Кои са най-подходящите първи храни при захранването на бебето?

Когато дойде моментът за захранване на бебето с първите „твърди“ храни, това обикновено предизвиква доста въпроси и страхове у родителите.
Кои са най-подходящите плодове и зеленчуци, с които да започнем? И защо точно с тях? Кои да бъдат първите животински храни, с който да захраним бебето? Кои могат да бъдат първите зърнени храни в менюто на детето? С кои храни да не започваме захранването и да не въвеждаме в никакъв случай преди 12 месеца?

Захранването обикновено започва около 6-ия месец след раждането, така препоръчват и повечето педиатри, а и Световната здравна организация. Някои бебета стават готови да започнат да опитват храни, различни от кърмата (или адаптираното мляко) и по-рано от 6 месеца, но дори и да забележите първите признаци на готовност, преди да започнете захранването, задължително се консултирайте с педиатъра си. А когато започнете да въвеждате поетапно твърдите храни, спазвайте основните принципи на захранването.

 


Първите зеленчуци, с които да захраним бебето

Картоф – обикновен или сладък

Картофът е подходяща първа храна, с която да започнем захранването на бебето. Той е хипоалергенен, има приятен за бебето вкус и съдържа много полезни вещества. В картофите има вода, нишесте, захари, целулоза, „добри“ въглехидрати, мазнини и белтъчини, аминокиселини и от минералите – калий, фосфор и магнезий.
Сладките картофи (батати) са също много добър избор за първа твърда храна, макар и да са по-малко популярни от обикновения картоф у нас. Те са богати на витамини – съдържат D, C, А, В2, B6 – и минерали – желязо, калий и магнезий. По-сладкият вкус на батата е една от разликите между двата вида картофи и е добре да се има предвид, ако не искате да започвате захранването на бебето с храна със сладък вкус.

Тиква

Тиквата е лесно усвоима и от най-чувствителните стомахчета, а и не съдържа алергени. Тя принадлежи към така наречените плодови зеленчуци, има приятен, леко сладникав вкус е се харесва от много бебета. Тиквата съдържа голямо количество вода и много витамини – А, от група В, С, Е, D и редкия витамин Т. Богата е и на желязо. В нея откриваме и минералите калций, калий, магнезий, фосфор и мед. Определяна е от специалистите и като много полезна за имунната система на мъничетата.

Морков

Този оранжев кореноплоден зеленчук често се използва за първа твърда храна у нас, защото е много разпространен и леснодостъпен. В него се съдържа най-много каротин – провитамин А. В моркова природата е комбинирала целулоза, нишесте, глюкоза с елементите кобалт, мед, калий и желязо. Освен това той съдържа и витамините С, А, В комплекс и D.  При бебета, склонни към алергии, обаче трябва много да се внимава с въвеждането на моркова, защото организмът на такива деца може да даде реакция към високото съдържание на каротин. При такива бебета захранването може да започне с пащърнак.

Пащърнак

Въпреки че не е сред най-популярните храни у нас, това кореноплодно растение е от семейството на моркова, но не съдържа каротин и това го прави хипоалергенна храна. Пащърнакът има силен аромат и леко сладникав вкус. Той съдържа много полезни вещества като калий, калций, фосфор, цинк, манган и витамини.

Първите плодове, с които да започнем захранването

Ябълка

Ябълката много често е препоръчвана като първа храна за бебето още в началото на захранването. Тя е традиционен плод в България и може да се открие на пазара почти целогодишно. Съдържа пектин и органични киселини, които помагат на чревната флора, а и са добра комбинация за имунната система. В нея има оптимално количество въглехидрати, много витамини – А, В, С, минерали – особено богата е на калий, и микроелементи. Когато предлагате за първи път ябълка на бебето, най-добре е да е сварена и разбира се пюрирана.

