„Мамо, кого обичаш повече?“ – Ето един мъдър начин да отговорите:

Казват .че когато се роди първото дете, то преобръща света на родителите си. Когато се роди второто дете – то преобръща света на първото.

За да разберем какво чувства първородният ни син или дъщеря, нека си представим за минута следната картина: съпругът ни довежда вкъщи още една жена и ни убеждава, че ни обича по същия начин, но просто вече ще бъдем две. Няма за какво да се притесняваме, нали? Ето защо е много е важно да обясните на своето дете, че по-малкият му брат или сестра не са негов заместител или конкурент.

И тъй като намирането на точните думи, с които да стане това, понякога се оказва доста трудно, една приказка-игра от авторката на детски книги и майка на две момиченца Евгения Масленникова може да ви улесни.

„Мамо, кого обичаш повече?“ Детето лесно може да получи разбираем отговор с тази кратка история, която да му разкажем:

Отговорът се крие в голямата тайна на мама! Искаш ли да научиш каква е тя? Тогава слушай!

Your image description

Преди време майка ти била малко момиченце. Да, наистина. Била точно толкова голяма, колкото си ти сега. По това време тя живеела със своите родители – твоите баба и дядо, и много ги обичала – така, както ти сега обичаш своите мама и татко.

Тогава сърцето на мама било ето такова:

В сърцето на майка ти имало място за любовта й към родителите, приятелите, веселите игри и хубавите приказки. Тя растяла и сърцето й се изпълвало с любов към добрите хора, красивите места и любимите й занимания – тоест към всичко, което обича и днес.

И ето че един ден тя срещнала баща ти и се влюбила в него. Оказало се, че тази любов е толкова голяма, че не се побирала в сърцето й.

И тогава сърцето на мама станало по-голямо. Ето такова:

Тати също се влюбил в мама и те станали едно семейство. Разбира се, сърцето на татко ти също се уголемило. Двамата имали толкова много любов, че тя вече не се побирала в сърцата им и тогава…

Тогава станало чудо – родило им се дете и това дете си ти! Представи си само – ти си се появил(а) на света от любовта на твоите мама и татко. Родителите ти са те очаквали с нетърпение и са били много щастливи, когато си се родил(а).

И тогава се случило още едно чудо: сърцето на мама станало още по-голямо. Ето толкова:

Виждаш ли тази голяма и красива част от сърцето на твоята майка? Тя винаги ще бъде твоя. Никога никой друг няма да може да я заеме. В края на краищата ти си направил(а) майка си майка. Ти винаги ще бъдеш нейното скъпо и обичано дете.

След това отново станало чудо и твоята мама родила още едно бебе – твоя по-малък брат (сестра). Така става, когато големите хора много се обичат. Да знаеш, че това е най-прекрасното нещо, което може да се случи в здравите и задружни семейства.

И тогава сърцето на мама пак се уголемило:

Новото бебе си имало свое собствено място в сърцето на мама – специално място, само за него.

А има и семейства, в които се раждат много деца и с всяко следващо братче или сестриче сърцето на майка ти става все по-голямо и по-голямо. Ето такова:

Но всяко детенце е специално за своята майка. Тя обича всяко свое дете със специална любов. И така ще бъде винаги. Твоето парченце от сърцето на мама ще си бъде винаги твое.

Сега знаеш голямата тайна на твоята майка. Помни я винаги.

 

Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Нещата, които децата най-много обичат да чуват

„Обичат ли ме мама и татко?“ защо е важно да показвате любовта си всеки ден

Как да отговорим на въпроса „Мамо, от къде идват бебетата?“

Правете тези 12 неща, ако искате да изразите любовта към детето си

 

Коментарите са изключени.