7 странни коледни традиции по света

странни коледни традиции по света

Всички знаем за типичните атрибути на Коледа — Дядо Коледа, елхата, джуджетата и коледните песни. Но празникът има много необичайни проявления в различните държави. Като започнем от празнично похапване на KFC и стигнем до сауна маратон и изгаряне на дявола. Вижте някои странни коледни обичаи от различни части на света, за които може би не сте подозирали:

1. Япония: Бъдни вечер в KFC

Коледа не е на особена почит в Япония, но абсурдно успешната рекламна кампания на KFC през 70-те години на миналия век установи традицията семействата да се тъпчат с кофи с пържено пиле на 24 декември. Всъщност, празничната KFC мания е толкова популярна в Япония, че резервациите в ресторанти и специално опаковани поръчки за доставка се правят месеци предварително.

2. Италия: La Befana – добрата вещица

В Италия Коледа си има вещица, пиеща вино. Дванадесет дни след посещението на Дядо Коледа, в навечерието на Богоявление, семейства в цяла Италия оставят чаша вино и чиния с колбаси за „Ла Бефана“, която според вярванията изскача през комина с метлата си. Легендата гласи, че старата дама отхвърлила покана от Тримата мъдреци да стане свидетел на раждането на Христос и след това била толкова ядосана, че го е пропуснала, че прекарва всяка Коледа в обикаляне из страната, раздавайки подаръци на добрите деца и въглища на непослушните.

3. Венецуела: Коледа с ролкови кънки

В Каракас, Венецуела, традиционната коледна църковна служба завършва с каране на ролкови кънки към църквата. Фойерверки придружават звука на църковните камбани, а когато литургията приключи, всички се събират за хапване, музика и танци. Тази странна традиция се е превърнала в ежегодно събитие, което носи много забавление и празнично настроение.

4. Финландия: Коледен сауна маратон

В родината на Дядо Коледа – Финландия – много семейства завършват Коледа с време, прекарано в сауната. Това е семейна традиция, при която хората се събират в сауната, вярвайки че това ще изчисти както тялото, така и душата им. Заедно с това, във Финландия  украсяват елхите с геометрични фигури, направени от слама.

5. Гренландия: Вечеря с китова мас, сервирана от мъже

Въпреки че по света приготвянето на празничната трапеза обикновено е женска работа, в Гренландия е прието на този ден мъжете да сервират. За приготвянето на основното ястие матак се използва китова мас. Друго традиционно, но доста странно ястие, е кивиак , месо, което е било заровено в тюленова кожа за няколко месеца и след това сервирано, след като е започнало да се разлага. Десертът е малко по-приемлив: коледна каша, гарнирана с масло, канела и захар.

6. Гватемала: Предколедно изгаряне на дявола

Всяка година на 7 декември точно в 18:00 ч. гватемалците палят огньове, за да „изгорят дявола“ и да дадат началото на своя коледен сезон. Традицията еволюира от просто запалване на огньове по време на колониалните празници до изгаряне на фигура на дявол. През последните години към празненствата бяха добавени и дяволски пиняти. В наши дни приблизително 500 000 огньове горят в рамките на един час на празника, а фойерверки изпълват опушеното небе.

7. Швеция: Гледане на Доналд Дък по телевизията

Всяка година в 15:00 часа на Бъдни вечер по традиция много деца (а и възрастни) в Швеция сядат да гледат специалното телевизионно предаване на Walt Disney от 1958 г. Известен на шведски като Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul , заглавието се превежда като „Доналд Дък и неговите приятели ви желаят весела Коледа“. От 1959 г. шоуто се излъчва без рекламно прекъсване по едно и също време на 24 декември.

Comments are closed.