5 идеи за семейни коледни игри

коледа семейство

1. Топло-студено

Тази игра е много забавна за децата. За целта можете да направите малки пакетчета с лакомства, в които да сложите весело пожелание. Скрийте ги в различни части на дома, след което започнете играта „топло-студено”. Детето трябва да открие къде се намират подаръчетата с помощта на вашите напътствия – колкото по-близо е, толкова е по-топло и обратното.

 

2. Игра с орехи

Това е стара традиционна игра, която е типична за някои краища на България. Нарича се „Чифт-тек” и обикновено се играе на Бъдни вечер. Нужни са ви орехи, които се разпределят по равно между участниците – например по 30 броя на участник. Целта е да се надхитрят останалите. Когато някой от играчите е наред, този, които се намира от лявата му страна, трябва да познае какъв брой орехи е скрил в шепите си – чифт (четен) или тек (нечетен). Броят на орехите зависи от вас – може да е само един или три например, ако сте заложили на тек. Това е вашият залог. Ако участникът, който трябва да отгатне, познае, той взима вашите орехи. Ако не познае – трябва да ви даде съответния брой орехи от своите. Играчът, чиито орехи свършат, отпада. Победител е този, който успее да вземе орехите на останалите.

 

3. Коледна таблица

Всеки участник има пред себе си лист, разделен в няколко графи, които са посветени на различни коледни категории – коледна храна, коледни украси, коледни песни, коледни филми или каквото друго ви хрумне. След сигнала „Старт” в рамките на определено време (например 3 минути) всеки трябва да напише в отделните графи това, за което се сети. След това всеки прочита своите отговори. Ако другите участници нямат дублиране с някоя от вашите думи, печелите точка. Печели този с най-много точки. Може да играете и в отбори.

 

4. Подай коледния балон

Надуйте балон, на който можете да нарисувате нещо или да напишете забавно коледно пожелание. Целта на играта е всеки да подаде балона на участника до него, без обаче да го хваща с ръце и без балона да падне на земята. За да е една идея по-лесно за малките, не надувайте балона твърде много.

 

5. Коледен музикален стол

Наредете в кръг столове, които са да с един по-малко от броя на включилите се в играта. Пуснете коледна музика и дайте старт, след който играчите трябва да започнат да се движат в кръг около столовете. В момента, в който спрете музиката, всеки от тях трябва да седне на стол. Този, който не успее, отпада от играта. Маха се един стол и играта продължава, докато не останат двама играчи и не спечели единият.

Желаем ви една забавна, усмихната и изпълнена с топлина Коледа!

Вижте още:

Как посрещат Коледа и Нова година по света?

5 силни спомена, които децата винаги ще помнят за родителите си

Не пропускайте моментите с децата си, те няма да се повторят

Любими коледни приказки: „Малката кибритопродавачка“