С деца на море – 6 игри за формиране на добри обноски

обноски на море

Дългоочакваната лятна почивка със семейството и децата  наближава. За да й се насладим пълноценно и за да не се налага да си почиваме от почивката, ви предлагаме 6 идеи за създаването на добри обноски при децата.


Защо това е важно? Защото децата може вече да не са на училище, но добрите обноски никога не излизат във ваканция. И защото знаем как шумотевицата, нежеланият  пясък върху хавлиената кърпа, тичащите наоколо и пръскащи с вода деца, които се оказват вашите собствени, могат да създадат неспокойствие и ни карат да наостряме очи и уши.

Ето 6 идеи за забавни игри, които ще помогнат да запазите усмихнат спомен от семейната лятна почивка. А и за да формирате у децата отговорност и грижа за околната среда и другите.

 

1. Изберете подходящо място на плажа или до басейна

По възможност да е близо до водата, за да не се налага детето да преминава покрай всички, за да стигне до вас. Предложете му заедно да направите най-краткия маршрут от водата до чадъра и шезлонга, и сложете маркировка от красиви мидички.

 

2. Създайте хармония у детето с творчество

Вместо пясъкът да отива по кърпите на хората, предложете му да го използвате за нещо по-хубаво. Например – всеки ден да прави по един интересен замък, който да снимате и в края на почивката да направите нещо като фотоконкурс „Най-красив пясъчен замък за лято 2016”. И, разбира се, да му дадете награда – играчка, книжка или пък албумче със снимки на творенията.

 

3. „Който не внимава – не печели”

Предложете на децата, когато играят с топка във водата или на плажа, да въведат важно правило – който, макар и случайно, допусне топката да удари някой от почиващите, да губи по 2 точки, които да отиват при другите играчи.

 

4. Да пазим плажа чист е важно и забавно

За да стимулирате децата да пазят плажа чист, вземете няколко найлонови торбички, накарайте ги да нарисуват с маркер животни или анимационни герои – слонче, маймунка или Мики Маус и Мечо Пух. Носете всеки ден по една торбичка на плажа и нека детето „храни” рисуваното си приятелче с отпадъците от престоя на семейството ви на плажа.

 

5. Кажете му, че спазването на правилата си заслужава

За да не ползва вашият малчуган морето или басейна като тоалетна, съчетавайте ходенето до това място с нещо друго – сладолед, сок, надуваема играчка от стаята. Така е, който спазва правилата, получава награда.

 

6. „Никакви следи!”

С цел да мотивирате детето да си измие добре краката от пясъка преди да се прибере в стаята, предложете му  да си представи, че е плажен детектив под прикритие  и не бива да оставя следи към стаята си, за да не го разкрият.

 

Да, наистина, времето на летните отпуски започва и понеже знаем колко е важно да ги прекараме приятно и забавно, подготвихме специална програма за летни курсове по добри обноски за деца.

 

Nevena Basarova-DichevaАвтор: Невена Басарова-Дичева,

основател на Първа Детска Академия за Добри Обноски

За контакт:
n.basarova@kids-academy.bg
www.kids-academy.bg
+359 895 662 555
Facebook страница