Омъжена с деца: 10 идеи за щастлив, спокоен и здравословен живот

perfektna-mayka-domashni-zadalzhenia

Постижимо ли е семейното щастие, когато у дома има две малки деца и куп домашни задължения, а безгрижните вечери с приятели са станали част от далечното минало? Сайтът zdravei.org публикува статия, според която хармонията в семейството е напълно възможна, стига да спазваме тези няколко простички правила. Ето ги и тях:

1. Приемете, че не сте Superwoman.

Всяка промяна започва от осъзнаването на собствените граници и възможности. Разбира се, всички искаме сами да се справим с отговорностите, но нека се замислим дали понякога не слагаме летвата твърде високо. Ако искаме от нас твърде много, системата рано или късно ще се срути. Хора сме, именно затова не сме съвършени.


2. Бъдете организирани. Винаги имайте ясен и детайлен план за действие.

Най-добрата ми приятелка е майка на 3 деца, две от които са близнаци. Има успешна кариера в медицинската област и от една година започна кариера в политиката. Живее в огромна вила, където отглежда, заедно със семейството си, плодовете и зеленчуците, нужни за всекидневните ястия. Имат градина от няколко хектара с маслинови дървета. Произвеждат био зехтин и понякога се забавляват да ходят на състезания. Имат също кошери и правят най-вкусния мед, който някога съм хапвала. Тя има време за всичко. Никога не се оплаква. Обожава всичките си дейности. На въпроса как се справя, винаги отговаря, че има тефтер, в който вписва какво трябва да направи. Винаги започва от приоритетите към по-незначителните неща. Следва всичко безпогрешно и така не забравя нищо. Именно тя ме зарази с писането в тефтери.

3. Разчитайте/търсете подкрепата на половинката Ви.

Не тефтерът, а подкрепата на прекрасния й съпруг, правят силата на моята най-добра приятелка. Винаги си разделят задълженията, защото практически погледнато, тя не може да се справи с всичко сама. Знае го. Признала си го е. Мъжът й винаги е доволен да участва в семейните задължения, колкото и странно да звучи това. Доволен е, че неговата помощ е значима и призната. Той също има кариера в медицинската област и е доста зает. Може да готви, чисти, пере, глади… Приятелите ми са французи. Разбира се, има много културни разлики между френските и български двойки, но едно правило е общо за всички семейства: мъжът винаги иска да помогне на половинката си. Тази помощ трябва да е прецизно определена и ясна. Жената трябва да му покаже, че има нужда от него.

4. Направете децата ви участници в домакинската работа.

Много от приятелките ми включват децата в домакинската работа. Често съм виждала, закачени на хладилника, таблици със задълженията на всеки. Децата могат да участват в реденето/почистването на масата, слагането на мръсните съдове в миялната машина или подреждането на чистите съдове. “Почистването” на детските им стаи и отделянето на мръсните дрехи също са често срещани ситуации. По този начин, те се научават на организация, отговорност и свикват да живеят в колектив. Добре е тук родителите да им се отблагодарят и да ги възнаградят за добре свършената работата, за да може символично да се отпразнува тяхното участие в работата на възрастните. Семейството е първият колектив. След това идват училището и приятелите.

5. Задължете се да имате време за вас самите.

Колкото и странно да звучи, много жени се оплакват, че нямат време за тях, но всъщност не си го дават. Жената винаги трябва да е на първо място. След това тя е майка и съпруга. Не смесвайте ролите и не се дефинирайте само като майка и/или съпруга. Вие сте преди всичко – Жена. Съпругът ви ще бъде по-доволен, ако до себе си има жена, не само страхотна майка.

6. Спортувайте вкъщи.

Ако нямате време да посетите фитнес зала или групи за танци или йога, спортувайте вкъщи. През последните години, индустрията покрай спортуването вкъщи, използвайки мебели вместо фитнес уреди (стол, маса) и собствено тегло, страшно много се разви. Както в България, така и в Англия има висококвалифицирани фитнес инструктори, които предлагат платени или безплатни материали чрез Facebook или Youtube. Аз лично тренирах една година вкъщи преди да започна в залата. Постигнах отлични резултати. Препоръчвам с две ръце !

7. Правете дълги разходки с децата

Ако използвате все още количка, правете дълги разходки с децата си, като се стремите да ходите бързо. Това е еквивалент на монотонно кардио. Изразходвате доста калории, дишате чист въздух и се радвате на заобикалящата ви природа/град/село. Това е лукс – безплатен и достъпен за всеки. Плюс това съм чувала, че дечицата обичат да спят в количката.

8. Групирайте се с други майки при гледането на деца.

Моите колежки от университета са ми казвали, че се групират с други майки, където една от тях се грижи за децата и после се сменят. По този начин, майките могат да отидат на спорт или йога, знаейки, че децата им са в добри ръце.

9. Обграждайте се с хора със сходни интереси на вашите.

Обръщали ли сте внимание, че често запалените по футбол движат със запалени по футбол, а хората, обичащи фитнеса и правилното хранене имат в обкръжението си хора със същата нагласа? Този подбор е съвсем естествен и нормален. Ако искате да се храните правилно и се интересувате от спорт или йога, обкръжете се с такива хора. Те ще ви мотивират, ще споделят идеите и вижданията ви. В днешните общества, както в Източна, така и в Западна Европа, мотивацията е силно външен фактор и това, което мислят другите е от огромно значение за вас. Така, че ако искате позитивно чуждо мнение, подберете си приятелите!

10. Избягвайте шкафа със сладки неща на децата. Харесайте страници за правилно хранене във Facebook.

Много хора казват, че биха се хранили правилно, ако вкъщи нямаха бисквити, шоколад и други забранени неща. Истината е, че това са само оправдания. Всичко е въпрос на вътрешна нагласа. Направете си ваш шкаф за здравословна храна. Използвайте Facebook за здравословни цели – харесвайте полезни страници, комуникирайте с техните фенове. Facebook не е само мрежа, където следим и харесваме снимките на приятелите ни. Това може да бъде много полезна и образователна социална мрежа.

Вижте още:

Синдромът „лелка“ или какво трябва да запомни всяка майка

Не съм идеална майка

Как една майка учи сина си да има задължения у дома

Защо едни семейства са щастливи, а други – не