Как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

деца приятели

Приятелите са едно от най-важните неща за детето, особено когато е в среда извън семейството и дома. В детската градина и в училище малчуганите се нуждаят от общуване с връстниците си и от установяване на по-близка връзка с някои от тях, за да научат как да се приобщават и да изградят умения да взаимодействат с хората със света около тях като цяло. 

Може би повечето родители не биха определили сприятеляването в детска възраст като нещо трудно, защото хлапетата са по природа доста по-общителни от нас, възрастните, и много по-лесно установяват контакт. Това обаче не е толкова естествен процес, когато децата попадат в нова за тях ситуация или ако са по-срамежливи по природа. Тогава притеснението се оказва бариера за създаването на приятелства и въобще за общуването с други хлапета на тяхната възраст.

В такива случаи можем ли като родители да помогнем на детето си и какво трябва да направим?

Какво да посъветваме детето си, за да си намери по-лесно приятели?

На първо място – да търси приятели със сходни на неговите интереси. Понякога децата искат да дружат и се опитват да се сприятелят с най-атрактивните, най-дружелюбните и екстровертни деца от класа. Но сприятеляването и впоследствие приятелството се базират на взаимност в отношенията. Ето защо, ако другото дете е много по-голямо на възраст или вече си има най-добър приятел или има много различни интереси от тези на вашия малчуган, може да се окаже трудно да станат приятели.

Много е важно и да покажете на детето си как да се държи приятелски и да не отблъсква останалите с поведението си. Хлапетата обичат да общуват с връстници, които са приветливи и усмихнати, който поздравяват и лесно завързват разговор. Посъветвайте своя малчуган също така да направи някакъв дребен мил жест за своя бъдещ приятел, но много внимавайте да не ви разбере погрешно. Да услужи на своя съученик или съученичка с химикалка или с цветни моливи, да запази място до него за другото дете е напълно приемливо, но не и да подарява ценни вещи или джобните си пари например, за да впечатли останалите и да се сприятели с тях.

Също така, насърчавайте детето си да има повече от един приятел. Кажете му, че няма нищо лошо да има различни приятели – от училище, от курсовете по рисуване или от школата по танци, от тренировките по футбол или просто съседчето от блока, с което са израснали заедно. Обяснете му и че няма нужда да избира между тях. Окуражавайте хлапето си да се запознава и с приятелите на своите приятели, защото с колкото повече деца играе, толкова по-весело ще бъде.

Как да подпомогнем развитието на социалните умения у детето?

Упражнявайте се заедно с детето да поздравявате – насърчавайте го да покаже как би се запознало с нов за него човек и да го попита за името му. Можете също така да му предложите да упражнява това социално умение чрез игра с познати деца – с братята и сестрите си, с братовчедите си или с приятелче, с което мъникът ще се чувства комфортно и няма да се притеснява. Според психолозите в позната и приятелски настроена среда детето ще се отпусне да общува по подходящ за възрастта му начин, а след като „натрупа практика“ ще бъде по-подготвено и когато се запознава с нов човек.

Започнете с малки стъпки и не насилвайте детето. Важно е първоначално да го поставяте в подходящи ситуации с по-малко нови хора или непознати деца, за да се научи то постепенно как да се ориентира в обстановката и да се чувства уверено и сигурно. Например, вместо да го заведете на детски рожден ден с още 20 деца, които то не познава добре или въобще не е виждало преди, по-добре отидете за сладолед със съседката и нейното хлапе.

Организирайте детско гостуване във вашия дом. Това ще бъде много полезно особено за срамежливите деца, защото те се чувстват много по-добре, когато са на своя територия вкъщи. Ето защо бъдете домакини на детско събиране у вас и подгответе заедно с детето си игри, които изискват повече участие и действие от страна на хлапетата и по-малко разговори. Това ще помогне на вашият син или дъщеря да не се чувстват объркани поне от обстановката, докато се борят със срамежливостта си.

