10 факта за китайското образование

Животът е Китай не е лесен. В страната живеят 1.5 милиарда човека, без социални осигуровки, и там нямате друг избор освен да се борите с нокти и зъби за оцеляването си. Но китайските деца са подготвени за предизвикателствата на живота, защото упоритата работа започва още от първия им учебен ден.
Статията за китайските училища е подготвена от Маша Пипенко, която работи като учител по английски език в 4 различни училища в Китай. Тя успява да направи сравнение между европейската и китайската образователна система.

В повечето китайски училища няма централно отопление

Поради тази причина учениците и учителите не свалят палтата си  в класните стаи през зимата. Централното отопление е познато предимно в северната част на страната. Сградите в Централен и Южен Китай са строени за по-топли климатични условия, което означава, че когато през зимата температурата падне под нулата, единствените средства за отопление са климатиците. Всички училищни униформи са едни и същи: спортни екипи с широки долнища и спортно яке. Обикновено се различават само по цвят и емблемата на училището на гърдите. Всички училищни помещения са снабдени с тежки железни врати, които са затворени постоянно. Те се отварят, само когато учениците свършват училище.

Сутрешна гимнастика


Типичната училищна сутрин започва със загрявка, след това децата се строяват, за да научат главните новини и да видят издигането на училищния или държавния флаг. Всички деца правят специални упражнения за очи след третия час – те притискат точно определени точки по телата си на фона на успокояваща музика и записания глас на инструктора. Гимнастика се прави и около 14 часа след обяд. Засвирва музика и всички деца се изливат от класните стаи (ако вътре няма достатъчно място) и започват да вдигат ръце настрани и да скачат на едно място.

Голямото междучасие съвпада с обяда и обикновено е цял час

През тази почивка децата хапват в стола (ако няма стол, получават специални кутии с храна), гонят се, викат и просто се държат като деца. Учителите във всички училища получават безплатен обяд – и то много добър. Той е традиционен: месо, зеленчуци, малко ориз и купичка супа. Скъпите частни училища предлагат също така плодове и кисело мляко. Храненето за китайците е нещо много специално и тази традиция се спазва и в училищата. В някои начални училища има и следобедна дрямка, състояща се само от няколко минути. По-малките ученици често заспиват по средата на някой час.

Учителите се радват на голямо уважение

Към тях винаги се обръщат с фамилията им, като преди името се поставя обръщението „учителю“ – например „учителю Ксиан“ или просто „учителю“. В някои училища учениците се покланят, когато срещнат учителите си.

В много училища се практикува телесното наказание

Учителят може да зашлеви ученик с ръка или да го удари с линия, ако е допуснал грешка. Колкото по-отдалечено и обикновено е училището, толкова по-често се практикуват този вид наказания. Един от приятелите на Маша споделя, че когато учели английски думи в училище, получавали удар с пръчка за всяка ненаучена дума.

Във всяка класна стая има плакат, онагледяващ напредъка и поведението на всеки ученик

Оценките започват от А и завършват с F, като А се равнява на 95-100% покриване на материала, а F – на 59%. Насърчаването на доброто поведение също е много важна част от китайското образование. Например, всеки ученик получава звезда с определен цвят или допълнителни точки за правилен отговор или упражнение, докато говоренето по време на час и лошото поведение води до загуба на звезди и точки. Класирането на учениците се обновява всеки ден и таблицата с имената на учениците е видима за всички – намира се на дъската.

Китайските деца учат по повече от 10 часа на ден

Часовете обикновено започват в 8 часа и завършват в 15-16 часа. Децата се прибират вкъщи и се залавят с несвършващите домашни задачи поне до 21-22 часа през нощта. В големите градове учениците винаги взимат и допълнителни уроци по музика, изкуство, спортни занимания през уикендите. Конкуренцията е толкова висока, че родителите притискат децата от много ранна възраст – ако не получат високи оценки на изпитите при дипломирането (образованието в Китай се състои от 12-13 години), те няма да влязат в университет.

Има частни и държавни училища

Таксата в частните училища може да достигне до 1 000 долара на месец, но нивото на образованието в тях е много по-високо. Там се отдава специално внимание на ученето на чужди езици. Учениците в тези училища имат по 2-3 часа английски на ден и след петата-шестата година, могат да общуват свободно на него. Въпреки това в Шанхай например има специална държавно спонсорирана програма, която позволява на чуждестранни учители да работят в обикновени държавни училища.

Образователната система е базирана на зубренето

Децата просто сядат и научават огромно количество материал наизуст, докато учителите изискват автоматично възпроизвеждане без да ги е грижа дали учениците разбират онова, което им казват. Въпреки това днес в Китай съществуват и алтернативни училища, чиито програми са основани на методите на Монтесори или Уолдорф, чиято цел е да развиват артистичните способности на децата. Разбира се подобни училища обикновено са частни и ученето в тях е скъпо и достъпно за ограничен брой деца.

Бедните и непослушни деца биват изпращани в кунг фу училища

Те живеят там на пълен пансион, тренират усилено от сутрин до вечер и ако имат достатъчно късмет, получават основно образование – те трябва да могат да четат и пишат, което не е лесно, тъй като китайската езикова система е доста трудна. В тези институции телесното наказание е нещо напълно естествено.

Учителите бият децата с дървен меч или просто ги зашлевяват или ритат. След приключването на обучението, родителите получават дисциплинирани млади момичета и момчета, които имат право да преподават кунг фу и шанс за кариера. Повечето добре известни кунг фу майстори са минали през подобни училища. Съществува практика родителите да изпращат в подобни пансиони и по-болнавите и слаби деца за година или две, за да заякнат, изучавайки кунг фу или тай чи.

Независимо къде учи дадено дете – в училище по кунг фу или в обикновено – то се научвана три принципа още от ранното си детство: да се труди усилено, да бъде дисциплинирано и да уважава онези над него (по възраст и пост).

От ранна детска възраст те се учат, че трябва да бъдат най-добрите във всичко, с което се занимават. Вероятно именно поради тази причина китайците са първенци в науката, културата, изкуството и спорта. Съревнованието с европейците, които растат и се развиват в много по-мека среда, всъщност за тях не е съревнование, защото ние не сме свикнали да учим по 10 часа на ден, в продължение на толкова много години.

Източник:
brightside.me
framar.bg

Вижте още:

Те чистят, подреждат и сервират -или просто образование по японски

Какво е да отглеждаш дете в Швейцария

Френският възпитателен модел -как французите отглеждат своите деца

Защо е толкова хубаво да отглеждаш дете във Финландия