Захранване на бебето: начало на захранването

захранване бебе

В настоящата статия ще разгледаме кога е добре да започне захранването на бебето с твърди храни, как бебето показва, че е готово за захранване и кои са подходящите първи храни, с които да започнем, както и какво е добре да избягваме и да имаме предвид в този първи етап от захранването. Да започнем по ред:


Какво е захранване?

Захранването е предлагане на бебето на храна/течност различна от кърма (адаптирано мляко). Захранването може да бъде под формата на храна с твърда консистенция, но може да бъде и течност. Плодовият сок, макар мнозина да не възприемат като храна, също е захранване, при това не много удачно, тъй като макар и богат на витамини, прясно изцеденият сок е с високо киселинно съдържание и може да дразни сериозно все още крехния бебешки стомах и да доведе до алергии. Въпреки че все още някои педиатри прилагат старата схема на захранване с плодови сокове или пюрета още през втория месец от живота на бебето, вече е доказано, че това е остарял и доста опасен мето,д ползван в миналото, когато бебетата са били масово хранени с кисело мляко, с цел компенсиране на намаленото количество витамини в кравето мляко и избягване на авитаминоза при бебето.

В днешно време, когато бебетата се хранят с кърма или адаптирано мляко (което в голяма степен се доближава до състава на кърмата) нужда от допълнителен прием на витамини не е необходим и не се препоръчва през първите месеци на бебето. Ранното захранване с плодов сок или плодово пюре може да доведе до развитие на алергии и стомашни разстройства.

Кога бебето е готово за захранване?

Световната Здравна Организация препоръчва захранването да започне на 6 навършени месеца. Бебето може да бъде захранено и по-рано, ако това се налага по обективни причини, но не преди навършени 4 месеца, при това този по-ранен срок е оправдан единствено за бебета, хранени с адаптирано мляко, а кърмените бебета е желателно да не бъдат захранвани преди 6 месеца, за да може изключителното кърмене да продължи възможно най-дълго. Доказано е, че до тази възраст бебето получава всички необходими му съставки в необходимото количество чрез кърмата и въвеждането на твърди храни и сокове в менюто на бебето в по-ранна възраст е не само ненужно, но може да се окаже и вредно, тъй като ранното захранване е чест причинител не само на стомашни разстройства, но и на алергии, някои от тях за цял живот;

Бебето би могло да бъде захранено и по-късно от 6 месеца, ако на указаната възраст все още не е готово за захранване и отказва да приема твърди храни. Всяко дете се развива индивидуално и не всички бебета на 6 месеца са готови да бъдат захранвани. Важно е, ако захранването бъде отложено за по-късна възраст и бебето след навършени 6 месеца продължи да бъде хранено единствено с кърма, развитието му да бъде наблюдавано и да бъдат следени някои основни параметри, като хемоглобин например, които са явни индикатори за това дали бебето получава нужните му хранителни съставки за правилно развитие. Практиката познава не едно и две бебета захранени на 8, 9 и дори 12 месеца успешно – всеки случай е индивидуален и водещо в този процес е бебето и сигналите, които изпраща то за своите нужди, а именно:

  • Детето е удвоило теглото си от раждането;

 

  • Изчезнал е рефлексът на езика да изтласква – чест проблем при захранването е ситуация, при която майката поднася лъжичката към устичката на бебето, а то избутва лъжичката вън от устата с език и не поема храната. В подобна ситуация не се опитвайте да напъхате лъжичката в устата насила или да залъжете и разсеете бебето, така че да не забележи, че се опитвате да вкарате нещо в устата му. Рефлексът на избутване е инстинкт, който новороденото притежава, за да го предпазва от поемане на нежелани твърди предмети в устата, които могат да предизвикат задавяне или задушаване. На възраст около половин годинка този рефлекс изчезва и тогава бебето е готово да се храни освен с течно мляко и с твърди храни. При първите няколко хранения, когато бебето все още не е свикнало с формата на лъжичката в устата си и с консистенцията на твърдите храни е добре да не вкарвате цялата лъжичка в устата на бебето, а само връхчето на лъжичката. Така ще избегнете инстинктивното избутване и плюене. Ако въпреки това бебето ви все още притежава рефлекс за избутване на лъжичката, значи не е готово за захранване. Изчакайте една – две седмици и опитайте да захраните повторно;

 

  • Детето може да седи. В състояние е да се накланя напред към лъжичката или да се дърпа назад в отказ да се храни, както и може контролирано да върти глава, с което да показва иска ли храна или не (като извърта глава в другата посока);

 

  • Ако кърмено бебе изяжда цялото мляко и от двете гърди и все още не се е заситило и търси храна; или бебе, което се храни с адаптирано мляко не му е достатъчен 1 литър адаптирано мляко на ден;

 

  • Ако може да хваща предмети и целенасочено да ги слага в устата си;

 

  • И основното: ако бебето е започнало да проявява интерес към храната на възрастните – следи с интерес, когато се храните вие и иска и то да опита това, което ядете.

