7 признака, че детето е с отслабен имунитет и мерки, които да вземем

дете често боледуване отслабен имунитет
Имунната система на детето играе решаваща роля в защитата му от инфекции, но когато тя е отслабена, малчуганите  стават по-податливи на заболявания. Ако сме наясно какви  са основните причини за отслабената имунна система, ще ни е по-лесно да предотвратим попадането в омагьосания кръг на инфекция-антибиотик-нова инфекция-нов антибиотик. Освен това, определени мерки биха помогнали за по-доброто цялостното здраве на детето. Ето и 7-те ключови симптома на отслабен имунитет при децата и какво да направим, за да подпомогнем правилното функциониране на имунната система:

1. Често боледуване

Разбира се, основният признак на отслабена имунна система е честото боледуване. Под често боледуване се разбира детето да отсъства от училище или детска градина поради някаква здравословна причина почти всеки месец, да се налага употреба на антибиотик повече от 3 пъти годишно и като цяло да е податливо към вирусни и бактериални инфекции. Това е знак, че имунната му система не функционира толкова ефективно, колкото би трябвало.

2. Бавно възстановяване

Възстановяването на децата с отслабена имунна система също може да отнеме повече време (например – вирусна инфекция да го повали за повече от 10 дни и това да води до прерастването ѝ в бактериална, което от своя страна да изисква употреба на антибиотични препарати).

3. Алергии и астма

Децата с отслабена имунна система често са по-податливи на алергии, астма и различни автоимунни проблеми. Тези състояния често се влошават, ако детето се разболее или е подложено на по-голям стрес.

4. Хронична умора

Децата с отслабена имунна система могат да изпитват хронична умора или липса на енергия. Това състояние понякога се проявява с трудно събуждане сутрин, детето се чувства отпаднало дори след сън, а понякога сънят е неспокоен или на пресекулки.

5. Кожни проблеми

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и играе важна роля за имунната система. Обикновено проблемите с кожата не са самостоятелни, а са израз на други нарушения в организма. Те са и признак, който може да е свързан с отслабената имунна система. Състояния като атопичен дерматит, кожни алергии, кожни лишеи, акне, също могат да са сигнал за влошен имунитет.

6. Забавяне в растежа

Проучванията показват, че забавянето на растежа при децата може да е признак на отслабена имунна система. Това може да се дължи на различни причини като недохранване, хронични заболявания и хормонален дисбаланс.

7. Липса на апетит

Децата с отслабена имунна система могат да изпитват липса на апетит или да имат предпочитания към много малък брой храни, които обаче да не им дават достатъчно хранителни вещества. Сам по себе си този симптом не е специфичен за отслабената имунна система и много деца са от групата на „злоядите“. В комбинация с останалите обаче липсата на апетит има важно значение и говори за цялостното състояние на детето.

Какво можем да направим, за да повишим детския имунитет?

За да подсилите отслабената имунната система на вашето дете, има няколко стъпки, които можете да предприемете:

1. Насърчавайте добрата хигиена – научете детето да мие ръцете си преди всяко хранене и след прибиране у дома. Много от хлапетата имат този навик от малки, но начинът, по който мият ръцете си, често не е достатъчно ефективен, така че – съблюдавайте този процес.

2. Осигурете здравословна храна – уверете се, че детето ви има балансиран хранителен режим, който включва много плодове, зеленчуци, фибри, Омега-3 и колкото се може по-малко такива, съдържащи бяло брашно, бяла захар, оцветители и консерванти.

3. Уверете се, че детето има достатъчно време както за почивка, така и за физически упражнения – насърчавайте детето си да си почива, когато може, да спи достатъчно и в същото време – да има възможност редовно да се занимава с някакъв вид спорт.

4. Уверете се, че детето не е подложено на твърде много стрес – важно е да предразположите детето си да споделя, особено ако имате усещането, че нещо го тревожи. Можете да го научите как и да управлява стреса чрез успокояващи дейности, чрез дихателни упражнения, както и да прекарва повече време заедно в забавни дейности и игри.

5. Поддържайте жилищните помещения чисти и проветрени – важно е стаите в дома ви и особено тази на вашето дете да са чисти и да се проветряват редовно. Можете да използвате и пречистватели за въздух, особено ако живеете в градска среда, в която замърсяванията са над нормата.

Имайте предвид, че някои деца може просто да израснат проблемите, свързани с отслабена имунна система и честото боледуване като ги преодолеят с възрастта. Ако имате някакви притеснения, винаги е най-добре да се обърнете с вашия педиатър за персонализирани съвети и насоки.

Вижте още: 5 природни стредства за подсилване на детския имунитет