5 начина да установим връзка с бебето още по време на бременността

бременност връзка с бебето пренатално възпитание

Когато в семейството се роди бебе, родителите започват да изграждат връзка с него от първите минути на живота му. Специалистите препоръчват комуникацията да започне веднага след раждането – с докосване, с думи, с контакт кожа до кожа. Тази връзка между новороденото и родителите му ще се засилва с всеки изминал час, защото в началото то заема почти цялото им време. Мама и татко ще могат да му пеят, да му говорят и да му разказват истории докато го хранят, докато го къпят или го приспиват. Може ли обаче тази връзка с мъничето да започне да се изгражда още докато то е в корема на майката? Експертите казват, че това е напълно възможно. Бебетата започват да чуват звуци около 18-тата седмица от бременността. Около 26-тата седмица пък вече могат да различат дали им говори мама или татко. В тази връзка – какво могат да направят родителите и в частност бъдещите майки, за да започнат да общуват с детето си още по време на бременността? Вижте някои съвети:

  1. Говорете на бебето

Едно от най-простите неща, които можете да направите, е да говорите на нероденото си дете. Първоначално може да ви се стори глупаво, но вашият глас и това, колко често го чува бебето, са от голямо значение за изграждането на връзка между вас. Преди да заспите вечер може да разкажете на мъничето в корема ви как е минал вашия ден или някаква история за нещо положително, което се е случило от сутринта, както и да му казвате „Лека нощ“.

Насърчавайте и другите хора около вас да говорят на бебето. Започнете с бащата на бъдещото ви дете като му обясните, че е напълно в реда на нещата да разказва на бебето каквото реши и винаги, когато иска. Ако имате по-големи деца в семейството, може да подсещате и тях да поговорят на нероденото си братче или сестриче. Ако имате желание, може да насърчите и други близки за вас хора, като бабите и дядовците на бебето или ваши приятели, също да му говорят, за да може то да познава гласовете им след като се роди.

  1. Пуснете му музика

Преди да се появи на бял свят, бебето ви, разбира се, не може да различи нито любимия ви изпълнител, нито музикалния му стил, нито песните и мелодиите, които ще му пуснете. То обаче е напълно способно да усети вибрациите на музиката. Много бременни жени твърдят с абсолютна сигурност, че още преди раждането детенцето в корема им се успокоява, когато му пускат класическа музика например. Може да пробвате да пуснете на бебето любимите си песни и мелодии, дори да са детски песнички, и да усетите как ще реагира на тях.

  1. Пейте на бебето и танцувайте

Говоренето и музиката са страхотни начини да установите връзка с детето си, докато е в утробата, но може да предприемете още една крачка напред в общуването с него като му попеете и потанцувате. Пейте приспивна песничка всяка вечер преди да заспите и може да се изненадате как вашето новородено ще се успокоява, когато я чуе и след раждането. Пуснете си любима ваша песен и танцувайте (съобразно състоянието и напредването на бременността) – движението ще се отрази добре и на вас, и на бебето ви.

  1. Масажирайте леко корема си с длани

По време на бременността бъдещите майки докосват корема си много често, понякога без дори да го осъзнават. Ето защо, масажът на корема на майката е нещо съвсем естествено и за нея, и за плода – то е вид комуникация между тях и спомага за поддържането на връзката им. Затова поглаждайте и масажирайте леко корема си винаги, когато имате възможност – например когато си почивате, нанасяте лосион срещу стрии или се къпете. Масажът ще подейства много добре на бебето и дори може да го успокои, ако усещате, че е превъзбудено или нервно.

  1. Наричайте бебето по име

Дори и да не сте готови да разкриете името на детето на близките ви хора, наричайте го по име, когато сте сама или с вашата половинка. Погалете корема си, когато изричате името на бебето си – колкото по-често го казвате, толкова повече ще го разпознава мъничето, след като се роди. Има и още една положителна страна на това да казвате често името на бебето – така ще свикнете с него и ще прецените дали наистина сте избрали подходящото име и ви харесва да го изричате и чувате. Ако се окаже, че не е така, все още ще имате време да размислите.

 

В заключение – когато сте бременна, не пренебрегвайте установяването на връзка с бебето, което е на път да се роди, дори да сте много заета и да имате още едно или повече малки деца, на които трябва да отделяте внимание и грижи. Тези моменти, отделени на бъдещият нов член на семейството ви са безценни – ще го осъзнаете, когато бебето се появи на бял свят. Освен това, за вас като майка, това ще бъдат незабравими спомени, за които един ден ще разказвате на детето.

 Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Източник: baby-chick.com