Гимнастика за бебета от 1 до 6 месеца

бебе гимнастика

Гимнастиката за бебета, така и за възрастни е прекрасно средство за тонизиране на тялото ни и забавление. Превърнете гимнастиката от досадно задължение в забавна игра за вас и вашето бебе и ще усетите какво удоволствие може да носи това здравословно занимание, което действа добре както на тялото, така и на психиката.

Облечете удобни дрехи за вас и бебето, погрижете се в помещението да не бъде нито твърде студено, нито горещо, пейте, играйте и се забавлявайте! Ако обаче въпреки вашето желание и старание бебето не приема добре гимнастиката, плаче и не желае да участва, в никакъв случай не го насилвайте. То най-добре усеща от какво се нуждае тялото му точно в този момент.Опитайте по-късно и ако и при всичките ви опити бебчо не ще да участва, оставете го да се погрижи за тялото си по свой собствен начин.

Повечето бебета обожават да правят гимнастика с мама, защото това е още един интересен начин да общуват, да усещат топлите длани на мама, да усещат собстевното си тяло и да се забавляват заедно с най-любимия си човек.

Има обаче деца, които не обичат гимнастиката. Ако Вашето бебе плаче, когато се опитвате да правите гимнастика заедно, проверете първо дали ръцете Ви не са студени и докосването да буди неприятни усещания у детето или може би температурата в стаята не е подходяща (твърде студено или твърде горещо) или детето е прекалено облечено или носи тесни дрешки, които правят движенията некомфортни за него. Някои деца си провеждат своя собствена гимнастика като риткат с крачета, махат ръчички и извиват тялото си, следвайки свой собствен ритъм. Други изобщо не обичат да се движат и се съпротивляват на всякаква форма на гимнастика.

Ако Вашето дете не обича движенията, споделете това с педиатъра – той най-добре може да прецени дали има някаква причина за това, на която трябва да се обърне внимание или просто отглеждате един малък ленивко, който не желае точно в този момент да бъде обезпокояван. В случай, че Вие и Вашето бебе приемате гимнастиката като забавление и се наслаждавате на минутите, които заедно отделяте за спорт, представяме на Вашето внимание подходящи упражнения, подбрани и илюстрирани от една дама, която професионално се занимава с гимнастика и е майка на прекрасна дъщеричка:

Наскоро четох в bg-mamma дискусия дали гимнастиката за бебета е полезна и дали се препоръчва. Разбрах, че има различни мнения по този въпрос; че има майки, които са правили гимнастика и други, които не са – по различни причини; че има бебета, които харесват гимнастиката и други, които не им е приятно да правят упражнения. Не е ли така и с нас, възрастните?

Поразрових се малко повече и прочетох, че гимнастиката подобрява работата на дихателната и сърдечно-съдовата система на бебето, стимулира развитието на нервната система, сетивните органи и опорно-двигателния апарат. Повишава емоционалния тонус на детето и защитните сили на организма му.
Ние с моето бебче правим заедно гимнастика. Но не написаното по-горе ме убеди да я правя. Убеди ме самата Ева, моята дъщеря. За нея това е една игра, на която тя искрено се радва и в която активно участва. Това е още едно нещо, което правим заедно. И двете много се забавляваме, много се смеем, пеем си за фон. Това са прекрасни минути.

Направих консултация с ортопед и педиатър – те ме увериха, че гимнастиката може само да бъде полезна за моето бебче, а и за отношенията ми с него. Дадоха ми няколко указания, защото правилното изпълнение на движенията е изключително важно.

Реших да ви покажа колко сме щастливи, докато правим гимнастика. Така може би повече майки ще преодоляват мързела и ще играят с децата си тази полезна “игра”.

Има някои неща, свързани с бебешката гимнастика, които трябва да бъдат спазвани:

  • бебето да е навършило поне месец и половина и да тежи не по-малко от 4 кг;
  • стаята да е добре проветрена и отоплена (21-23 градуса); бебето може да е съблечено или леко облечено;
  • да е минал час/час и половина от последното хранене;
  • упражненията се правят само ако носят удоволствие на бебето.

