„За щастлив семеен живот не са нужни компромиси, а стабилната психика“

здраво семейство мъдрост Михаил Лабковски

18 провокативни цитата на популярния руски психолог Михаил Лабковски, посветени на любовта, семейството, брака и отглеждането на деца:

1. Повечето хора измерват любовта чрез степента на страданието. А всъщност здравословната любов се измерва не по страданието, а чрез това колко щастливи ни прави.


2. Гаранцията за щастливия семеен живот, брак и секс с един партньор се крие в едно-единствено нещо – стабилната психика.  Нито отстъпките, нито компромисите могат да ви дадат тази гаранция – напротив – те могат да ви отведат право в кабинета на кардиолога или онколога. Когато човек е уравновесен и има здрава, стабилна психика, той може да изживее живота си с един и същи партньор. И да обича само него.

3. Човек не получава любов, само защото няма собствено мнение и винаги се съгласява с другия. Една жена би била в очите на мъжете просто едно празно пространство, ако за нея не може да се каже ясно коя е тя, каква е и какво обича за закуска. Големият парадокс е, че мъжете просто обожават силните жени, които са наясно със себе си.

4. Причината за проблемите на жената не е в лошото отношение на мъжа. Причината е, че в нея се крият неврози, които трябва да се проявят. А за да се проявят, е необходим такъв човек и съответно – такива взаимоотношения с него, които ще й позволят да страда. Ето защо тя специално търси подобна връзка, тъй като още от детството си има психологическа потребност от това.

5. Какво трябва да направите, за да се ожените (или омъжите)? Общо-взето нужно е само едно – да бъдете себе си. Това е напълно достатъчно. Хората по принцип се обичат точно заради това.

6. Когато стюардесата демонстрира как трябва да действаме в случай на авария по време на полета, какво казва за кислородните маски? Ако сте с дете, първо вие си сложете кислородна маска, а след това сложете и на детето.“ В това е цялата работа. Всички се опитват да помогнат на детето, преди да са се опитали да помогнат на себе си. А трябва да е точно обратното. Ако искате детето ви да е щастливо, първо се погрижете за собственото си щастие.

7. Мъжете са така устроени, че още докато са малки и са с майка си, те се сближават само с тези, които им показват одобрение дори само с поглед. Психически здравият мъж е като дете. Той ще се приближи и ще се чувства „на място“, когато жената му се усмихва, когато го гледа в очите, когато изпитва любов и уважение.

8. Психически здравите хора винаги избират себе си, а невротиците – отношения, които ги съсипват и им вредят. В това е най-голямата разлика между тези два типа хора.

9. В една връзка жената не е длъжна да се примирява с неща, които я карат да се чувства зле. Тя трябва веднага да повдигне въпроса и да говори за това, но ако мъжът не промени нищо – най-добре е да се разделят.

10. На мъжете, както и на децата, им харесва жената да има характер.

11. Ако един човек замести целия си свят с друг човек, това означава, че той просто не е имал свой свят.

12. За търсенето на партньор с определени качества ще кажа следното – кого точно търсите? Единственото качество, което може да има бъдещият ви партньор, е да ви подхожда. Всичко останало не играе никаква роля. Ако го обичате, ако ви е грижа за него, ако се притеснявате за него – тогава няма нужда да го вкарвате в рамка.

13. Психически здравият човек не иска да се жени (или омъжва). Първото, което трябва да направите, ако искате да се ожените (омъжите), е да престанете да мислите за това, да престанете да го желаете, да спрете да отдавате такава важност на самата идея за брак. Само тогава това може да се случи по правилния начин и с правилния за вас човек.

14. Знаете ли каква е основната разлика между психически здравия човек и невротика? Нормалните здрави хора страдат, но заради реални неща. Невротиците страдат заради измислени истории. А ако не им достигат страдания, те си ги набавят с Кафка, Достоевски или с бутилката алкохол.

15. Ситуацията „Той спря да ми се обажда“ за една психически здрава млада жена означава край на отношенията, а за една не съвсем здраво стъпила на земята жена – началото на любовна история.

16. Както казва писателят Кристофър Бъкли (автор на романа Thank you for smoking) – не бива да се храните в ресторант, който се казва „Като при мама“ и не трябва да си лягате с жена, която има повече проблеми от вас самия.

17. Скромността не краси човека. Заради комплексите, неуравновесеността и ниската си самооценка, някои жени живеят в самота, но не защото изглеждат зле, а защото се отнасят зле към себе си. Задачата на психолога е да ги отърве от всичко това.

18. Единственият период от живота, в който едно човешко същество е зависимо от друго, това е детството, тъй като тогава е налице зависимост от родителите. Но то не продължава много дълго. Във всички останали случаи пребиваването в една любовна връзка е въпрос на личен избор за всеки възрастен човек.

 

Вижте още:

Децата се нуждаят от грижовен и отдаден татко – или каква е ролята на бащата в семейството

Денят, в който със съпруга ми си разменихме ролите

Защо едни семейства са щастливи, а други – не

20 мъдри мисли за възпитанието, които всеки родител трябва да запомни