Ползата от четенето и книжките за развитието на малкото бебе

бебе четене книги полза развитие
„Книгите играят много специална роля в живота на всяко дете, но дали са необходимост за бебетата през първата година от живота им?“- се питат някои родители.

Истината е, че книгите могат да се включат в ежедневието на бебето от самото начало. От гледна точка на развитието на комуникативните умения, колкото повече думи, текстове, стихчета и песнички чува вашето дете, с толкова повече думи ще ви зарадва в края на първата си година.

Ползата от книгите за ранното развитие на детето

Освен за развитието на пасивен речник, книгите могат да помогнат е развитието на слуха и зрението на вашето бебе, както и уменията за му за задържане на  внимание, концентрация, посочване, асоциации и категории. Те са незаменими и за успокояването на бебето и подготовката му за сън.

Какви книжки са подходящи?

В първите месеци можете да започнете с книжките за баня и шумолящите книжки. Освен за развитието на сетивата, повечето от меките книжки имат и интересни елементи по дръжката или гризалки по краищата, . Ще ви бъдат полезни за периода на опознаването на света чрез опитване и слагане на различни предмети в устата и за времето на никненето на първите зъбки.

Бебешките книжки могат да бъдат използвани успешно и за стимулирането на развитието на цветно зрение и другите сетивни системи.

Слуха и слуховата памет ще бъдат подпомогнати от слушането на приказки и кратки истории в първите шест месеца.

След шестия месец можете да използвате книжки за запознаване с животните, предметите и други категории. Езиковите и комуникативните умения имат нужда от много, много книги за да достигнат до момента на собствената им изява: детската реч.

Повече време заедно

Освен за развитието на тези практични и необходими умения, четенето на книжки ще ви даде възможност да прекарате повече време с детето си и ще ви помогне да осъществите създаването на здрава и силна емоционална връзка с него. Моментите, които сме били сгушени с бебето и сме чели приказни истории остават незабравим спомен и за нас и за него.“

Книги за момчета и книги за момичета

Ако сте започнали да четете на бебето от самото начало на живота му, то след първата година вероятно ще забележите, че  и при момчетата и при момичетата се наблюдава интерес към книгите, но по различен начин.

Какви са разликите?

Развитието на двигателните умения е еднакво важно за всички деца,  но при момчетата това е приоритет. Момичетата от друга страна по-силно се стремят към овладяване на умения свързани с социално-емоционалната сфера и комуникацията.

Разбира се, тези разлики са условни и до голяма степен зависят от родителите и тяхното отношение към детското развитие.

Лесна стратегия за избор на книги:

Когато предлагам книга на малките деца, с които работя в кабинета, избирам различен тип книги.

  • За момчета: книги, които дават възможност за имитация на звуци и с движещи се елементи като колела, капачета.
  • За момичета: книги с детайлни илюстрации и наситен, емоционален сюжет.
  • При всички деца чудесно работи представянето на главните герои с кукли ръкавици или фигурки. Така те могат да играят историята, която вие четете.

Не забравяйте, че посочването на героите по време на четенето подпомага изграждането на връзката между това, което чуват и това, което виждат децата.

Любовта към книгите, историите и магичните светове, в които ни пренасят, се възпитава дълго. Но, това усилие си струва!

Статията е базирана на книгата: „Твоето невероятно бебе“ от Ива Александрова, издателство „СИЕЛА“