Как да се предпазим от грипа?

грип

Най-добрата защита от гирпа си остава  ваксинацията, но направена навреме – октомври-ноември месец, а за нея вече е късно.ова заяви пред Novini.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Организмът има период от три седмици, в които изгражда имунитет, а при вече течаща грипна епидемия не можем да гарантираме, че имаме такъв срок.

В такъв случай, какви мерки можем да предприемем, за да се предпазим от грип? Ограничаване на контактите, доколкото е възможно, може да бъде от огромна полза, посочва Кунчев. В момента това се случва по естествен път заради климатичните условия и ниските темератури – хората нямат голямо желание да излизат от домовете си, а учениците са във ваканция.

Останалите неща са поддържане на добър режим – и на хранене, и на почивка. Балансираното хранене е много важно – да има достатъчно протеини, витамини и микроелементи. Никак не е подходящ този период за тежки диети, които лишават организма от много храни, допълва експертът.

Поддържането на добро хигиенно ниво вкъщи и в офиса също е важно, особено вкъщи, когато има малки деца, тъй като при тях понякога заразяването става не само по въздушно-капков път, а и с прахови частици, които са натоварени с вируса и попадат на повърхности, на играчки, а малките деца нямат толкова защитен механизъм – те пипат всичко, пипат си очите, устната кухина, лапат играчките. Така че дезинфекцията с най-обикновени дезинфектанти помага – вирусът не е издръжлив на дезинфекция, заяви още главният държавен здравен инспектор.

В момента сме в разгара на епидемията, като в първите засегнати райони очакваме да започне спад другата седмица, а други да достигнат епидемични нива, заяви д-р Кунчев. По думите му студът едва ли ще окаже коренна промяна в развитието на грипа. Грипният вирус, както и другите вируси, не е чувствителен на ниски температури.

Върлуващият тази година вирусен щам Н3N2 Хонконг е класически и не се отличава много от типичните грипни вируси. Рисковите групи за грипа на първо място са хората над 65 години, особено тези от тях с различни хронични заболявания. При тях най-често усложненията протичат по-тежко, водят до изостряне на основното заболяване и често са заплашващи живота. Когато е тежко развита вирусна пневмония, тя трудно се поддава на лечение, понякога има прояви от нервната система – менингити и енцефалити.

Друга рискова група са малките деца, които са често боледуващи, склонни да карат по няколко вирусни инфекции през зимата, явно със засегнат имунитет по различни причини. И при тях заболеваемостта е доста по-висока, добави Д-р Ангел Кунчев.

Коментарите са изключени.