Круша

Крушата е сладка, ароматна, и действа изключително благотворно върху бебешкия метаболизъм. Тя също съдържа пектин, както ябълката. Източник е на много витамини – А, В1, В2, Е, Р, РР, С, минерали и растителни фибри. В крушата има много органични киселини, които активират стомашните ензими. Поради това тя лесно се усвоява от организма и има регулиращо действие върху бебешкото стомахче. Крушата е прекрасно естествено средство против запек, което е чест проблем при захранването на бебетата. Това е още една причина тя да бъде въведена сред първите твърди храни, за да може да помага и в този проблем.

Авокадо

Авокадото е мек и вкусен плод, който е хранителен и калоричен, но същевременно не натоварва храносмилането. То съдържа изключително полезни мастни киселини, които са важни за растящия детски организъм, особено за централната нервна система и мозъка. Авокадото е източник на фибри, калий, мед и антиоксиданти. В него има много витамини В5, В6, В9, B12, С и Е. То е и богат източник на витамин К. Когато се дава за първи път на бебе, авокадото не се обработва термично, но трябва да бъде добре узряло и с мека вътрешност.

Банан

Бананите също са сред плодовете, подходящи за първа храна на бебето. Те са много хранителни, усвояват се много добре от организма, регулират кръвната захар и активно участват и в изграждането на костната система. Бананът има сладък вкус, затова бебетата много го харесват. Богат е на витамините от групата B, съдържа калий и магнезий. Важно е да се знае, че когато захранвате бебето с банан, трябва да използвате добре узрели плодове (с кафяви точки по кората), защото зелените могат да предизвикат алергична реакция. Бананите не се обработват термично при захранване на бебето с тях. С този плод не трябва да се прекалява, тъй като повишената консумация може да предизвика запек.

 

Кои да бъдат първите зърнени храни на бебето?

Ориз

Оризът е много подходящ за първа храна. Той е лесно усвоим от организма, не съдържа глутен и е хипоалергенен. Съдържа освен въглехидрати и малко белтъчини. В него има витамини, минерали и ензими. Оризовата каша е често препоръчвана като най-първа твърда храна за бебето. Тя се смила лесно и е щадяща за стомаха. Може да се приготви и в домашни условия от пасиран сварен ориз и преварена вода или кърма в подходящо съотношение. Готовата оризова каша от магазина трябва да бъде безмлечна и без други съставки – само ориз.

Овес, пшеница, ечемик (но след 8-месечна възраст)

Повечето зърнени храни съдържат глутен – трудно усвоима хранителна съставка, която може да предизвика алергия или хранителна непоносимост, особено в ранна бебешка възраст. Ето защо е препоръчително да запознаете мъничето си със зърнените храни, когато е навършило поне 8 месеца. Тогава неговата храносмилателна и имунна система ще бъдат по-зрели и по-готови да се срещнат с глутена. Специалистите съветват да се започне с овесена каша, тъй като в нея има много малко глутен. След това поетапно могат да се въведат и другите зърнени храни, които също имат място в менюто на бебето, защото са богати на въглехидрати, растителни влакна, витамини и минерали. Просто трябва добре да се съобрази кога е точния момент за включването им в храненето на мъничето.

 

Кои животински храни да въведем най-напред в менюто на бебето?

Яйчен жълтък

Бебетата в много случаи са в риск от дефицит на желязо, тъй като след 6-ия месец запасите на бебето започват да се изчерпват. Един от начините да обогатим менюто му с този микроелемент е яйченият жълтък. Освен че е източник на желязо, в жълтъка се съдържат калций, фосфор, магнезий, които допринасят за предпазване от анемии, за растежа на костите и нормалното развитие на детето. Яйченият жълтък е богат на лесно усвоими белтъчини и мазнини. Има и много витамини – най-вече на витамин А, D и Е. Важно е да помним, че белтъкът на яйцето е силен алерген и се въвежда доста по-късно в менюто на детето. С жълтъка има много по-малък риск алергична реакция, но все пак има, особено ако някой в семейството е с история на алергии. Не е препоръчително бебето да се захрани с жълтък преди 6-7 месечна възраст, като първоначално се започва с ¼ жълтък от много твърдо сварено яйце веднъж или два пъти седмично, добавен към зеленчуковото пюре и постепенно количеството се увеличава.

