Основни правила при грижата за бебешката кожа

правила грижа бебешка кожа
Когато бебето се роди, родителите са изпълнени с въпроси, свързани с хранене, къпане, приспиване, обличане. Едно от нещата които изискват специално внимание при малките бебчета, е свързано с грижата за тяхната кожа. Тази грижа е наложителна не само от хигиенна гледна точка, но е и ключова за здравето на бебето. Кожата се явява най-големият орган в неговото тяло и има водеща функция в това да го предпазва от външните влияния и от вредни микроорганизми.

Защо бебешката кожа е толкова чувствителна?

Кожата на вашето мъниче е много тънка – само един милиметър! Тя е много по-тънка от тази на на нас, възрастните, което я прави изключително уязвима. Кожата на всеки човек е защитен филм (смес от себум и пот), която осигурява защита от влиянието на слънце, вятър, вода и други опасности, а този защитен филм при бебетата все още не е развит. Ето защо, грижата за кожата чрез поддържане на добра хигиена и използване на подходяща козметика има водеща роля.

Каква козметика да използваме за бебето?

Better Writer Ad

Нормалното pH, което човешката кожа трябва да има, е 5,5, а бебето се ражда с pH 6,4, което до няколко дни след раждането пада на ниво около 4,9. Това прави кожата му много слабо защитена от микроорганизми и податлива на инфекции заради слаборазвитата епидермална бариера. Ето защо, използвайте козметика, разработена специално за бебета, която да има неутрално рН, така че да защитава деликатната кожа. Козметиката също така не бива да съдържа алергени, парабени, химикали и силни аромати. Ако ползвате бебешки сапун, винаги го измивайте добре преди всяка употреба.

Какво включва грижата за кожата по време на баня?

къпане, бебе, списание Родител. Родител.бг, Roditel.bgПървото нещо, което трябва да направим за бебето, когато става дума за къпане, е да осигурим подходяща температура на водата и помещението. Терморегулацията на новородените е несъвършена, поради което бебето лесно може да се претопли или охлади. Температурата в стаята при къпане трябва да е около 25-26 градуса. Водата трябва да е с температура около 37 градуса.

žЦелта на банята е да поддържа кожата на бебчето чиста и да я хидратира. žКъпането започва от главичката, след това се преминава към тялото, седалището и крачетата. Къпането става чрез поливане и придържане на бебето с длан. С масажни движения нанасяме бебешки сапун или шампоан за коса и тяло. žОбразувалото се количество пяна се изплаква – от изплакване на главичката, личицето, тялото и накрая  седалището и крачетата.

След като сме измили добре бебето (банята продължава около 5-6 минути), го подсушаваме с хавлийка с леки попивателни движения.

Ами масажът?

Масажните движения са много полезни за бебето, а освен това – са и доста приятни за него. Ако бебето плаче, когато му правите масаж, разберете дали не бъркате нещо в прилагането му. Посоката на движение е от периферните части към сърцето за улесняване кръвния поток. Чрез масажа извършваме и още една важна процедура – хидратиране на бебешката кожа, която е много склонна към изсушаване, особено през първите месеци. Ето защо, е добре да използваме бебешко олио за тяло до третия месец, а след това за хидратиране на кожата- мляко или лосион за тяло. Нанасянето им става чрез леки масажни движения, като обръщаме внимание на гънките – зад ушичките, около вратлето и ингвиналните гънки. Вашите ръце трябва да бъдат идеално чисти, сухи, меки, топли, с изрязани нокти.

Как да се грижим за бебешкото дупе?

подсичане бебеЗоната около гениталиите при бебчетата е една от най-уязвимите. Причините за това са няколко – деликатността на кожата като цяло, използването на пелени, претоплянето, контактът между кожата, урината и изпражненията, запарването. Всичко това изисква да обърнем специално внимание на бебешкото дупе, което е много склонно към подсичане.

Спазвайте стриктна хигиена и подмивайте детето при всяко преобуване. Сменяйте пелените често и не оставяйте бебешкото дупе в тях, ако са напишкани. Важно е също да не използвате прекалено топла вода, когато подмивате бебето, както и да изберете подходяща козметика, която да не дразни неговата кожа.

Погрешно е схващането, че крем против подсичане трябва да се ползва само, ако бебето има проблем. Напротив, можете да мажете бебешкото дупе превантивно при всяка смяна на пелените. Така кремът ще създаде допълнителен защитен слой, който предпазва деликатната кожа от директен контакт с влага. Добре е да заложите на кремове, съдържащи цинк (цинков оксид). Това вещество има противовъзпалителни и антисептични свойства и намалява дразненето. Допълнителни екстракти, вложени в крема, като смрадлика или лайка, повишават противовъзпалителните и успокояващите финкции на крема.

А ако бебето има обрив?

Ако забележите обрив по кожата на бебето, задължително потърсете мнението на педиатър. Много майки търсят мнение в интернет или решават да вземат нещата в свои ръце. Обривът може да е съвсем безобиден – например – бебешко акне, което не изисква лечение и обикновено минава от само себе си. Но може да се касае и за нещо по-сериозно като екзема, шарка или алергия.

Как да предпазим бебешката кожа, когато сме навън?

Когато говорим за грижа за кожата на бебенцата, задължително трябва да имаме предвид външни влияния като вятър, слънце, влага и студ, които идват на дневен ред по време на разходката. Тук основна роля има облеклото, което трябва да е максимално съобразено с условията навън. Ако е слънчево, задължително се погрижете бебето да е с шапка с козирка, която да предпазва личицето му. Използването на слънцезащитен крем също има превантивно значение. Вятърът от своя страна може да предизвика раздразнение, особено в зоната на бузките, така че – пазете лицето на бебето от силен вятър. По отношение на облеклото – доверете се на добре познатото правило детето да е с един кат дрехи повече от мама, за да сте сигурни, че не му е студено или прекалено горещо. Също така – изберете удобни дрехи от естествени материи, които да не стягат, убиват или драскат.

 

Вижте още:

Подсичане на бебето – причини и решения

8 любопитни факта, свързани с бебешката кожа

5 природни стредства за подсилване на детския имунитет

Косата на бебето – как се променя и как да се грижим за нея