Хомеопатия в помощ на хиперактивното дете

хиперактивно палаво дете

Хиперактивност с Дефицит на Вниманието е генетичен синдром – на чисто генетично ниво мозъкът на тези деца е устроен различно. Не става въпрос за мозъчно увреждане, а за по-различен начин на функциониране, при който тази част от мозъка, която отговаря за екзекутивните функции – планиране и организиране, не функционира, както при останалите хора.

Тези деца не са глупави или увредени, тъкмо обратното. В повечето случаи те са много умни и имат голям потенциал за успех в живота, стига възрастните да подходят грамотно към тях. Децата с ХАДВ, когато не са мотивирани, са доста апатични и отпуснати и, за да се държат в будно и активно състояние, имат нужда да бъдат в постоянно движение. Затова непрекъснато се движат, пипат, бутат, шават или се лепват за телевизора (компютъра, таблета), като само така могат да стоят мирно. На екрана постоянно нещо се движи, а тези деца имат нужда именно от постоянно стимулиране, от постоянно движение.

Когато става въпрос за ХАДВ не можем да говорим за лечение, тъй като детето не е болно, а за адекватен подход към детето, така че то да съумее да компенсира дефицитите си с помощта на силните си страни. Медикаментите, предписвани от психиатри в тези ситуации, имат много странични ефекти и не бива с лека ръка да прибягваме към тях. Ето защо е добре първо да се помисли за хомеопатия, тъй като адекватното хомеопатично лечение може много да помогне.

Хомеопатични лекарства, които биха могли да повлияят благоприятно при хиперактивни деца:

Chamomilla – намалява общата свръхвъзбудимост, при неспокойно състояние, трудно заспиване, свръхчувствителност към шум, докосване, упоритост, капризност, гняв.

Valeriana –при неспокойство и непрекъснато желание за движение, свръхчувствителност, променливо настроение.

Kalium phosphoricum – при нервно изтощение, нарушения на съня (кошмари, сомнамбулизъм), проблеми в училище.

Staphisagria – при прекалена нервозност и изблици на гняв.

Комбинацията на тези хомеопатични средства спомага за по-доброто справяне на децата в училище, в ежедневния живот на семейството, както и за по-доброто им интегриране в социалната среда.

Консултант: Нели Василева-Стефанова
В статията са използвани материали от книгата „Хомеопатия за бебето и детето на Д-р Жак Буле

Вите още:

Неспокойният сън при децата – как да им помогнем с хомеопатия

Хиперактивните деца – какво трябва да знаем?

10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца

Сваляне на висока температура с хомеопатия