Месо – пуешко, пилешко, заешко

Според специалистите месото е задължителна храна в бебешкото меню. То е източник на незаменими аминокиселини, които са градивните елементи на белтъците, а те от своя страна изграждат нашите органи и тъкани. При бебетата клетъчният растеж е много интензивен и съответно имат нужда от големи количества протеини. Така че месото е от изключителна важност за правилния растеж и развитие на бебешкия организъм. То съдържа и ценни мазнини, които участват в изграждането на клетъчните обвивки и осигуряват правилното развитие на растящия мозък. Месото е също много добър естествен източник на желязо и цинк. Най-подходящите първи меса са пуешко, пилешко и заешко – те са по „постни“ и по-леки меса и най-малко ще затормозят бебешкия стомах. Пуешкото месо има високо съдържание на желязо и е много добър избор при бебета с ниски нива на този микроелемент. Месното пюре се въвежда след зеленчуците и плодовете като се добавя по много малко количество в зеленчуковото пюре (1 кафена лъжичка) и се дава през ден. Специалистите препоръчват това да стане, когато бебето е навършило поне 6 месеца.

 

Кои храни са неподходящи за бебета до 1 година?

Някои храни са силно киселинни или съдържат силни алергени или са неподходящи поради незрялост на храносмилателния тракт и трябва да бъдат избягвани поне докато детето не навърши 1 година. Такива са:

 • Прясно мляко – белтъкът на кравето мляко е много трудно усвоим и е най-честият причинител на алергии в бебешка възраст; препоръчително е да се въведе след 18 месеца; за въвеждането на млечни храни можете да прочетете ТУК;
 • Яйчен белтък – много силен алерген, трудно усвоим белтък, препоръчва се да влезе в бебешкото меню след 18 месеца;
 • Мед – може да причини ботулизъм, който е доста опасно заболяване в ранна детска възраст;
 • Пълнозърнести хлябове и макаронени изделия – поради незряла храносмилателна система при бебето и риск от стомашно-чревен дискомфорт;
 • Бобови растения – боб, леща, грах и другите бобови храни са трудно усвоими, затова се избягват преди 1 годинка;
 • Ядки – те са много силен алерген, а и съществува висок риск от задавяне, затова е добре да се въведат след 2 и половина, дори след 3 години;
 • Морски дарове и екзотични рибни продукти – те са силен причинител на алергии, затова е добре да се изчака поне до 24-месечна възраст;
 • Сол при готвене и прекалено солено сирене – тъй като до едногодишна възраст бъбреците на бебето имат ограничени способности да елиминират солта, безсолната храна не е проблем за мъничетата;
 • Какао и шоколад – какаото е силен алерген, освен това шоколадът съдържа и кофеин, който действа възбуждащо и не се препоръчва при по-активни деца и особено преди лягане; ако е възможно добре е да се въведе едва след 2 години;
 • Зелен, черен и билков чай – зеленият и черният съдържат кофеин, а билковите чайове имат биологично активни вещества, които могат да предизвикат неприятни ефекти при много малки деца;
 • Цитрусови плодове – лимон, портокал, мандарина, грейпфрут – възможно е да предизвикат алергии и имат високо съдържание на киселини, а те дразнят силно лигавицата на стомаха;
 • Горски плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки, горски ягоди – при тях има голям риск от алергични реакции;
 • Домати – съдържат хистамин, който може да предизвика алергична реакция;
 • Консервирани плодове и зеленчуци – поради незрялост на отделителната система;
 • Конфитюри и мармалади – поради голямото количество добавена захар;
 • Колбаси, маргарини, вафли, чипсове, снаксове, сладкарски изделия – съдържат консерванти, оцветители, овкусители, подсладители и други вредни химически съставки и не са препоръчителни не само в бебешка, а и в детска възраст, защото сериозно вредят на растежа и развитието на детето.

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

10 опасни грешки, които родителите допускат при къпането на бебето

Захранване на бебето със зеленчукови пюрета – кога и как

10 рецепти за домашни бебешки пюрета и ястия (6-12 месеца)

Захранване на бебето със сок