Признаци, че детето е жертва на тормоз от връстниците си в тийнейджърска възраст

тормоз в училище признаци

По дефиниция тормозът означава желание да нараняваш, сплашваш или принуждаваш към нещо някого, когото другите възприемат като по-слаб и уязвим. Това е поведение, което обикновено се повтаря и то по агресивен начин. Тормозът сред нашите деца в тийнейджърска възраст може да бъде физически, психологически, вербален, сексуален, на расистка основа, кибертормоз или съчетание от няколко вида.


Могат ли родителите на един тийнейджър да разпознаят дали той е жертва на тормоз от страна на своите връстници в училище? Живеем в такива времена, че може би всеки от нас рано или късно ще си зададе този въпрос по отношение на собственото си дете. Ето защо, определено ще бъде от полза да бъдем запознати с белезите на различните видове тормоз при тийнейджърите, за да можем да помогнем на децата си се справят с този проблем.

Вероятно повечето от нас, родителите, ще се съгласят, че през последните години насилието сред учениците в рамките на училището, но и в онлайн средата, излиза извън контрол. Социалните медии дадоха възможност да се упражнява един нов, модерен вид тормоз и се превърнаха в инструмент за дебнене и тероризиране. Всеки родител, който има тийнейджър вкъщи, може да поговори с детето си на тази тема, да го разпита за възможните форми на насилие, които са характерни за тази възраст и които могат да се упражняват чрез онлайн комуникацията. Ако проведете такъв разговор с детето си, със сигурност ще установите, че тормозът от страна на връстниците в тийнейджърска възраст е чудовище със собствени правила, което не познава граници.

Проявленията на тормоза сред тийнейджърите

Съвсем не толкова отдавна под тормоз разбирахме грубото и нападателно отношение към връстник на спортното игрище, постоянните обиди към някого, пускането на някакъв неверен слух в училище или в най-лошия случай – да ти събуят панталоните пред момичето, което харесваш. Всички тези неща съвсем не са безобидни, но поне знаехме, че когато се приберем вкъщи, вече сме на по-безопасно място и по-защитени.

Докато днес, ако някой тийнейджър реши да тормози друг, той може да го прави по всяко време, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. И което е още по-лошо – в онлайн пространството агресорът може да тормози своята жертва в много по-голяма степен и пред няколко пъти по-многобройна аудитория. Тоест, ако преди време, децата, жертви на училищен тормоз, можеха да се почувстват отново нормално извън училището, днес вече това не е възможно. Защото днес децата-насилници могат да тероризират останалите седейки комфортно с телефон в ръка и, ако решат, могат за секунда да изложат или навредят на жертвите си пред абсолютно всичките им контакти.

Същевременно за родителите е много трудно в такава ситуация да намерят ефективен начин да се справят с тормоза над тяхното дете и заедно с това – да ограничат щетите, които този проблем нанася върху психиката. Това е много деликатен момент, защото колкото и на нас, родителите да ни се иска да се намесим, не винаги знаем как да го направим по най-правилния за нашия тийнейджър начин. Всички знаем, че в тази възраст трябва да осигуряваме на децата си подкрепа, съвети и независимост. Но има и още нещо важно – трябва да разпознаваме сигналите и белезите на тормоза.

Как да разпознаем дали детето ни е жертва на тормоз от връстниците?

Ако вашият тийнейджър показва напрежение и страх от ходенето на училище, това може да е първият сигнал, че там го тормозят. Експертите казват, че всяка промяна в поведението на подрастващото дете, като намирането на всевъзможни извинения да не ходи на училище, симулирането на болести, отдръпването от социални контакти с неговите доскорошни приятели, са подозрителни и може да означават, че то вече е обект на тормоз в училище.

Други тревожни сигнали могат да бъдат:

 • безсъние и кошмари;
 • загуба на апетит;
 • чести оплаквания от главоболие или коремни болки или възпалено гърло като основателна причина да не ходи на училище;
 • липса на комуникация с околните – тийнейджърът става затворен в себе си;
 • необясними синини или други наранявания по тялото на детето;
 • много честа проява на лошо настроение и тъга след училище – тоест тийнейджърът се прибира разстроен след часовете;
 • загуба на интерес към любимите неща и хобита;
 • влошаване на успеха и представянето в училище;
 • общуване с много малко или почти никакви приятели, липса на приятелски кръг;
 • повредени или липсващи учебници, тетрадки или други вещи.

Какво да правим, ако тийнейджърът ни е жертва на тормоз?

 • Не изпадайте в паника, не реагирайте прекалено бурно, когато разберете.
 • Незабавно предприемете мерки, проблемът не търпи отлагане.
 • Говорете с вашия тийнейджър.
  Твърде е възможно децата в тази възраст да крият, че са тормозени, най-вече от майка си и баща си. Според специалистите тийнейджъри, които са обект на някакъв вид насилие от страна на връстниците си, не споделят с родителите си проблема, защото искат да избегнат негативната им реакция. Тези деца обикновено се страхуват, че ще разстроят и разочароват майките и бащите си.
 • Кажете на вашия тийнейджър, че стоите плътно зад него и че го обичате.
 • Уверете се, че детето ви знае, че няма вина за случващото се.
 • Кажете на хлапето си, че може да говори с вас по всяко време за всичко и бъдете убедителни.
 • Говорете с класния ръководител, с учителите и, ако е необходимо, с училищното ръководство.
 • Срещнете се с училищния психолог, поискайте консултация с него и се посъветвайте за ситуацията на вашето дете.
 • Направете всичко необходимо, за да защитите вашия тийнейджър.

Автор: Дебора Круз
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg