10 съвета към родителите на момчета

момчета

Да отгледаме възпитано, разумно и отговорно дете, независимо от неговия пол, е огромно предизвикателство за родителите. Съществуват обаче редица клишета, според които момчетата са по-палави, по-неконтролируеми и за родителите е по-трудно да намерят верен път към тях. Разбира се, че това не е задължително при всички деца и е въпрос на подход и индивидуалност. Все пак, наистина има някои особености във възпитателния подход, когато говорим за момченца и за момиченца. Ако имате в дома си момче, е добре да се съобразите с тези особености. Ето как:


1.     Давайте му отговорности

Умението за следването на цели и завършването на дадени задачи е силно заложено при момченцата и за да развиете тези техни способности, е добре още от ранно детство да давате на своя син определени отговорности. Разбира се – при малките деца говорим за дребни неща – например: „твоя отговорност е да храниш рибките, разчитам на теб”. Винаги, когато давате определена задача и отговорност на детето, показвайте, че му имате доверие и че вярвате, че то ще се справи.

2.     Позволявайте му да изразява емоциите си

„Момчетата не плачат”, „Не се дръж като госпожица”, „Недей да хленчиш” – често чуваме подобни изрази и самите ние сме израснали с представата, че е едва ли не срамно да видиш сълзи в очите на дете от мъжки пол. Когато синът ви се разстрои, позволете му да изрази тъгата си, толкова, колкото му е нужно. Не се тревожете, че това ще го „разглези” или ще израсне като „женчо”.

След като емоциите поотминат, можете да поговорите с него, така че да се научи да изразява чувствата си с думи и да назовава емоциите – независимо дали става дума за обида, гняв, тъга или радост.

3. Не го лишавайте от физическа близост

За съжаление, много изследвания в областта на психологията показват, че майките и татковците са склонни да показват повече нежност и да проявяват повече физическа близост с момиченцата, отколкото с момченцата. Истината е, че децата, особено, когато са по-малки, имат еднаква нужда от близост с родителя, от целувки и прегръдки. Когато пораснат, децата от мъжки пол, които са били лишавани от физически контакт с родителя, са по-склонни към агресивно поведение и по-трудно изразяват чувствата си, сочи изследване на американския психолог Джоан Дейвис.

4. Не се опитвайте да туширате неговия по-буен характер

Момчетата са пълни с енергия и като нищо ще забележите, че докато вашата дъщеричка си седи мирно и кротко, синът ви сякаш се опитва да обърне къщата наопаки. Това е съвсем нормално и свързано с физиологичните особености на двата пола. Разбира се – не бива да позволявате в къщата да цари хаос, но намерете начин да оставите момченцата да изразходват енергията си и да изразяват буйния си характер. Ако детето ви иска да скача по кревата, а вие не одобрявате това, вземете стар дюшек или матрак и го сложете на пода, където скачането да е позволено.

5. Уважавайте хобитата му и момчешките му интереси

Дори и за една майка типично мъжките занимания и интереси да звучат далечно и скучно, направете така, че синът ви да расте с усещането, че това, което го вълнува, вълнува и вас. Бащата тук е от особено значение и е добре между него и сина му да се създадат общи занимания и споделени забавления – например риболов, игра на футбол, ремонтиране на разни неща.

6. Помогнете му да развие социалните си умения и да създаде приятелства

Момчетата по-трудно проявяват близост и за разлика от момичетата, понякога по-трудно създават приятелства в ранна възраст. Ето защо, наблюдавайте това, което му привлича вниманието, което го интересува и приятелския кръг, в който се чувства добре. Момченцата се социализират по-добре, когато са в група, а момиченцата са по-склонни да играят по двойки. За да развиете уменията на сина си да общува персонално (един с един), можете да организирате игри с детето на свои приятели. Така ще подобрите способността му да комуникира, да споделя вещите и играчките си и да бъде мил и внимателен.

7. Направете музиката част от живота му

Дори и момчето ви да няма силни музикални заложби, направете така че музиката да присъства в живота му – още от най-ранно детство. Това помага за развитие на емоционалната интелигентност. Можете да го водите на концерти, да слушате заедно музика, да наблюдавате какво му харесва. Това е много важно, тъй като доста често родителите се опитват да натрапват своите музикални вкусове на децата си, което е погрешно.

8. Подкрепяйте заниманията му, дори и те да не са типично „момчешки”

Ако момчето ви обича да се навърта около вас в кухнята и проявява интерес към готвенето например, не се опитвайте да го отблъснете, само защото това не се счита за типично мъжко занимание. А и не забравяйте, че децата бързо променят нагласите си – тази година синът ви може да иска да се запише на уроци по танци, а следващата да е решил, че ще тренира футбол. Оставете го да избира и да пробва различни неща.

9. Интересувайте се от училищните му дейности

Бъдете въвлечени в учебния процес на детето, разговаряйте с учителката му и го мотивирайте да споделя как е минал денят му. Ако момчето ви има нужда от помощ с домашните, съдействайте му, без обаче да пишете тези домашни ВМЕСТО него.

10. Не забравяйте похвалата

Когато видите, че вашият малък господин е постигнал успех, демонстрира добро поведение или е получил добра оценка, покажете, че оценявате постигнатото. Това е валидно за всички деца, но момченцата имат особена нужда да бъдат поощрявани и да се забелязват успехите им. Това ги мотивира да продължат да се стараят. Когато използвате похвали обаче избягвайте те да започват с „Най” – например „Ти си най-добрият в отбора по футбол”. Вместо това му кажете: „Справи се чудесно на футбола днес, продължавай в същия дух”.

 

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Адаптирано от: babycenter.com

Вижте още:

20 важни неща, на които да научим детето си

Да си майка на момче

Майка прави уникални снимки на синовете си

8 неща, от които всяко дете се нуждае