, което сте избрали заедно с вашето хлапе или още по-добре – накарайте детето само да го направи и да ви разкаже (и след това и вие си потвърдете събраната от него информация).

Когато обмисляте какъв домашен любимец да вземете, трябва да сте наясно с много неща – колко дълго обикновено живеят представителите на неговия вид, какви потенциални здравословни проблеми могат да се появят, с какво се храни, от какво движение и хигиена се нуждае, каква е естествената му среда и как ще я възпроизведете в дома си, от какви консумативи ще се нуждае всеки месец, какви ветеринарни грижи ще бъдат необходими и т.н. След това съпоставете цялата тази информация с живота на вашето семейство и се запитайте дали ще имате необходимите време и енергия за да поемете такъв ангажимент.

Ако се колебаете, премислете решението си или обсъдете с детето други варианти, които ще изискват по малко време и минимални грижи.

Как да изберете точното време за вземането на домашен любимец?

Внимателното обмисляне на ангажимента да вземете животно вкъщи включва и избора на точното време, в което да го направите. Това означава да вземете предвид и възрастта на вашето дете, и обичайната продължителност на живота на вида домашен любимец, който сте избрали. Ако например вземете котенце на вашия тийнейджър, много вероятно ще бъде да се окаже, че вие трябва да се грижите за вече възрастната котка, когато остарее. От друга страна, ако вземете животно вкъщи, докато хлапето ви е още в детската градина, то няма да може да ви помага в грижите за него.

Как да изберете най-подходящия домашен любимец за вашето семейство?

След като сте претеглили всички плюсове и минуси на това да имате домашно животинче и сте преценили, че сега е точният момент и ще се справите с ангажимента и разходите, трябва внимателно да обмислите и кой вид домашен любимец ще бъде най-подходящ за вашето дете и за вашето семейство като цяло. Ето какво да имате предвид за най-разпространените животни, които се отглеждат вкъщи:

Кучета и котки

Повечето хора имат строго определено предпочитание към кучетата или към котките, но всъщност между тези два вида животни има доста прилики, ако става въпрос за влизането им в живота на семейството. И котките, и кучетата имат сравнително голяма продължителност на живота (10-20 години), дават и имат нужда от любов, изискват ежедневно внимание и практически грижи. Разликите между тях са в разходите, нуждата от раздвижване и вероятността да предизвикат алергии.

Гризачи

Морските свинчета, хамстерите, мишките и джербилите са много подходящи за първи домашен любимец, тъй като те живеят по-малко от котките и кучетата – между 2 и 8 години и съответно ангажиментът, който ще поеме семейството, ще бъде по-краткосрочен. Освен това, един гризач трудно ще нанесе поражения на дома. Ежедневните им нужди от храна и вода са минимални, но те изискват внимание и любов, както и редовно почистване на клетката. Първоначалната цена за животинчето и мястото, в което ще го отглеждате, може да е голяма, но регулярните разходи са малки.

Птички

Подобно на гризачите, птичките се нуждаят от клетка, в която да се отглеждат, но при тях има разлики в продължителността на живота при различните видове. Папагалите Ара например живеят до 100 години, докато Малкият дългоопашат папагал живее между 15 и 18 години. Птиците се различават драстично по нуждата и желанието си да общуват с децата, така че трябва да бъдете внимателни, когато избирате точната порода за вашето семейство.

Влечуги

Както и при птичките, продължителността на живот при някои влечуги достига десетки години. Техните хранителни нужди обаче може да се окажат прекалено сложни за задоволяване и доста скъпи. Въпреки че влечугите не са любвеобилни като бозайниците и птиците, много хора ги предпочитат за домашен любимец и силно се привързват към тях.

Рибки

Е, рибките също не са особено любвеобилни, но пък ще научат вашето дете на отговорност и ще внесат красота и разнообразие в дома ви. С рибките също така ще можете сами да определите доколко голям ангажимент да поемете като си изберете да вземете на хлапето си златна рибка в голяма стъклена купа или огромен аквариум с десетина различни видове декоративни рибки.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Публикацията е базирана на материали от Тhesprucepets.com

 

Вижте още:

6 ползи от това да вземете домашен любимец на своето дете

50 въпроса, с които да започнем пълноценен разговор с детето си

8 начина да научим децата на отговорност

Как да обезопасим дома си за малкото дете?