Принципи при захранването:

1. Уверете се, че бебето е здраво в момента на захранването. Не се въвежда нова храна, когато детето е болно;

2. Уверете се, че са на лице сигналите за готовност за захранване, описани по-горе. Всяко дете се развива индивидуално и не при всяко на 6 месеца са налице признаци за готовност за захранване. Изчакайте докато бебето ви е готово, за да не бъде захранването принудително и насилствено и детето да изгради отвращение към храната;

3. Спазвайте препоръчаните норми за въвеждане на нови храни според възрастта на бебето. Не въвеждайте трудно смилаеми или алергизиращи храни твърде рано, тъй като това може да увреди здравето на детето ви;

4. Според стандартната схема за захранване храните се предлагат на бебето в хомогенна, полутечна консистенция (смлени на пюре и разредени с кърма или вода). Смята се че по този начин бебето, свикнало само с мляко по-лесно ще приеме новата храна.
Според школата на Педагогическото захранване, обаче бебето не бива да получава специално преработена „бебешка храна”, а трябва да започне да се храни направо с храната на възрастните в „микро дози” – в много малки количества, за да привиква постепенно. В този случай липсава моментът със специално адаптираните за бебето храни под формата на пюре или разредени с кърма, а на бебето се дават твърди храни в нормалната им консистенция, но в съвсем малки дози – само по трошица, докато то привикне с новата храна.

5. Независимо кой от методите ще изберете – класическия или педагогическия, трябва да знаете, че твърдите храни преди навършване на 1 годинка са само с цел запознаване и привикване на бебето с нови вкусове без премахване на кърменето (или адаптираното мляко, ако кърменето е невъзможно). Минимум 50% от хранителния прием до 1 годинка трябва да бъде кърма (или адаптираното мляко, ако кърменето е невъзможно).

6. Въвеждането на нови храни трябва да става постепенно като започнете с една чаена лъжичка първия ден и постепенно увеличавате дозата без да насилвате детето като достигнете до максималната препоръчителна доза за една седмица. Не принуждавайте детето да яде повече, отколкото желае. Ако отказва твърдата храна, нахранете го с кърма/адаптирано мляко и предложете твърдата храна отново на следващото хранене или на следващия ден.

7. Въвеждайте само по един нов продукт, никога два или повече едновременно. Целта на този принцип е да даде възможност на организма на бебето да се адаптира към новите храни една по една, без опасност от претоварване и алергизиране. А и за вас ще бъде много по-ясно в случай, че бебето прояви непоносимост или алергия, да знаете от коя храна са причинени, за да я избягвате вбъдеще. В случай, че сте предложили на бебето пюре от ябъка и тиква например и двете са нови за бебето храни и то получи обрив, колики или диария вие не бихте могли да знаете ябълката ли е причинител или тиквата, или може би комбинацията от двете. За това давайте само една нова храна като постепенно увеличавате дозата и дайте на бебето една седмица време да свикне с новата храна, преди да предложите следващата нова храна. След като бебето свикне с новата храна на следващата седмица може да дадете нова храна или да предложите нови комбинации от вече въведени храни.

8. Новата храна се предлага сутрин или на обяд и в никакъв случай вечер, за да може да имате време за реакция, ако бебето покаже непоносимост към храната.

9. Важно при захранването е продуктите да бъдат с гарантирано качество. За целта изберете или готови пюрета, чието производство подлежи на строг контрол или ако решите да приготвяте домашни пюрета, то трябва да са направени от домашни продукти, в чийто състав със сигурност липсват нитрати, пестициди и други вредни химически елементи. Имунната система на бебето е силно чувствителна и неспособна да се бори дори с ниски нива на вредни вещества, за това ако предложите на бебето си пюре от моркови, закупени от пазара и бебето получи обрив или стомашно разстройство няма как да разберете от моркови ли е алергично или в морковите е имало нитрати, които са довели до здравословни проблеми.

10. Водете си хранителен дневник. Записвайте си кога каква нова храна сте въвели и как сте увеличавали дозата с времето. Така, ако бебето прояви хранителна алергия лесно ще проследите с помощта на вашия лекар кой е причинителят на проблема.

11. Постарайте се преди навършване на 1 годинка да не замествате кърмене. Новите твърди храни целят разнообразяване на менюто на бебето и на хранителния му прием, но кърмата (адаптираното мляко) си остава основна храна през първата годинка. Предложете малко количество твърда храна (до 100гр.) след което дохранете бебето с кърма (адаптирано мляко).

12. Нека захранването протича плавно и с желание. Не принуждавайте бебето да яде нещо, само защото педиатърът ви настоява или защото смятате вие за редно. Не залъгвайте бебето и не го заигравайте, за да отвлечете вниманието му и да го нахраните без то да иска. Храненето трябва да протича без играчки и театри, в кухнята на маса, за да знае бебето какво се случва и да възприема храненето като нещо важно, а не като игра. А то е наистина важно – храненето, при това правилното хранене ни подържа живи и здрави! Бебето има изключителни инстинкти за самосъхрнение и най-добре усеща нещо добро ли е за него или не – доверете му се! Ако бебето отказва определена храна, то най-вероятно храносмилателната и имунната му система все още не са готови за нея. Не настоявайте и не отвличайте вниманието му докато пъхате лъжицата в устата! Отложете захранването с тази храна за по-късно, а вместо нея предложете друга храна. Ако бебето отказва каквато и да е твърда храна, продължете кърменето и отложете захранването с две седмици или месец. Тогава бебето ще бъде по-готово и вероятно няма да се съпротивлява, а с готовност ще приеме новите вкусове и консистенции!

Матеиралът е публикуван с любезното съдействие на: BabySling-bg.com

Автор: Нели Василева-Стефанова – детски психолог, класически хомеопат,
специалист по ранно детско развитие –
info@babysling-bg.com

Вжте още:

Кърмене на бебето – какво трябва да знаем?

Четири храни, които подобряват умствените способности на децата

11 полезни храни, с които да избегнем анемията при децата

Наддаване и растеж на бебето