10 неща, които ние, майките, трябва да престанем да правим

Всички знаем, че майчинството е трудна „професия“, при това 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Когато си майка, имаш толкова много отговорности и задължения, „графикът“ ти е постоянно пълен и някъде между редовните всекидневни задачи трябва да вместиш и превръщането на едно малко човече в независима и достойна личност.

Да отгледаш и възпиташ дете е нещо много сериозно и отговорно, но в този процес ние, майките, не трябва да забравяме и за себе си. Не бива прекалено да се подценяваме, да се надценяваме, да се занемаряваме, да се обвиняваме и да се пренебрегваме. За съжаление обаче повечето от нас правят точно това много често. Превърнали сме самокритиката в навик, който ни пречи да се наслаждаваме на родителството и да обръщаме внимание на наистина важните приоритети в живота ни.


Кои са нещата, които трябва да престанем да правим, и защо е добре час по-скоро да се освободим от тях?

  1. Казваме си, че не сме добри майки

Напротив – повече от добри сме. Грижим се за всички в семейството. Стараем се дежата да са винаги нахранени, добре облечени, спокойни и в добро настроение, с написани домашни и приготвена закуска. Всъщност, в повечето случаи всяка жена, която се притеснява, че не е достатъчно добра майка, по правило се справя прекрасно в тази си роля. Обикновено страхотните майки са тези, които са най-критични към себе си, искат да се раздават още повече за близките си хора, да обграждат с още по-голяма любов и търпение децата си. Всички имаме лоши дни и в такива моменти трябва да сме по-снизходителни към себе си. Децата ще ни простят моментите на слабост, ако усещат колко много ги обичаме. И нека тези мигове не стават причина да си мислим, че не сме добри майки, защото сме точно такива.

  1. Не се грижим достатъчно за себе си

Често се случва да обясняваме на другите, а и да се оправдаваме пред себе си, че сме прекалено ангажирани, за да обърнем внимание на себе си. Защо когато става въпрос за нашето здраве, емоционално състояние или настроение все нямаме време? Да не забравяме, че здравите и щастливи деца се нуждаят от здрави и щастливи майки. Ако силите ни са изхабени, ще бъде невъзможно да се грижим за любимите си хора. Така че, непременно трябва да включваме в „графика си“ и дейности, насочени към нас самите, за да възстановяваме силите си и да имаме достатъчно енергия за близките си.

  1. Оставяме брака си на заден план

Толкова е лесно винаги да поставяме децата си на първо място. „Те имат по-голяма нужда от нас, майките“ – това си казваме като извинение. Но всъщност няма по-хубав подарък за децата от това да им покажем, че обичаме баща им. Това им дава спокойствие и комфорт, защото така ще знаят, че семейството им има стабилна основа. Чувам много хора да казват, че децата са на първо място. Но нека не забравяме, че един ден децата ще пораснат и ще напуснат семейното гнездо. Тогава ще останем отново сами с нашия партньор в живота, ще се погледнем и може да не се познаем, ако дълго сме поставяли брака си извън приоритетите. Тогава и двамата ще осъзнаем колко много сме се променили и може да се окаже, че не са ни останали много общи неща. Затова, нека не пренебрегваме половинката си и да отделяме време и внимание на връзката си. Това ще бъде много благотворно за семейството, особено за децата.\

  1. Гледаме по-често в телефона, отколкото към хората около нас

Всичко, от което децата истински се нуждаят, е любов, внимание и това да им покажем, че се гордеем с тях. Те горят от желание да ни задават купища въпроси и да ни говорят за техните детски вълнения. Да, понякога това е досадно и често се повтаря едно и също, но не винаги ще е така. Един ден децата ни ще поискат да бъдат самостоятелни и вероятно ще спрат да споделят с нас, да се допитват до нас и да търсят мнението ни. Така че, преди да е настъпил този момент, нека ценим всеки миг, в който хлапето ни казва „Мамо, мамо, виж!“ и „Мамо, мамо, какво е това?“. Нека оставим настрани телефона или таблета, да затворим лаптопа и да се възползваме от това да прекараме време с детето си. Социалните мрежи, съобщенията, имейлите и всичко друго, заради което „ровим“ в телефона си, може да почака.

  1. Не си признаваме, когато се нуждаем от помощ

Не можем да се справим с всичко сами. Никой не може. Затова не трябва да си мислим, че сме се провалили или че не сме добри майки, ако понякога имаме нужда някой да ни подкрепи и да ни подаде ръка емоционално или физически. Всъщност, да признаем, че се нуждаем от помощ, е признак на сила и показва, че искаме повече за семейството си и за себе си. Всеки се нуждае от малко подкрепа от близък или приятел от време на време и това е напълно в реда на нещата.

  1. Казваме „Да“ на всичко и на всеки, само не на себе си

Всички майки трябва да се научим учтиво да отказваме. Знам от собствен опит колко трудно може да бъде това. Но трябва да се научим да казваме „Да“ – и на себе си, и на своите нужди. Нужно е да умеем да определяме границите си и да осъзнаем, че не можем непрекъснато да се разкъсваме между грижите, задачите и ангажиментите. Нека поне за момент да кажем „Да“ на малко време за нас самите и да намерим смелост и сили да кажем „Не“ на нещата, които останалите искат от нас.

  1. Сравняваме се с другите

Мисля, че повечето майки постоянно се сравняват с другите и се съревновават с тях за материални придобивки, умения и постижения. Такава е човешката природа. И все пак, нека се опитаме да се освободим от тези мисли. Днес може да ни изглежда важно, но всъщност децата няма да си спомнят всички дрехи и играчки, които сме им купували като малки, но със сигурност ще помнят моментите, които сме прекарвали заедно и как са се чувствали тогава.

  1. Искаме да свършим прекалено много неща за един ден

Днес всеки от нас има километричен списък от задачи. Особено ние, майките. Понякога обаче е полезно да си кажем, че мръсните съдове или прането могат да почакат. Защото те ще си бъдат в мивката и в пералнята и утре, ако си дадем малко почивка и решим да си „вземем малко въздух“ от задълженията. Има толкова много неща, които можем да направим заедно с децата си. А понякога се налага да свършим и нещо непредвидено – такъв е животът. Нека си припомняме от време на време, че сме човешки същества, а не роботи, които са в състояние да правят всичко по график. И утре е ден.

  1. Чувстваме се зле, че не сме приготвили обяда или вечерята

Мислите ли, че перфектната майка трябва всеки ден да поднася на семейството си домашно приготвени ястия от био продукти? А сега сериозно – мислите ли наистина, че е възможно? Дори готвенето да е единственото ни задължение за деня – такава жена просто не съществува. Ясно е, че правим всичко по силите си, но понякога се случва да поръчаме храна за вкъщи или да вземем нещо готово от близкия ресторант. Нека не се чувстваме виновни, защото това е напълно нормално.\

  1. Твърде много се интересуваме какво ще кажат хората

Животът е прекалено кратък, за да се притесняваме какво ще кажат хората за нас или за семейството ни. Те едва ли са запознати с обстоятелствата в нашия живот и със сигурност не знаят през какво минаваме. Хората, които наистина имат значение за нас, ни разбират и не ни съдят. А и, честно казано, единствените, за чието мнение трябва да се вълнуваме, са децата ни. Нека винаги им показваме и напомняме колко много ги обичаме и какви късметлии са да имат нас, техните майки.

 

Автор: Нина Спиърс
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Защо майките се превръщат в своите майки – история от практиката

Не съм идеална майка

5 абсурдни ситуации, които изваждат майките от равновесие

До майката, която не се прави на перфектен родител