Митове и истини за майчинството

майчинство

Преди да стана майка си мислех, че има глобална конспирация с цел да заблуждава наивните млади хора, че да имаш дете е като песен или холивудски филм. Много малко жени ще ти кажат, че бременността е тежко и трудно преживяване, че раждането е кошмар, че бебетата плачат без причина или че животът ти се преобръща напълно… Да, всички сме чували истории за болезненото раждане и недоспиването и така нататък, но някак си като че ли не вярваме напълно и винаги си мислим – при нас ще е различно. Да не говорим, че всеки път, когато си бил на гости на приятели с бебе, то винаги е било спокойно и кротко…


Наскоро ми дойде на гости една приятелка. В началото на трийсетте, красива, с хубава работа, добър мъж, животът е пред нея. Сподели ми, че вече плануват дете и искала да ме попита няколко неща.

Пита ме първо за бременността, дали наистина е тежка. Спомням си за 8-те месеца повръщане, гадене и недоспиване. Не искам да я плаша, но не искам и да я лъжа, затова отговарям уклончиво:

– Забравя се, минава…

– А, раждането – наистина ли е толкова болезнено?

Шах с пешката, ами сега? Бърза тръпка преминава през тялото ми като се сещам за двайсет и шестте часа раждане, от които три и половина напъване. Не се ражда лесно 4,5 килограмово дете. Пропъждам набързо спомена и казвам:

– Минава и това като сън. (а на ум добавям – ама кошмарен)

– А бебетата, толкова ли са трудни, много ли плачат? Ето, твоят син Тео, откакто съм дошла, само се усмихва и маха с крачета щастливо.

Казвам с усмивка: „Ами – ти сама виждаш, има и добри, и лоши моменти”,  като пропускам да споделя, че сигурно веднага, щом излезе, Тео ще нададе вой или че снощи е плакал с часове, преди да заспи.

Така станах и аз част от световната конспирация. Прости ми, мила приятелко, и лека бременност!

Разказ от поредицата „В малките часове“
Автор: Цветослава Христанова

Вижте още:

Приспиване на бебето – какво пише в книгите и каква е реалността

12 невероятни неща, които научих от майка ми

20 забавни илюстрации, показващи какво се случва след появата на децата

Какво казват майките и какво чуват децата