Хранителна пирамида за деца – полезни съвети за съставяне на меню

Какво е „хранителна пирамида“ и как изглежда тя, когато говорим за ежедневното меню на децата?

Хранителната пирамида представлява класификация на различните видове храни, чрез която се постига оптималният здравословен, разнообразен и балансиран режим на хранене. В пирамидата храните са разделени на групи и разпределени в различни нива. В основата й са поставени тези, които се препоръчва да бъдат консумирани най-често, а на върха са храните, които трябва да бъдат ограничени до минимум.


Когато говорим за здравословен режим на хранене при децата, добре е да отбележим, че децата могат да преценяват колко храна им е необходима, така че не трябва да бъдат насилвани да ядат, докато не изпразнят цялата чиния.

Пирамидата по-горе показва какво трябва да бъде съотношението на храните, които детето приема ежедневно, кои групи следва да бъдат включени по-често, както и кои – да се избягват.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ

Храната може да допринесе за здравето, растежа и развитието на децата, ако спазват следните препоръки:

1. Осигуряване на децата пълноценна и разнообразна храна.

2. Включване на зърнени храни и/или картофи в храненето на децата няколко пъти дневно.

3. Ежедневно консумиране на разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане – сурови.

4. Ежедневна консумация на мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини и сол.

5. Избор нa меса с намалено съдържание на мазнини, замествайте  често месото и месните продукти с риба или бобови храни.

6. Ограничаване общо приема на мазнини от децата, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с
растителни масла.

7. Намаляване приема на захар, захарни и сладкар¬ски продукти от децата, също така безалкохолни напитки, съдържащи захар.

8. Ограничена употреба на сол при приготвяне на ястията, намалете консумацията на солени храни от децата.

9. Достатъчен прием на вода и течности.

10. Приготвяне и съхраняване храната по начин, осигуряващ нейната безопасност.

11. Включвайте децата в приготвянето на храната.

12. Осигурявайте физическа активност на децата всеки ден.

 

Техники за здравословно готвене

• Печене
• Варене
• Пуширане
• Готвене на пара
• Вакумно готвене
• Задушаване

Необходими дневни калории за деца и тинейджъри от 3 до 19 г.

Възраст (години) Калории на ден
3-7 г. 1700
7-10 г. 1890
10-14 г. 2415
14-19 г. 2760

 

Какъв е здравословният прием на зърнени храни и картофи при деца?
  • Ежедневно включване – сутрешна закуска, обяд и вечеря (когато се предлага), на поне един представител от групата на зърнените храни (хляб, хлебни, макаронени, тестени изделия, ориз, жито, овесени ядки, елда, просо, царевица) и/или картофи;
  • включване на пълнозърнести продукти най-малко в четири хранителни приема седмично
Какъв е здравословният прием на зеленчуци и плодове при деца?
  • Децата трябва да приемат зеленчуци и плодове няколко пъти дневно, по възможност при всяко хранене;
  • Препоръчително е зеленчуците и плодовете да са според сезона;
  • Количеството на зеленчуците и плодовете в дневното меню трябва да е най-малко общо 400 грама.
Какъв е здравословният прием на мляко и млечни продукти при деца?
  • ежедневно включване в менюто на мляко и млечни продукти – сирене, кашкавал, извара с намалена масленост;
  • кисело мляко като компонент на закуска;
  • подкрепителна закуска и включено в ястия и десерти;
  • прясно мляко като компонент в пюрета, супи и десерти.
Какъв е здравословният прием на месо и месни продукти при деца?
  • Препоръчителна е консумацията на чисти меса (без видими тлъстини);
  • Месата от птици са за предпочитане – без кожа;
  • Колбаси и кренвирши не се препоръчват.
Какъв е здравословният прием на риба, яйца, бобови, ядкови продукти при деца?
  • При децата се препоръчва консумация на риба – поне веднъж седмично;
  • Риба се предлага също като рибена чорба и като компонент на сандвичи и салати;
  • Препоръчително е в менюто на децата да се осигуряват поне 4-5 яйца седмично;
  • Бобовите храни трябва да имат добро присъствие в менюто на децата – няколко пъти седмично;
  • Ядки – сурови, несолени (орехи, бадеми) средно 20-30 грама дневно – добре е да са предварително накиснати във вода.

В статията са използвани материали от наръчника
„Здравословно хранене на децата“ на Euro Toques

Вижте още:

Важни препоръки за хранене на деца от 2 до 6 години

Хранителните алергии при децата – как да ги разпознаем и как да ги избегнем?

9 храни, които ни пазят от грип

Таблица с алкални и киселинни храни (pH)