„Мамо, кого обичаш повече?“ – Ето един мъдър начин да отговорите:

Казват .че когато се роди първото дете, то преобръща света на родителите си. Когато се роди второто дете – то преобръща света на първото.

За да разберем какво чувства първородният ни син или дъщеря, нека си представим за минута следната картина: съпругът ни довежда вкъщи още една жена и ни убеждава, че ни обича по същия начин, но просто вече ще бъдем две. Няма за какво да се притесняваме, нали? Ето защо е много е важно да обясните на своето дете, че по-малкият му брат или сестра не са негов заместител или конкурент.

И тъй като намирането на точните думи, с които да стане това, понякога се оказва доста трудно, една приказка-игра от авторката на детски книги и майка на две момиченца Евгения Масленникова може да ви улесни.

„Мамо, кого обичаш повече?“ Детето лесно може да получи разбираем отговор с тази кратка история, която да му разкажем:

Отговорът се крие в голямата тайна на мама! Искаш ли да научиш каква е тя? Тогава слушай!

Преди време майка ти била малко момиченце. Да, наистина. Била точно толкова голяма, колкото си ти сега. По това време тя живеела със своите родители – твоите баба и дядо, и много ги обичала – така, както ти сега обичаш своите мама и татко.

Тогава сърцето на мама било ето такова:

В сърцето на майка ти имало място за любовта й към родителите, приятелите, веселите игри и хубавите приказки. Тя растяла и сърцето й се изпълвало с любов към добрите хора, красивите места и любимите й занимания – тоест към всичко, което обича и днес.

И ето че един ден тя срещнала баща ти и се влюбила в него. Оказало се, че тази любов е толкова голяма, че не се побирала в сърцето й.

И тогава сърцето на мама станало по-голямо. Ето такова:

Тати също се влюбил в мама и те станали едно семейство. Разбира се, сърцето на татко ти също се уголемило. Двамата имали толкова много любов, че тя вече не се побирала в сърцата им и тогава…

Тогава станало чудо – родило им се дете и това дете си ти! Представи си само – ти си се появил(а) на света от любовта на твоите мама и татко. Родителите ти са те очаквали с нетърпение и са били много щастливи, когато си се родил(а).

И тогава се случило още едно чудо: сърцето на мама станало още по-голямо. Ето толкова:

Виждаш ли тази голяма и красива част от сърцето на твоята майка? Тя винаги ще бъде твоя. Никога никой друг няма да може да я заеме. В края на краищата ти си направил(а) майка си майка. Ти винаги ще бъдеш нейното скъпо и обичано дете.

След това отново станало чудо и твоята мама родила още едно бебе – твоя по-малък брат (сестра). Така става, когато големите хора много се обичат. Да знаеш, че това е най-прекрасното нещо, което може да се случи в здравите и задружни семейства.

И тогава сърцето на мама пак се уголемило:

Новото бебе си имало свое собствено място в сърцето на мама – специално място, само за него.

А има и семейства, в които се раждат много деца и с всяко следващо братче или сестриче сърцето на майка ти става все по-голямо и по-голямо. Ето такова:

Но всяко детенце е специално за своята майка. Тя обича всяко свое дете със специална любов. И така ще бъде винаги. Твоето парченце от сърцето на мама ще си бъде винаги твое.

Сега знаеш голямата тайна на твоята майка. Помни я винаги.

 

Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Нещата, които децата най-много обичат да чуват

„Обичат ли ме мама и татко?“ защо е важно да показвате любовта си всеки ден

Как да отговорим на въпроса „Мамо, от къде идват бебетата?“

Правете тези 12 неща, ако искате да изразите любовта към детето си