Хормонален дисбаланс при жените и лечението му с хомеопатия

хормонален дисбаланс хомеопатия

Хормоните буквално управляват живота ни. При жените те имат още по-голяма роля и често са причина за редица състояния, без дори да знаем. Можем ли обаче да се преборим с хормоналния дисбаланс чрез естествени и безвредни средства, каквито са хомеопатичните лекарства? Според експертите от drhomeo.com това не само е възможно, но и препоръчително. Ето кои са най-добрите хомеопатични препарати за балансиране на хормоните при дамите според техните препоръки:

Какво е хормонален дисбаланс?

Хормоните са химични вещества, произвеждани от жлези, които се секретират и отиват в кръвния поток. Чрез кръвния поток хормоните се пренасят до различни органи на тялото, за да регулират множество телесни функции. Основните хормони при жените са тироидните хормони (произвеждани от щитовидната жлеза), естроген и прогестерон (хормони, произвеждани от яйчниците).

Хормонален дисбаланс при жените

Хормоналният дисбаланс при дамите може да доведе до различни състояния и синдроми. Основните синдроми в резултат на хормонален дисбаланс при жените са синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), предменструален синдром и менопаузален синдром. СПКЯ води главно до нередовен цикъл, акне, увеличено окосмяване по лицето и проблеми със зачеването. Предменструалният синдром се отнася до набор от симптоми, които жените изпитват няколко дни преди началото на менструацията. Основните симптоми на предменструалния синдром са промени в настроението, раздразнителност, депресия, главоболие, стомашно-чревни проблеми, подуване на корема, чувствителност на гърдите и акне. Менопаузата е трайно спиране на менструацията при жените. Наборът от симптоми, които се появяват по време на менопаузата, се наричат ​​общо менопаузален синдром. Симптомите на менопаузалния синдром включват горещи вълни, депресия, промени в настроението, тревожност, раздразнителност, безсъние,


Хормонален дисбаланс в резултат на дисфункция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза контролира основно метаболитните функции на тялото. Хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, са TSH, T3 и T4. Дисбалансът на тези хормони води до едно от двете състояния – хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидна жлеза) или хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидна жлеза). Хипотиреоидизмът води главно до забавяне на всички телесни метаболитни функции. При хипертиреоидизъм метаболитните функции се ускоряват. Симптомите на хипотиреоидизъм са наддаване на тегло, студено усещане, запек, тежки менструации при жените, чувство на умора и бавност/мудност. Симптомите на хипертиреоидизъм включват горещо усещане, загуба на тегло, треперене на ръцете, безпокойство, раздразнително настроение, умора, сърцебиене, задух, диария, оскъдни менструации при жените и изпъкнали очни ябълки.

Хормонален дисбаланс – може ли хомеопатията да помогне?

Предимство на хомеопатичното лечение

Хомеопатията е прекрасна лечебна наука, която има доказана способност да лекува множество здравословни състояния. Хомеопатичните лекарства за хормонален дисбаланс са набавени от естествени вещества, като по този начин се изключва рискът от нежелани странични ефекти. Хомеопатичната система следва много нежен подход, докато се справя със случаи на хормонален дисбаланс. Хомеопатичните лекарства регулират хормоналните нива в кръвта, като действат върху първопричината. Те оптимизират хормоналните нива, които са на по-висока или по-ниска стойност, помагайки на организма сам да се справи с първопричината.

Хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс

Pulsatilla и Sepia – хомеопатични лекарства от най-висок клас за хормонален дисбаланс, водещ до поликистозни яйчници

Ефективните хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс, водещ до поликистоза при жените, са Pulsatilla и Sepia. Pulsatilla е хомеопатично лекарство от най-висок клас за проблеми в резултат на хормонален дисбаланс. Показан е, когато менструацията е нередовна, потисната или много оскъдна. Менструалните също са много болезнени в случаите, когато Pulsatilla ще излекува състоянието като едно от най-добрите хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс. Може да се появи и акне от менструални нарушения. Сепия е едно от най-ефективните хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс, водещ до СПКЯ с нередовна менструация. Наред с менструалните проблеми, оплакванията от окосмяване по лицето и безплодие от СПКЯ сочат също и Sepia като надежден вариант за лечение.