Бъдете близо до детето, когато е в непозната обстановка или сред много нови хора. Психолозите съветват да стоите някъде наблизо до хлапето си, докато то общува с други деца, за да чувства подкрепата ви. Ако например организирате детско парти или гостуване във вашия дом, навъртайте се около детската стая, за да се чувства малчуганът по-сигурен. Това важи още повече за случаите, когато сте на гости, на рожден ден или на парти в детски център.

Изградете доверие с вашето дете. Винаги спазвайте това, което сте му казали, планирали или обещали, когато то се среща с други деца или когато ходите някъде заедно. Ако сте му казали, че ще го вземете от партито на негово приятелче след 1 час, бъдете точни и не закъснявайте. Когато сте заедно с хлапето в по-голяма компания, винаги му се обаждайте, ако трябва да излезете от стаята, да отидете до тоалетната или да говорите по телефона. Така ще избегнете неудобната ситуация то да ви потърси и да не ви открие. Според психолозите доверието се базира на опита. Ако детето може да ви се довери, то ще се научи на доверие в себе си и следователно и на другите.

Как да помогнем на детето да задържи приятелите си?

Има и деца, които лесно се сприятеляват, но имат нужда от помощ и съвети как да задържат приятелите си. Как родителите могат да ги подкрепят в следните ситуации: 

Ако най-добрият приятел на детето каже, че не иска повече да бъдат приятели, помогнете на вашето хлапе да упражни какво да каже в такъв момент. Недоразуменията понякога водят до големи драми и децата се разстройват, така че, за да се изяснят нещата, детето ви може да каже на приятеля си „Не разбирам защо не искаш повече да сме приятели. Ще ми обясниш ли?“

Ако малчуганът трябва да се извини за нещо, научете го да каже конкретно за какво съжалява, а след това да попита другото дете как може да се реваншира за постъпката си.

Ако вашият син или дъщеря казват, че няма с кого да си играят през междучасието, предложете им те да направят първата крачка и да попитат друго дете дали иска да си играят, вместо да чакат покана.

Как да насърчим детето си да бъде добър приятел?

Четете и говорете за приятелството – децата учат толкова много чрез добре разказаните истории. Потърсете книги за вашето хлапе, в които централни теми са приятелството, съчувствието и споделянето. Четете ги заедно с детето и след това обсъждайте героите, техните чувства, изводите от случките, описани в историята – всичко това ще помогне на малчугана да се научи как да бъде добър приятел.

Игрите също са чудесен начин децата да се научат как да се редуват в нещо, което правят заедно, което е изключително важно, ако искат да имат приятели. Родителите могат да помогнат като поканят друго дете (или семейство с деца) на гости, за да поиграят хлапетата заедно.

Включването в благотворителни инициативи също допринася за това детето да започне да създава приятелства по-лесно и да се отнася по-добре с другарчетата си. Малчуганите се учат на съпричастност, грижа и да разбират чуждата гледна точка като участват в дейности, чрез които помагат на другите. Най-добре ще бъде да започнете като включвате децата в по-лесни задачи – например да направят картичка за боледуващ близък (или не толкова близък човек), да събират играчки за деца в неравностойно положение или да ви помогнат да изпечете заедно сладки за възрастни хора, които живеят в дом и нямат собствено семейство.

Давайте добър пример със собствените ви социални умения и насърчавайте хлапето, когато видите, че се държи приятелски. Похвалете го, ако например споделя нещо със свое приятелче или ако се редува в игрите с другите хлапета. Вашето одобрение ще го окуражи да постъпи по същия начин и друг път. Също така, вие самите винаги се дръжте приятелски и така давайте положителен пример, защото за децата родителите са безспорно модел за подражание.

Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg
Адаптирано от: Parents.com

Вижте още:

Как един баща помага на срамежливия си син да създаде приятелства в училище

Срамежливото дете

6 признака, че детето е с ниско самочувствие

Развитие на емоционалната интелигентност при децата от 0 до 3 години?

Comments are closed.