7 криворазбрани добрини, които родителите правят на децата си

майка дете възпитание

Колко пъти, когато децата ни порастват, сме се питали „къде сгреших“? В старанието си да бъдем най-добрите родители и да подготвим децата си за живота, понякога се престараваме. И така буквално правим „мечешки услуги” на малките, а като че ли най-много от тях са свързани с добрите обноски. Ето седем от най-разпространените криворазбрани добрини от страна на родителите, свързани с възпитанието на децата:

 

  1. Вършим всичко вместо децата. Нека да си го признаем, децата никога не ни чуват от първия път и много често се налага да им казваме едно и също нещо по „100 пъти”. Това досадява и решаваме, че ще е по-добре за всички да свършим нещото сами за по-бързо. Но не – така неволно правим децата безотговорни. Те си казват „мама винаги ще го върши вместо мен, ако се направя на разсеян”.

 

  1. „Като му давам да прави каквото иска, си отдъхвам, иначе ми надува главата”. Нищо подобно – както си почиваме, изведнъж осъзнаваме, че детето ни се е качило на главата. То никога няма да спре да иска своето, колкото и неприемливо да е неговото желание, ако знае, че с малко или повече мрънкане ще постигне целта си. Когато обаче има ясно поставени граници и „не” означава „НЕ“, то ще е наясно, че няма да може да се налага. В крайна сметка – кое е по-изморително?

 

  1. „Като порасне, ще се научи”. Лишаваме ли понякога децата от знания или преживявания, само защото смятаме, че са прекалено малки? Вярно, има време за всичко, но все пак, по-добре е от съвсем рано детето само да си подрежда стаята, да ползва прибори, да помага на мама в домакинството или на татко с майсторенето на някакви неща. Особено, ако го похвалим и представим направеното от него като малко геройство или игра.

 

  1. „Вкъщи може да ядеш с ръце”. Двойният стандарт води до доста неприятни ситуации. Навиците – добри или лоши, се формират още е най-ранно детство. А и все пак, децата по-често се хранят вкъщи, отколкото в ресторант. Веднъж свикнало да борави с ръце или с пръсти, то би се почувствало некомфортно при хранене в заведение и най-вероятно удобно ще „забрави“ начините, по които трябва това да става в заведение.

 

  1. „Момчето трябва да расте като мъж, а момичето е „на мама принцесата“”. Да, често възпитаваме момичетата и момчетата различно. И едните, и другите имат нужда да се научат на обноски и учтиво общуване – това не е само „момичешко“. И да вършат нещата вкъщи сами, да помагат на мама и татко. Защото когато „на мама принцесата“ стане на 18, ще се чудим защо в стаята й цари хаос.

 

  1. „С нахалство към прогрес”. „Няма да позволяваш да те мачкат! Ако искаш нещо, отиваш и си го взимаш, никой нищо не ти дава даром”. Така обаче не възпитаваме предприемчивост, а агресия. В резултат на това, детето нерядко бива отхвърляно или другите деца му отвръщат със същото. С добро поведение, с усмивка и умение да отстоява себе си, детето много по-лесно ще се адаптира и ще получава това, което иска.

 

  1. „Това аз не го знам, но карам детето да го прави”. Да си признаем – случва се понякога децата да са наши учители. Нека им доставим това удоволствие и нека нашето незнание как се ядат риба или пица да не е причина да позволим детето ни да не умее. Все пак – преди да решите да изисквате от детето си да се храни по етикет, да е добър ученик или да уважава околните, помислете дали вие самите давате подобен пример. Защото децата са огледало на нас, възрастните, както в положителните, така и в отрицателните постъпки.

 

За да бъдат децата ни по-добри в общуването с нас и с другите, в Първа Детска Академия за Добри Обноски започнаха специални летни курсове. Следващият е на 21 юли, вижте повече за тях ТУК.

Автор: Невена Басарова-Дичева,
основател на
Първа Детска Академия за Добри Обноски

За контакт:
n.basarova@kids-academy.bg
www.kids-academy.bg
+359 895 662 555

 

 

Вижте още:

7 начина да научим детето на учтиво общуване

С дете на сватба – шест полезни съвета към родителите

20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето

С деца на море – 6 игри за формиране на добри обноски

 

Comments are closed.