А ето и самите упражнения:

До навършване на 2 месеца:

Поставяне на бебето по корем

Първоначално бебето се поставя за по няколко секунди, времето постепенно се увеличава. Наблюдавайте детето и когато се умори, го обърнете. Ако бебето не желае да лежи по корем и плаче, не го насилвайте. Отложете упраженението за друг път, тогава, когато е желано от бебето.

Рефлекторно пълзене по Бауер

Бебето е поставено по корем, свийте крачетата и с една или две ръце подпрете стъпалата. Детето се отблъсква, придвижвайки се напред. С това упражнение се започва, когато бебето се задържа малко по-дълго по корем.

След навършване на 2 месеца се добавят:

Пасивна гимнастика с ръце

Ръчичките на бебчето се хващат и кръстосват пред гърдите, след това се повдигат и разтварят встрани. Прави се с честотата на дишане.

Велосипедист

Детето е по гръб, крачетата се хващат за стъпалата, сгъват се и се разгъват, сякаш върти педалите на велосипед. При това упражнение аз пея на Ева една от любимите й песнички: “Водно колело”.

Тупаница

Крачетата отново се хващат, но се допират последователно до пода, имитирайки тропане.

След навършване на 3 месеца се добавят:

Сгъване на краката с изправени коленни стави

Крачетата на бебето се хващат за коленете и се повдигат нагоре, като коленните стави се придържат изправени.

Повдигане на краката от коремно положение

От коремно положение, с едната ръка леко се притискат раменете надолу към пода, а с другата стъпалата се повдигат нагоре.

Повдигане на раменете и гърдите от коремно положение

Отново от коремно положение, с едната ръка се притиска седалището надолу, а с другата детето се подхваща през гърдите и се повдига нагоре.

Плувец

С едната ръка бебeто се хваща през гърдите, а с другата – за стъпалата. Така то се вдига от пода, като целта е да си извие главата нагоре.

Обръщане от гръб по корем с помощ

Детето се хваща за едното стъпало и за противоположната ръка, за да му се помогне да се обърне по корем. Отначало то ще остава с едната ръка под тялото и ще трябва да му се помага и за нея. Впоследствие само ще поставя ръчичките си отпред.

След навършване на 4 месеца се добавят:

Кръгови движения с ръце

Ръцете се движат в кръг едновременно от раменните стави.

Обръщането от гръб по корем става с помощ, но се хващат само краката. Постепенно бебчето започва и само да се обръща.

Бебето започва да се обръща от корем по гръб.

След навършване на 5 месеца се добавят:

Мост

От положение по гръб се хващат стъпалата на бебето така, че да останат залепени за пода. С другата ръка се подхваща през кръста и се повдига нагоре. Главата се отпуска назад. Задържа се за малко в това положение.

Отвеждане плещи назад

Бебчо е по корем, ръцете се свиват в лактите, така свити се хващат и се извиват внимателно назад и нагоре, за да се приближат плешките една към друга.

Количка

Бебето е по корем, опряно на длани, хващат се краката и тялото се повдига от пода. Първоначално с едната ръка се помага на бебето да се задържи, докато добие навика да се подпира само на ръце.

Трябва да кажа, че съм чела и за други упражнения, като танцуване, придържане на детето право, стъпило на земята, изправяне от легнало по гръб до седнало положение и др. Ортопедът ми обясни, че такива упражнения, които помагат на детето да стои право или да сяда преждевременно не се препоръчват, защото на тази възраст развитието на мускулите изпреварва това на ставите. Не бива детето да се поощрява да седи или да стои преди то само (или по-точно ставите му) да са готови за това. Има риск да се изкривят непоправимо крачетата или да се получи луксация (изскачане на тазобедрената става).

Надявам се и вие като нас с Ева да се забавлявате така добре, докато правите гимнастика.

Автор на статията: Поли – инструктор  по аеробика, степ аеробика, тае бо, каланетика, пилатес, гимнастика за бременни (www.letsgym.com)

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Публикацията Ви е харесала? Абонирайте се за нашия онлайн бюлетин:

Публикацията Ви е харесала? Можете да се абонирате за E-Mail бюлетина с най-новото от СПИСАНИЕ РОДИТЕЛ: