6 чести кожни проблема при бебето и тяхното решение

Бебетата често страдат от различни по вид кожни проблеми, тъй като кожата им е изключително чувствителна и със слаби защитни функции. Много родители се безпокоят, когато видят пъпчици по личицето на своето бебче, почервеняване по крачетата или коремчето или раздразнение в памперс зоната. Добрата новина е, че в голяма част от случаите не се касае за сериозен здравословен проблем и става дума за кожни изменения, които се случват при много от бебетата. Има обаче и състояния, които изискват по-сериозна лекарска намеса, ето защо – консултирайте се с педиатър, ако имате притеснения или въпроси. 
Вижте някои от най-често срещаните проблеми, свързани с кожата в бебешка възраст, както и тяхното решение:

1. Бебешко акне

бебешко акне

Better Writer Ad

Около 30 до 40 на сто от бебетата се раждат с малки бяло-жълти пъпчици, приличащи на точки, които покриват целите им малки личица. Това състояние е познато като бебешко акне. Интересен факт е, че бебешкото акне се среща много повече при новородените от мъжки пол. Проявява се от няколко дни след раждането до няколко месеца след това. Основна причина за акнето при бебчетата са хормоналните промени, настъпили в организма на майката по време на бременността. Когато терминът наближи, хормоните преминават през плацентата и достигат до бебето, като предизвикват повишаване на омазняването на неговата кожа, това е и причина за появата на пъпчиците.

Решението: Най-доброто нещо, което можете да направите за бебешкото акне, е да го остави на мира (не изстисквайте пъпчиците, не ги почиствайте със спирт и не слагайте мазила и пудри). Обикновено това състояние минава от само себе си, но при всички случаи се консултирайте с педиатър, за да е сигурно, че не става въпрос за друг проблем като алергия или шарка.

2. Млечни корички (крусти, бебешки кел)

бебешка кел млечни корички крусти

Възможно е вашето бебе да има крусти (млечна коричка по главичката). Крустите представляват мазни, твърди, жълтеникави образувания, наподобяващи засъхнала коричка. Те не са заразни, нито пък предизвикват сърбеж или болка у бебето. Много родители погрешно свързват бебешката кел с лоша хигиена или алергична реакция. Всъщност, крустите са причинени от хиперфункцията на мастните жлези по скалпа на бебето. Когато тези секрети засъхнат се образува т. нар. бебешка кел.

Решението: Крустите не бива да се отстраняват с пръсти и да се чоплят с нокти, в повечето случаи изчесват от само себе си. Ако искате да ускорите процеса, можете да омекотите кожата на главичката преди къпане с бебешко олио за няколко минути, след което да го срешите с четчица или гребенче, съвсем леко и без натиск. Следва измиване на главичката на бебето като част от къпането.

3. Подсичане

podsichaneПодсичането е едно от най-често срещаните кожни проблеми в ранна възраст, като се появява обикновено в периода от 6 месеца до 2 годинка. От подсичане могат да страдат всички гънки по бебешкото телце, тъй като там кожата е изключително чувствителна и нежна. Най-често обаче подсичането се наблюдава на зоната на дупето, в следствие на замърсяването с урина и изпражнения, както и запарването на кожата от памперса. Най-просто казано, подсичането е разраняване и възпаление на кожата, като може да варира от леко до по-тежко състояние.

Симптомите на подсичането се разпознават лесно и едва ли ще ги объркате с друг кожен проблем. Кожата изглежда зачервена и по нея се виждат малки червени пъпчици.

Решението: Спазвайте стриктна хигиена и подмивайте детето при всяко преобуване. Сменяйте пелените често и не оставяйте бебешкото дупе в тях, ако са напишкани. Важно е също да не използвате прекалено топла вода, когато подмивате бебето, както и да изберете подходяща козметика, която да не дразни неговата кожа. Не претопляйте детето, това не само не му помага да е по-здраво, а напротив – пречи на неговото правилно закаляване и устойчивостта му към инфекции и дразнения. След всяка смяна на памперса нанасяйте защитен слой от крем против подсичане. Изберете крем, който има в състава си цинков оксид. Кремове с натурални съставки като лайка и смрадлика подпомагат оздравителния процес и действат противовъзпалително.

