Круп (ларинготрахеобронхит) – симптоми, лечение и как може да бъде облекчен

круп кашлица дете ларинготрахеобронхит

При круп или ларинготрахеобронхит, както е медицинското название на това заболяване, се наблюдава възпаление на дихателните пътища, водещо до лаеща кашлица и затруднено дишане. Най-често засяга деца на възраст под 5 години.

Какви са симптомите на круп (ларинготрахеобронхит)?

  • Симптоми на настинка;
  • Характерна дълбока лаеща кашлица;
  • Пресипналост и шумно дишане;
  • В някои случаи – загуба на гласа;
  • Втрисане и повишена температура;
  • Симптомите се влошават нощем и след сън.

Причини за появата на круп (ларинготрахеобронхит)


Някои деца са по-податливи на круп и се смята, че е възможно повтарящите се епизоди да са провокирани от алергия.

Състоянието се развива бързо и обикновено се предизвиква от вирусна инфекция на горните дихателни пътища. В повечето случаи отминава от само себе си за няколко дни. Кашлицата и дихателните затруднения обаче могат да продължат малко по-дълго.

Много рядко круп е признак на по-сериозно заболяване като дифтерит. (Всъщност същинският круп е при дифтерит, но тъй като днес тази болест се среща сравнително рядко поради ваксиналната политика в много държави, се наблюдава псевдокруп, който за краткост се нарича само „круп“.)

Вирусът на круп се предава чрез кашляне и кихане или посредством физически контакт.

При по-тежки случаи болното дете може да бъде настанено в болница.

Какво е добре да се предприеме при круп (ларинготрахеобронхит)?

Круп не се лекува с антибиотици. Целта е да се облекчат симптомите, обикновено в домашни условия и да се предотврати повторната им поява.

Успокояване на детето

Повечето случаи на круп се лекуват вкъщи с покой, течности и лека храна. Ако детето изпадне в паника, това може да влоши симптомите и още повече да затрудни дишането. Запазете самообладание, за да може и детето ви да се чувства спокойно и сигурно.

Инхалации с пара

Бързо облекчение може да се постигне с гореща пара, например като поставите детето близо до душа и го насърчавате да диша дълбоко. Препоръчва се и овлажняване на въздуха в стаята.

Кога да се потърси лекар?

Ако състоянието не се подобри за няколко дни или детето изпитва видими затруднения при дишане (например виждате как се движат мускулите между ребрата му или как изпъкват тези на шията, а тъканта помежду им хлътва), незабавно заведете детето в най-близкото спешно отделение, за да му бъде подаден кислород. Опасен знак е и т.нар. стридор – свистящ звук при дишане, симптом на прогресиращо стесняване на трахеята – който също изисква спешна медицинска помощ.

Възможно е лекарят да назначи впръскаване на епинефрин в трахеята на 20 минути с цел отпускане на мускулатурата. Обикновено се предписват и стероиди за венозен или перорален прием. Тези лекарства обаче задължително трябва да бъдат предписани от лекар!

Хомеопатия при круп (ларинготрахеобронхит)

Описаните хомеопатични средства могат да се използват за облекчаване на острите симптоми при лек пристъп на круп.

Aconitum

Използва се за лечение на симптоми на круп, които са се развили след излагане на сух, студен вятър или в следствие на травматично преживяване. Детето може да си легне спокойно, но да се събуди внезапно, обзето от паника и тревожност. Много вероятно е да има суха, дрезгава кашлица, предизвикваща страх и напрежение, което още повече затруднява дишането.

Spongia

Това лекарство може да се използва, ако кашлицата е силна и пресипнала и се влошава при говор, вдишване и вълнение. Симптомите често се проявяват, точно когато детето заспива.

Drosera

Този хомеопатичен препарат е подходящ, ако симптомите на круп се развият или влошат след полунощ, а кашлицата се проявява веднага след лягане. Детето може да е много пресипнало и да кашля толкова силно, че да се подпира с ръце или да повръща. Навеждането още повече засилва симптомите, но свежият въздух може да помогне.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е подготвена по материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“