Сарми са едно от традиционните ястия, които е прието да присъстват на масата на Бъдни вечер. Особеното в случая е, че трябва да бъдат постни, както и всички други ястия на трапезата в този ден. Сармите за Бъдни вечер могат да бъдат както зелеви, така и лозови, като за зелевите се използват листа от кисело зеле, а за лозовите – консервирани лозови листа.
Как да приготвим постни сарми за предстоящата празнична вечеря? Ето 3 рецепти, които са сравнително лесни и доказано вкусни.
Рецепта за сарми с кисело зеле
Продукти
- 1 средноголяма кисела зелка
- 2 глави лук
- ½ чаена чаша зехтин за готвене или друго растително масло – например кокосово
- 1 чаена чаша ориз
- Подправки на вкус – сол, черен пипер, чубрица
Приготвяне
Листата на зелката се отделят и от тях се отстранява твърдата част. Лукът се нарязва на ситно и се задушава с мазнина за кратко време. Оризът се накисва във вода за около 20-30 минути, след което се измива и се добавя към лука. Лукът и оризът се задушават отново с 1 и ½ до 2 чаени чаши вода. Накрая се добавят подправките – сол, черен пипер и чубрица – според индивидуалния вкус на всяко семейство. Съдът се сваля от котлона и зелевите листа започват да се пълнят с оризовата смес. Сармите се увиват стегнато и се нареждат плътно една до друга в тенджера с дъно, постлано с остатъците от зелевите листа. Преди да се сложат на котлона сармите се заливат със зелев сок (от киселото зеле), разреден с вода, притискат се отгоре с чиния и се варят един час на слаб огън.
Рецепта за постни лозови сарми
Продукти
- 1 буркан консервирани лозови листа
- 200 грама ориз
- 100 милилитра олио или зехтин за готвене или друго растително масло (например кокосово)
- 2 големи или 3 средни глави лук
- 1 стрък праз
- 10 грама доматено пюре (приблизително 1 супена лъжица)
- Сол
- Магданоз – пресен или сух
- Копър – пресен или сух
Приготвяне
Лукът и празът се нарязват на ситно и се задушават в мазнината и малко вода. Когато омекнат, към тях се прибавя и оризът и сместа се задушава отново с 1 чаена чаша вода. След като водата изври, се добавят доматеното пюре – размито в малко студена вода, както и солта, магданозът и копърът на вкус. Сместа се разбърква добре и вече е готова за увиване в лозовите листа. Междувременно, те се отцеждат. След това върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част отдолу. Поставя се част от плънката и върху нея се завиват страничните части и след това се увива по дължина. Сармите се нареждат плътно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици мазнина. Добре е върху лозовите сърми да се постави чиния, за да ги затисне. Варят се на тих огън около час.
Рецепта за постни сарми с гъби на фурна
Продукти
- 1 малка кисела зелка
- 200 грама ориз
- 300 грама пресни гъби
- 150 милилитра олио или зехтин за готвене или друго растително масло
- 1 стрък праз
- ½ средноголяма глава целина
- 1 морков
- 100 милилитра доматен сок
- 200 милилитра зелев сок
- 3 скилидки чесън
- Подправки на вкус – сол, червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен
Приготвяне
Гъбите, морковът и целината се нарязват на малки кубчета, а празът и чесънът се наситняват. Всички зеленчуци и гъбите, но без чесъна, се задушават в дълбок тиган с половината количество мазнина и малко вода за около десетина минути. След това към тях се добавя оризът, задушава се за кратко, прибавят се и доматеният сок, чесънът и другите подправки. Отново всичко се задушава за кратко, след което се добавят 200 милилитра топла вода, малко сол и сместа се вари на бавен огън при непрекъснато разбъркване, докато оризът поеме водата. С готовата плънка от зелевите листа се оформят сарми, нареждат се в тава и се заливат със зелевия сок и останалата част от мазнината. Тавата се завива с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна. Сармите се пекат с фолиото около час и допълнително още 15–20 минути без фолио.
Вижте още:
Содена питка за Бъдни вечер – рецепта
Детски стихчета за Коледа и Бъдни вечер
5 идеи за семейни коледни игри
Как да си направим красиви ръчно изработени коледни картички