8 причини за закъснение на цикъла, различни от бременност

липса на цикъл причини
„Защо цикълът ми закъснява?“. Отговорът на този въпрос обикновено е свързан с настъпила бременност. Но възможно ли е цикълът да закъснее, без да сте бременна, и на какво се дължи това?

Яйчниците освобождават яйцеклетка в процес, наречен овулация, който се случва приблизително на всеки 28 дни. Ако нито един сперматозоид не оплоди яйцеклетката, цикълът обикновено започва около 14 дни по-късно.

Въпреки че пропуснатата менструация е един от първите признаци на бременност, има редица други фактори, в следствие на които да се стигне до закъснение и дори до пропускане на цикъл.

Закъснение от 7 или повее дни може да се появи, без да е налице бременност, поради някоя от следните причини:

1. Резки промени в теглото

Бързото наддаване или загуба на значително количество тегло може да доведе до хормонален дисбаланс. Този дисбаланс може да се превърне в причина за промени в месечния цикъл, в липса на овулация и дори за пропускане на цикъла. В много от случаите цикълът се нормализира след въвеждане на балансирано и здравословно меню.

2. Прекомерен стрес

Хроничният или внезапен стрес може да повлияе на репродуктивните хормони. Това би могло да доведе до спиране на овулацията и закъснение на цикъла.

Важното в случая е да отстраните причината за стреса или да изработите стратегии за справяне с него, което ще помогне за нормализиране на цикъла.

3. Прекомерно физическо натоварване

Прекомерното физическо натоварване и свръхинтензивните тренировки също могат да са причина за нередовен цикъл и закъснение на менструацията, особено при жени с ниско телесно тегло или много малко телесни мазнини. Това не означава, че трябва да спрете физическата активност и да не спортувате, а просто да намерите правилния баланс и подходящите за вас спортни занимания.

4. Производство на твърде много пролактин

Пролактинът е хормон, който тялото обикновено произвежда по време на кърмене. Той може да спре менструацията и е причината много кърмещи жени да нямат менструация.

При хора, които не кърмят, млечно отделяне от зърната може да означава, че тялото произвежда необичайно голямо количество пролактин. Прекомерното производство на пролактин обикновено се контролира с медикаменти, макар че някои билки също са доказали положително действие.

5. Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е органът, който произвежда хормони за контрол на метаболизма в тялото. Хипотиреоидизъм е състояние на недостатъчно активната щитовидна жлеза, при което щитовидната жлеза не произвежда необходимото количество от тези хормони. Хипертиреоидизмът или свръхактивната щитовидна жлеза води до прекалено високи нива на тиреоидни хормони в организма.

И двете състояния могат да повлияят на редовността на цикъла. Други признаци, за които трябва да внимавате, включват:

 • умора и липса на енергия за продължителен период
 • косопад
 • необяснимо наддаване или загуба на тегло
 • постоянно усещане за студ или горещина

При съмнения за проблеми с щитовидната жлеза трябва да се обърнете към ендокринолог, който да направи кръвни тестове и ехография.

6. Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Жените с поликистозни яйчници имат хормонален дисбаланс, който може да повлияе на цялостното им здраве и външен вид, освен че причинява кисти на яйчниците. Статистиките показват, че около 10 процента от жените в детеродна възраст страдат от СПКЯ и може да имат увеличени яйчници с клъстери от малки доброкачествени кисти.

Признаците на синдрома на поликистозните яйчници включват:

 • нередовен цикъл или липса на цикъл
 • много леко, много тежко или непредсказуемо кървене по време на цикъл
 • кожни проблеми като акне или тъмни петна по кожата
 • наднормено тегло или затлъстяване
 • изтъняване на косата
 • сънна апнея
 • трудности при забременяване
 • окосмяване по лицето, гърба или бедрата

7. Хранителни разстройства

Хранителните разстройства, особено анорексията , могат да доведат до спиране на цикъла. Това се случва, когато телесните мазнини на човек станат твърде ниски за настъпване на овулация.

8. Перименопауза

Дамите навлизат в менопаузата, когато не са имали цикъл от поне 12 месеца. Средната възраст, в която се случва това, е 52 години . Преходът към менопауза обаче, известен като перименопауза, може да предизвика симптоми, които започват в по-ранна възраст.

Симптомите на перименопаузата включват:

  • нередовен цикъл
  • по-тежки или по-леки цикли (с оскъдно или твърде обилно кървене)
  • горещи вълни
  • проблеми със съня
  • промени в настроението или раздразнителност
  • сухота във влагалището
  • ниско либидо

Добре е да знаете:

Липсата на менструация 3 месеца подред се нарича аменорея . В този случай със сигурност е добре да се консултирате с лекар. Причините може да са свързани с някои от изброените по-горе, но задължително трябва да се потвърди от специалист.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg