Диарията при децата – симптоми, хранене и начини да бъде облекчена

диария разстройство дете болки в стомаха

Диарията настъпва при раздразнение и възпаление на лигавицата на червата, поради което изпражненията преминават твърде бързо през тях и междувременно абсорбират много течности. Обикновено е съпроводена от коремни болки, гадене и повръщане.

Диарията при децата често се причинява от вируси или бактерии, предавани от човек на човек. Тя може да бъде остра и краткотрайна, като обикновено преминава за около 24 часа. Може да е хронична и дълготрайна и да продължи и над две седмици като в този случай може да бъде сигнал за друго чревно заболяване. Диарията е възможно да бъде симптом и на хранителна непоносимост.

При хронична диария, веднага трябва да се потърси медицинска помощ.

 

Симптоми на диарията при децата

 • Редки, воднисти или течни изпражнения;
 • Често изхождане;
 • Загуба на апетит;
 • Неприятна миризма на изпражненията;
 • Присвиващи коремни болки;
 • Подуване и газове;
 • Гадене и повръщане;
 • Треска;
 • Дехидратация* (обезводняване), изявяваща се със симптоми като оскъдна и тъмна на цвят урина, вялост и сънливост, жажда.
  *Това състояние е изключително опасно за малките деца.

Какво се предприема обикновено при диария?

Целта на лечението на диарията при децата е установяване на причината, овладяване на симптомите и възстановяване на водния баланс в организма. Ето защо, конвенционалната медицина се фокусира преди всичко върху поддържането на водно-електролитния баланс в организма и възстановяването на нормалните нива на хранителни вещества.

Много е важно при диария на едно от децата, за да се предотврати разпространението на инфекцията сред другите членове на семейството, ръцете да се мият старателно с вода и сапун, особено след ползване на тоалетната.

За възстановяването на водния баланс в организма на детето трябва да се следват съветите на лекаря. Обикновено при бебетата и малките деца се избягва употребата на запичащи медикаменти, но най-добре е състоянието на детето да се консултира с неговия педиатър. Хидратиращ разтвор може да се подготви и в домашни условия като се смесят 1 литър чиста вода, 2 супени лъжици захар, ½ чаена лъжичка сода бикарбонат и ½ чаена лъжичка сол. Този разтвор може да се дава на детето на малки глътки през целия ден, ако то е обезводнено вследствие на диарията.

Задължително трябва да се потърси лекарска помощ и да се направи преглед от специалист, ако диарията е съпроводена от замайване, висока температура, силни болки в корема, кръв и слуз в изпражненията, както и ако продължава над три дни. При всеки от тези случаи има повод за безпокойство и най-вероятно ще бъдат назначени изследвания на изпражненията за бактерии и паразити. Обикновено такива състояния изискват и венозна хидратация, но това ще бъде преценено от преглеждащия детето специалист.

Особено внимание трябва да се обръща на най-малките деца с диария, тъй като при тях лесно се стига до обезводняване.

Хранене на детето при диария

Специалистите препоръчват при диария децата да приемат леки сложни въглехидрати като ориз, варени картофи, препечени филийки и банани.

Не трябва да се дават плодове и зеленчуци (освен изброените), преработени сладки изделия, млечни продукти и мазни храни.

При бебетата кърменето не бива да се спира, но е добре да се допълва с рехидратиращ разтвор.

Добре е да се дават пробиотици, които съдържат полезни бактерии и възстановяват стомашно-чревния баланс. Най-вероятно педиатърът или специалистът, който лекува детето, също ще ги препоръча.

Билколечение при диария

Лечението чрез билки зависи от причината за диарията, затова не се препоръчва самолечение, а консултация с фитотерапевт.

За избора на билков препарат е от голямо значение дали диарията е предизвикана от вирусна инфекция (гастроентерит), синдром на раздразненото черво, възпаление на дебелото черво или хранителна непоносимост и алергия.

Хомеопатия при диария

Ако детето има диария, ще бъде най-добре хомеопатичното лечение да бъде назначено от квалифициран хомеопат. Това е задължително, когато диарията е хронична или с неустановена причина.

Изброените по-долу препарати се използват в определени случаи след консултация със специалист.

Arsenicum album

Използва се, в случай че диарията е придружена от силно чувство на студ и втрисане, безпокойство, изтощение и тревожност.

Podophyllum

Използва се при водниста диария, без или с леки съпътстващи болки. Детето се чувства отмаляло след изхождане, а след епизодът на диария е предшестван от силно „къркорене“ в червата. Течните изпражнения са предизвикани от прекомерен прием на плодове или мляко.

Veratrum album

Това хомеопатично лекарство може да помогне, ако пристъпите на диария, болката и напрежението при изхождане водят до силно изтощение. Кожата става бледа, в много случаи студена и лепкава на допир. Много вероятно е детето да изпитва неутолима жажда и желание за студени напитки, а апетитът му да остане незасегнат.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“