Разделените родители и новите им връзки – как да ги представим на детето?

доведен родител, дете, деца, детето, децата, списание родител, родител.бг

Как реагират децата на новите познанства на родителите си?

Децата, чиито родители неотдавна са се разделили понякога – съзнателно или не, искат те отново да ги съберат и макар че са разделени,  все още ги възприемат като двойка.

Малчуганите са склонни да гледат на срещите като изневяра от страна на родителя, а на приятеля – като натрапник. Ето защо е добре родителите да не бързат и да са тактични, когато представят новите си партньори на своите деца. Нека минат няколко месеца, за да стигне до съзнанието на децата, че раздялата е окончателна.

Бъдете нащрек за техните забележки. След известно време ще можете да повдигнете въпроса за положението си и да споделите, че може би ще ви се прииска да имате приятел, с който да се срещате. Това не означава, че ще разрешите на децата си завинаги да контролират живота ви, вие просто ги уведомявате, че е възможно да си намерите партньор, и го правите по начин, който е по-лесен за възприемане от тях, вместо направо да им представите човека.

 

Как самотният родител да представи новия си приятел пред детето?

Ако излезете на вечеря с децата вкъщи или в ресторант, е добре тактично да не показвате физическата си привързаност към него, а да оставите постепенно да ви проличи. Не е нужно децата да стават свидетели на подчертано интимно държание или на рязка промяна в поведението на родителя. Те са по природа консервативни и лесно се шокират от такива ситуации.

 

Дайте си време

Много често децата, изправени пред една нова реалност, каквато е новата връзка, преминават трудно през този етап и имат най-различни прояви на протест. Можете да забележите, че ще изискват повече внимание, когато новият ви партньор е наблизо или пък ще започнат да се оплакват от физическо неразположение, само за да бъдете повече време с тях. Това, че изразяват негативно отношение към новия ви приятел, не е повод да смятате, че нещо в него или нея не е наред. Понякога децата просто не са готови да допуснат друг човек, независимо какъв е той.

 

Как да реагирате, ако детето поиска нов татко или майка?

Ако децата ви рядко или почти никога не виждат баща си, те може да ви помолят да им доведете нов „татко”. Те обаче вероятно ще проявят ревност, когато видят растящата близост между вас. Същото е валидно и ако бащата упражнява настойничество над малките деца и те искат да им доведе „мама“.

Децата са много чувствителни, когато допускат нов човек до себе си, бъдете упорити, но в никакъв случай не постъпвайте агресивно и налагащо спрямо детето, което ще изпита остра несигурност, ако без подготовка го поставите пред свършен факт и го запознаете с новия му родител.

Децата са различни

Разбира се, всяко дете е различно и не бива да смятате, че задължително ще има негативно отношение към новата ситуация. Има редица примери на деца, които са в прекрасни отношения с доведените си майки или бащи и тези отношения са дори по-здрави от връзката им с биологичния родител.

 

Възрастта също е от значение

За едно дете, чиито родители са се разделили, когато е било съвсем мъничко и което не е свикнало да ги вижда заедно, адаптацията може би ще е по-лесна, особено, ако новият ви партньор влезе в живота на детето в съвсем ранен етап. При по-големите деца (особено във възрастта между 7 и 13 г.) адаптацията често е по-трудна, тъй като те вече имат изградени представи и по-висок праг на чувствителност към промените, настъпващи в живота им.