Работа от вкъщи с деца: наръчник за оцеляване

работа от вкъщи майка

И вие ли сте в същото положение като мен – налага ви се да работите от вкъщи? В днешната ситуация работата от дома е наложителна и всичко щеше да е просто чудесно, ако не беше фактът, че децата и вашата половинка също са там. Знам, че колкото и да е широко жилището ви, то няма да е достатъчно голямо, когато не можете да останете на спокойствие и да се съсредоточите. Всъщност, истината е, че да бъдеш работеща майка е достатъчно трудно само по себе си. А работеща майка вкъщи е още по-голямо предизвикателство с цялото готвене, внасяне на ред, организиране на времето на децата и същевременно – спазването на срокове с работата. Всичко това струпано накуп може да подлуди всеки човек.


Аз отдавна работя от дома си и сам по себе си този режим на работа не е нов за мен.

Това, обаче, което трябваше да измисля в новата обстановка, беше как да си свърша работата, когато и децата, и мъжът ми са около мен. Защото те не просто непрекъснато навлизаха в „работното“ ми пространство, но и изглежда постоянно имаха нужда от нещо, което бяха решили, че само аз мога да направя. Така че, за да не оставя ситуацията да ме подлуди съвсем, си измислих няколко правила, които се надявам да ми помогнат да се справя с извънредните условия днес. Споделям ги като полезни съвети с всички, които, също като мен, трябва да работят, докато цялото семейство е наоколо.

И така….

Направете план за деня

Не, не за самите вас. Направете нещо като план-график за цялото семейство. Така всички останали ще знаят какво горе-долу ще правят през целия ден, а и вие ще знаете какви са им плановете и какво да очаквате. Този план също така ще може да ви спаси от това да ви задават около 200 пъти един и същи въпрос.

Не се притеснявайте да промените временно правилата за използване на дигитални устройства от децата

Знам, че много от нас, родителите, до вчера са се старали по всякакъв начин да ограничат времето, прекарвано от нашите хлапета на смартфона, таблета или пред компютъра. Но в момент, когато се налага да преподредим приоритетите и да спасим работния ден, таблетът може и да ни стане пръв приятел. Сериозно, няма да стане кой знае какво, ако пуснете на вашето мъниче да изгледа някои филмче или интересно видео, за да успеете да проведете поне един телефонен разговор или да довършите спешен проект, без да ви прекъснат около стотина пъти.

Обяснете на останалите от семейството, че в „офиса“ ви трябва да е тихо

Дори вашият нов импровизиран офис да не е отделен от останалата част на деня със стени, тоест да си имате цяла стая за работно място, това не означава, че той не може да бъде защитен като лично пространство, в което искате тишина и спокойствие. Обяснете на цялото семейство, че когато работите в „офиса“ или говорите по телефона, в същата стая трябва да е тихо. Това означава също така и да не се провикват „Мамо!“ от другата стая или да гледат любимия си YouTube канал със звук пуснат на максимум на една ръка разстояние от вас.

Пригответе предварително здравословни сандвичи или друг вид закуски

Учените все още не са установили защо децата огладняват точно когато майките са най-заети, но е факт, че прекалено често се случва точно така. Затова се подгответе предварително. Помислете какви здравословни закуски можете да наредите в една голяма чиния, за да не се налага да прекъсвате работата си безброй пъти по една доста уважителна причина – детето е гладно. Може например да направите мини сандвичи или мъфини или палачинки.

Да не забравяме, че татко също е родител

Ако и вашето семейство е от тези, в които жената поема основната част от домакинската работа вкъщи, това в никакъв случай не означава, че вие трябва да бъдете единственият възрастен, който приготвя обяда и вечерята, занимава се с децата, помага им с дигиталното обучение и въобще изпълнява всички родителски функции. Ако трябва да работите точно в този момент, ако имате краен срок, който гоните, не се чувствайте виновна да кажете на децата да се обърнат към баща си. Също така, не се притеснявайте да припомните на таткото, че и той има задължения като родител. Дори и съпругът ви да работи от вкъщи по време на извънредната ситуация, двамата сте в едно и също положение.

Подредете задачите си по приоритет

Всъщност мъжете го правят през цялото време. Те слагат работата като приоритет пред децата и оставят хлапетата да скучаят, да им се дразнят, а понякога ги оставят и без обяд. На нас, майките, като че ли ни е малко по-трудно да поставим работата и кариерата пред децата. Но когато мъниците са си вкъщи по цял ден, не е лошо малко приоритизиране, защото това ще ви спести безсънна нощ за довършване на проекта, на който му изтича крайния срок.

Ако си сложите слушалки, ще свършите много повече неща

Не казвайте на мъжа ми и на децата, но аз често си слагам слушалките в ушите, без да слушам нещо. Просто ги слагам, за да може те да мислят, че не ги чувам. Така им създавам усещането, че не съм на разположение и мога много по-лесно да се фокусирам върху работата.

Прехвърлете някои домакински задължения на останалите от семейството, дори и да мрънкат

Разбира се, щеше да бъде много хубаво, ако майките не трябваше да отговарят за всичко в дома по подразбиране, но в повечето семейства е точно така. Как обаче да сготвиш, да пуснеш пералнята, да събереш прането, да оправиш леглото и да поемеш куп други домакински задължения, когато всички са около теб? Всъщност, освен ако детето ви не е съвсем малко, останалите от семейството са напълно способни да ви заместят в домакинската работа. Няма причина да се нагърбвате с абсолютно всичко като едновременно с това трябва и да работите. Просто разпределете задачите и ако се налага – организирайте „екипа“.

Както се вижда от всичко до тук, мисълта, че цялото семейство е под един покрив и то през целия ден в началото изглежда малко страшна. Но впоследствие се оказва, че може и да не е толкова зле. Трябва само да се организирате, да приоритизирате и да не забравяте, че трябва и да поработите. Децата ще се оправят, а дори и да имат нужда от нещо, винаги могат да се обърнат и към баща си, нали?

Автор: Мередит Гордън, майка, актриса, блогър и автор на текстове, посветени на родителството