Болезнената менструация – причини, симптоми и лечение

менструални болки

Болезнената менструация – какво представлява?


Менструацията представлява ежемесечно маточно кръвотечение, което е в продължение на 3 до 7 дни, при някои жени може да продължи и по-дълго. Този процес отбелязва завършека на един месечен цикъл, състоящ се от редица хормонални и органични изменения в женския организъм. Менструация се получава когато изхвърлената от яйчниците яйцеклетка не бъде oплодена и съответно маточната повърхност, подготвена за нейното вгнездване (при евентуално настъпване на бременност), се излющва и изхвърля от тялото на жената заедно с около 150 мл кръв.

Менструацията се появява с навлизането на момичето в пубертета и приключва с менопаузата. Менструациите протичат с вариации в тежестта при различните жени. При някои настъпва и отминава без особени оплаквания, докато при други оплакванията сериозно нарушават общото състояние и кондиция на жената за период от няколко часа до няколко дни. Едно от основните и най-трудно понасяни от жената оплаквания е болката.

Болезнената менструация (дисменорея) се дължи на менструални крампи – тъпи и пулсиращи болки в долната част на корема, които някои жени усещат преди и по време на менструални кръвотечения.

Обикновено болките са характерни за по-млади момичета, скоро след започване на менструациите им. Те продължават до първата бременност, когато намаляват по сила и дори изчезват. Около половината от жените имат менструации, придружени с болка.

 

Причини за болезнената менструация:

Счита се, че хормоналните промени в организма по време и малко преди настъпването на менструацията, са причина за болезнените крампи. Те се обясняват с производството на субстанции, наречени простагландини, които наподобяват структурата на хормоните. Те се отделят пулсативно в големи дози, което обяснява контракциите (мускулните съкращения) на матката. Смисълът от тези контракции е в изхвърлянето на кръвта навън от матката. Смята се, че при някои жени има по-голяма чувствителност на организма към тези субстанции, което е причина те да получават по-големи спазми. Тези спазми се наслагват една върху друга и добиват характер на болезнени и мъчителни крампи в долната част на корема.

При наличие на такива оплаквания, тази информация е нужно да се сподели с наблюдаващия гинеколог, тъй като освен нормален физиологичен процес, болезнената менструация може да се дължи и на други причини:

 • Възпаление на гениталиите от полово-предавани инфекции – това е възможно особено ако болезнената менструация не е била типична за тази жена и е започнала на по-късен етап.
 • При използване на спирала против забременяване – възможно е тя да причинява болка при менструация;
 • При наличие на миома (доброкачествен маточен тумор);
 • При наличие на полипи на матката;
 • При аномалия в позицията на матката, с нарушено изтичане на кръвта при менструация – разградните й продукти причиняват силна болка.
 • При вариации в положението на матката и контакт с един или няколко нерва.
 • При наличие на ендометриоза – миграция на ендометриум (вътрешния слой на матката) на атипично място – коремна кухина, носна кухина и др. Този ендометриум реагира на цикличните промени както маточния и дава съответната симптоматика, т.е много силна болка по време на менструация.

 

Симптоми при болезнена менструация:

Болките при менструация започват в деня на започване на менструацията или няколко дни преди това, като тогава са по-слаби. Болките са тъпи, вълнообразни, обхващащи корема и целия таз. Често се разпростират надолу по краката, като жената изпитва слабост и неприятно чувство при допир и ходене. В други случаи болките се насочват към гърба и принуждават жената да заема свито на кълбо положение в леглото.

Обикновено се наблюдават и съпътстващи оплаквания, които са:

 • гадене;
 • повръщане;
 • главоболие;
 • световъртеж;
 • ниско кръвно налягане;
 • често се наблюдава и диария;

С настъпване на първата бременност при жената оплакванията отслабват по сила и дори изчезват. Остава само едно неприятно усещане по време на менструация.

 

Какво е лечението при болезнена менструация?

При провеждане на гинекологичен преглед е необходимо да се установи дали става въпрос за обикновена свръхчувствителност на жената към хормонални стимули или има друго, съпътстващо увреждане на половите органи. Дори и при обикновено усещане на силни болки при менструация, ако тази болка се увеличи, е нужно да се направи консултация с гинеколог. Тогава трябва да се лекува основното заболяване (оперативно, антибиотично  и др.) или поне да се наблюдава състоянието.

Справяне с конкретните симптоми:

 • Болката се успокоява с болкоуспокояващи от различен клас, според индивидуалната поносимост на жената към болка, като разбира се се започва с най-леки такива.
 • В повечето случаи е добре да се правят масажи на корема с топли кърпи, по време на болка.
 • При по-тежки случаи се изписва хормонална терапия с противозачатъчни медикаменти.

Материалът е любезно предоставен от zdravenchas.org

Вижте още:

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип

Тайните на успешното забременяване

Кой е най-подходящият ден за започване на диета?

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве