„Обичат ли ме мама и татко?“ – защо е важно да показвате любовта си всеки ден

Липсата на проявена нежност и любвеобилност е една от грешките с най-трайни последици, които родителите допускат. За съжаление, много родители все още смятат, че е вредно да показват открито любовта към децата си. Дори в българския фолклор има поговорка: „Дете се целува само когато спи“. Не е ясно защо хората са измислили това суеверие, ощетило емоционално доста поколения. Нуждата от любов се равнява на нуждата от въздух и храна за малките деца.


Странно е как повечето родители се стараят много за физическото развитие на децата си, но подценяват духовните им потребности. Едно от анкетираните деца, на въпроса ми дали родителите показват любовта си към него, отговоря: „Май ме обичат“. Родителите му вероятно не предполагат, че то не е напълно сигурно в тяхната обич.

Замисляли ли сте се колко често казвате на детето си, че го обичате, колко често го прегръщате? Ако и вие сте от тези хора, които смятат, че само делата имат стойност, трябва да знаете, че думите са носители на неподозирано голямо количество енергия. Една дума може да ви накара да почувствате мощен прилив на енергия, както и обратното – може да ви нарани и депресира. Не подценявайте думите! Те са връзката между нашия вътрешен свят и света около нас, те изразяват нашите мисли, емоции и чувства. Способността да говорим е безценен дар, който като че ли не оценяваме достатъчно.

Неумението ни да използваме думите по подходящ начин са причина за толкова много недоразумения и страдания. Липсата на комуникация е една от основните причини за проблемите между различните поколения, между половете.

С всяко произнесено „обичам те“ родителите допринасят за доброто самочувствие на детето, за укрепване на вътрешното му чувство за сигурност. В отговор детето възнаграждава родителите си с най-нежната и трогателна любов. Детската любов към родителите е изпълнена с възхищение и обожание, безусловна, и всепрощаваща.

За съжаление, забързани в ежедневието си, повечето родители пропускат да покажат чувствата си не само към децата си, а и помежду си. Пропускат и да се порадват на любовта, която децата показват към тях чрез толкова много и различни трогателни жестове – изненади, подаръци, рисунки. Кратките разговори са насочени обикновено към проблемите и задачите, които трябва да се свършат. Ежедневните забележки и наставления заместват разговорите за истински важните неща – любовта, мечтите, щастието… Често порицанията са повече от похвалите, а усмивките, прегръдките и целувките просто липсват.

Много често родителите на пораснали вече деца споделят, че съжаляват за пропуснатите мигове на близост с децата си и изпитват някакво болезнено чувство за вина, че не са отделили достатъчно време и внимание. Обикновено се опитват да компенсират с много любвеобилно отношение към внуците, но носталгията по пропуснатото щастие си остава…

Затова, не чакайте да станете баби и дядовци, покажете на децата си, че ги обичате сега!!! Говорете им за всичко, което харесвате в тях, повярвайте в мечтите им…

Не ги съдете, че са такива, каквито са. Променете се вие и те също ще се променят. Започнете виждате и да търсите у децата си предимно хубавото и те ще започнат все повече да ви радват с успехите и постиженията си. Благодарете им повече и те ще ви дадат все повече поводи за благодарност. Спрете да размахвате пръст и се вгледайте в собствените си грешки.

Децата са по-мъдри и по-великодушни от нас, възрастните. Те имат по-силна връзка с душата си и с вселената, затова имат много идеи и смели мечти. Можем да се научим от тях на любов и великодушие! Те са наши учители и ни дават най-ценните уроци.

 

Из книгата „Всичко започва от детството“ на Стела Даскалова,
предоставена от издателство „Сиела“

Вижте още:

Притча за сляпата майчина любов

Отровната родителска любов

9 вълшебни израза, които улесняват възпитанието на децата

40 начина да създадете здрава връзка с децата си и да покажете, че ги обичате