Едно яйце на ден подпомага правилния растеж на децата

Първите две години от живота са много важни за развитието на децата, затова е особено необходими те да се хранят правилно и балансирано през този период. Според проучване, публикувано в престижното списание Pediatrics, едно яйце на ден доставя ценни хранителни вещества на невръстния организъм и спомага за правилния му растеж и физическо развитие. Няма значение дали яйцето ще е варено, на омлет или приготвено по друго начин. Включвайки го в менюто му, ще предотвратите евентуално забавяне в развитието му. Лошото хранене заедно с някои инфекции и детски болести е основна причина за това бъдещият възрастен да остане с нисък ръст, пише bolenzdrav.com.


10 причини да ядем повече яйца

Учените подчертават още, че ако през първите 24 месеца от живота се получи някакво смущение на растежа, трудно може да се постигне обратно развитие по-нататък. Проблемът е особено изявен в по-бедните страни. Според Световната здравна организация (СЗО) около 155 млн. деца по света с по-нисък ръст от оптималното.

Яйцето е идеална храна за бебетата – малки по обем и хранителни

Изводите са въз основа на проучване с участието на 160 деца. Половината от тях в продължение на шест месеца всеки ден изяждали по едно яйце. Другата половина служила като контролна група. Яйцето е идеална храна за мъниците, чиито стомаси са малки. Белтъкът и жълтъкът са чудесна комбинация от най-важните хранителни вещества. Важното е яйцата да бъдат добре сварени или термично обработени, за да се избегне рискът от инфекции. Разбира се, яйцата трябва да се въведат на подходящата възраст, да се следи за алергични реакции и да се спазват стриктно препоръките на педиатъра.

Крайният резултат

бил следният – в основната група (с яйцето) децата със забавяне в развитието били с 47% по-малко, отколкото в контролната група. При това в първата група първоначално имало повече деца с по-малък ръст от нормалното за тяхната възраст. Експертите припомнят, че яйцето е храна, която може да се дава едва след навършване на 4 месеца. Според СЗО още по-добре е постепенното въвеждане на разнообразни храни да става след 6 месеца.

 

Вижте още:

Развитие и растеж на млечните зъби (графика)

9 препоръки за хранене на деца от 3 до 7 години

6 смути рецепти, с които да подобрите имунната система на децата

Как да се предпазим от грипа?