Sepia и Lachesis – Най-добрите хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс около менопаузата

Хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс около менопаузата при жените включват Sepia и Lachesis. Сепия се счита за най-надеждния сред хомеопатичните лекарства за хормонален дисбаланс, като основните симптоми включват горещи вълни, умора, безразлично отношение към живота/семейството, промени в настроението и раздразнителност. Наред с това се наблюдават и усещане за натиск в матката, сухота на влагалището и нежелание за секса. Хомеопатичното лекарство Lachesis е показано, когато се появяват изразени горещи вълни от хормонален дисбаланс по време на менопаузата. Жена, която се нуждае от Lachesis, трудно носи тесни дрехи около врата или кръста. Психичната депресия с отвращение към срещи с хора и загуба на интерес към рутинната работа са други признаци да търсите предписване на Lachesis като най-доброто сред хомеопатичните лекарства за хормонален дисбаланс по време на менопаузата.

Sepia, Ignatia и Conium – ефективни хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс при жени преди менструация (ПМС)

Sepia, Ignatia и Conium са важни хомеопатични лекарства за лечение на ПМС в следствие на хормонален дисбаланс. Когато няколко дни преди менструацията се появява раздразнително настроение, Sepia предлага голяма помощ. Това усещане често е съпроводено с нежелание за физическа или умствена дейност. Болката надолу в областта на таза е друг подчертаващ симптом, който определя Sepia като най-добрия избор сред хомеопатичните лекарства за хормонален дисбаланс преди менструация или предменструален синдром (ПМС). Наред с тези оплаквания, нередовната менструация в такива случаи е резултат от хормонален дисбаланс. Хомеопатичното лекарство Ignatia се предписва, когато основното оплакване са промени в настроението, емоционален дисбаланс, депресия, тъга и плач преди менструация. Conium се препоръчва като най-важното сред хомеопатичните лекарства за хормонален дисбаланс, когато е налице болка в гърдите,

Calcarea Carb и Sepia –  хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс от лошо функционираща щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм)

Добре показани хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс от недостатъчно функционираща щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) са Calcarea Carb и Sepia. Calcarea Carb се предписва тогава, когато наддаването на тегло и чувствителността към студен въздух са добре изразени. При жени, които се оплакват от тежки и продължителни периоди от дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза, състоянието може да се управлява добре с Calcarea Carb. Запекът е друго оплакване при жени с хипотиреоидизъм, които се нуждаят от предписване на Calcarea Carb като ефективна опция сред хомеопатичните лекарства за хормонален дисбаланс. Sepia се предписва на хора с раздразнителен и безразличен подход към приятелите, семейството и живота. Също, Sepia е едно от най-добрите хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс при жените и помага за коригиране на менструални нередности от дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза. Усещането надолу в областта на таза е важен симптом.

Iodum и Natrum Mur –  хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс от хиперактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм)

Iodum и Natrum Mur са оценени сред най-добрите хомеопатични лекарства за хормонален дисбаланс от хиперактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм). Йодът се избира в случай на голяма загуба на тегло, въпреки правилното хранене. Наред със загубата на плът, човекът се оплаква от горещо усещане в тялото, безпокойство, нервност и тревожност. Ускореният пулс и слабостта са други проблеми, за които трябва да внимавате, преди да вземете Iodum като хомеопатично лекарство за хормонален дисбаланс. Сърцебиене от леко усилие също насочва към употребата на Iodium. Хомеопатичното лекарство Natrum Mur се препоръчва при хора с депресивна, нервна и раздразнителна природа, страдащи от дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза. Загубата на тегло, отслабването, повишен сърдечен ритъм и сърцебиене от емоционален дисбаланс или усилие са други симптоми, които се появяват. Natrum Mur е ефективен при регулиране на менструалния цикъл, нарушен от дисбаланса на хормоните на щитовидната жлеза при жените.

Добре е да знаете:

Ако сте решили да се насочите към хомеопатията е добре да се обърнете към лекар-хомеопат, който да назначи най-подходящите препарати. Тази статия има информативен характер и не измества нуждата от консултация със специалист.