4. Напукана и белеща се кожа

кожни проблеми бебе, белене, лющене, белеща, лющеща, кожаНа външен вид лющещата се бебешка кожа наподобява отлепящ се тънък слой прозрачна лента. Понякога засяга само ходилата и ръчичките, а в други случаи – цялото тяло. Най-често причината за това състояние е дехидратацията на нежната и много чувствителна кожа на бебетата.

В повечето случаи напуканата и белеща се кожа при новороденото се дължи на рязката промяна в средата, която обитава бебето. В продължение на девет месеца то е било заобиколено от околоплодна течност и изведнъж тази влажна среда е заменена с въздух и сухота.

Решението: Можете да използвате бебешко олио или бебешко мляко за тяло, с което нежно да масажирате бебето след всяко къпане, бебетата обожават това. Изберете олио или лосион, които да са с доказано качество, без алергени и парабени. Използването на шампоани и сапуни, които нарушават pH баланса на кожата е крайно нежелателно. В никакъв случай не търкайте кожата на бебето с гъба, за да премахнете напуканата кожа, така само можете да я раздразните и да направите къпането неприятно за вашето дете.

5. Mилиa – дребни пъпчици по носа, бузите и челото

милиа бебе пъпчици по носаМилиа представлява дребни бели пъпчици, които се срещат при повече от половината от новородените. Образуват се най-често  след втората седмица от раждането, когато започват да се формират мастните жлези.

Причината за появата на милиа е запушване на порите с мастен секрет, именно затова се локализират по носа, бузите и челото и много по-рядко – единични пъпчици по тялото и крайниците на бебето.

Често милиата се бърка с бебешкото акне, но двете състояния са различни. Пъпките при акнето, за разлика от милиа, са червени в основата с бял връх, съдържащ гноен секрет.

Решението: Милиа би трябвало да мине от само себе си до 5 седмици. От вас се изисква най-вече да поддържате отлична хигиена на кожата на вашето мъниче и да бъдете внимателни с нея по време на къпане и масаж. Ако след петата седмица симптомите продължат, задължително потърсете мнението на педиатър.

6. Атопичен дерматит

атопичен дерматит

Атопичният дерматит в превод означава „нетипична кожа“. За съжаление, това е доста често срещано кожно заболяване в детска възраст. Характеризира се с реакция на кожата към дразнители от околната среда под формата на зачервяване, груби участъци по бузите, сгъвките на лактите и коленете.

Често атопичният дерматит има наследствен характер.  Бебето изпитва силен сърбеж, което предизвиква безпокойство и плач.

Решението: При състояние на атопичен дерматит е от ключово значение да възстановим хидро-липидния баланс на кожата, за да се успокои сърбежа. Използвайте подходяща козметика за облекчаване на състоянието и предотвратяването на възпалението на кожата. Козметичните продукти за бебето трябва да са без консераванти, алкохол и аромати.

Не прекалявайте с банята (сведете я до три пъти седмично), не къпете детето с прекалено топла вода и не претопляйте помещението, в което то спи. Проветрявайте често и се погрижете бебето да не е заобиколено от прах (в това число – прашни килими, плюшени играчки и т.н.). Обличайте го само в дрехи от естествени материи и оставяйте бебешката кожа да диша винаги, когато е възможно.

 

Добре е да знаем:

  • Бебешката кожа е изключително тънка и чувствителна (до пет пъти по-тънка от тази на възрастните)
  • Лесно се дехидратира
  • Междуклетъчните й пространства са пълни с вода
  • През първите месеци след раждането бебешката кожа произвежда себум
  • Потните и мастни жлези са все още несъвършени
  • Причините за появата на обрив или зачервяване по кожата на бебето могат да бъдат различни, ето защо – потърсете мнението на вашия педиатър.

 Вижте още:

Подсичане на бебето – причини и решения

8 любопитни факта, свързани с бебешката кожа

Защо плаче бебето?

Първи грижи за бебето