Гимнастика за бебета от 1 до 6 месеца

бебе гимнастика

Гимнастиката за бебета, така и за възрастни е прекрасно средство за тонизиране на тялото ни и забавление. Превърнете гимнастиката от досадно задължение в забавна игра за вас и вашето бебе и ще усетите какво удоволствие може да носи това здравословно занимание, което действа добре както на тялото, така и на психиката.


Облечете удобни дрехи за вас и бебето, погрижете се в помещението да не бъде нито твърде студено, нито горещо, пейте, играйте и се забавлявайте! Ако обаче въпреки вашето желание и старание бебето не приема добре гимнастиката, плаче и не желае да участва, в никакъв случай не го насилвайте.

Повечето бебета обожават да правят гимнастика с мама, защото това е още един интересен начин да общуват, да усещат топлите длани на мама, да усещат собственото си тяло и да се забавляват заедно с най-любимия си човек.

Има обаче някои важни неща, свързани с бебешката гимнастика, които трябва да бъдат спазвани:

  • бебето да е навършило поне месец и половина и да тежи не по-малко от 4 кг;
  • стаята да е добре проветрена и отоплена (21-23 градуса); бебето може да е съблечено или леко облечено;
  • да е минал час/час и половина от последното хранене;
  • упражненията се правят само ако носят удоволствие на бебето.

А ето и самите упражнения:

До навършване на 2 месеца:

Поставяне на бебето по корем

Първоначално бебето се поставя за по няколко секунди, времето постепенно се увеличава. Наблюдавайте детето и когато се умори, го обърнете. Ако бебето не желае да лежи по корем и плаче, не го насилвайте. Отложете упражнението за друг път, тогава, когато е желано от бебето.

Рефлекторно пълзене по Бауер

Бебето е поставено по корем, свийте крачетата и с една или две ръце подпрете стъпалата. Детето се отблъсква, придвижвайки се напред. С това упражнение се започва, когато бебето се задържа малко по-дълго по корем.

След навършване на 2 месеца се добавят:

Пасивна гимнастика с ръце

Ръчичките на бебчето се хващат и кръстосват пред гърдите, след това се повдигат и разтварят встрани. Прави се с честотата на дишане.

Велосипедист

Детето е по гръб, крачетата се хващат за стъпалата, сгъват се и се разгъват, сякаш върти педалите на велосипед. При това упражнение аз пея на Ева една от любимите й песнички: “Водно колело”.

Потупване

Крачетата отново се хващат, но се допират последователно до пода, имитирайки тропане.

След навършване на 3 месеца се добавят:

Сгъване на краката с изправени коленни стави

Крачетата на бебето се хващат за коленете и се повдигат нагоре, като коленните стави се придържат изправени.

Повдигане на краката от коремно положение

От коремно положение, с едната ръка леко се притискат раменете надолу към пода, а с другата стъпалата се повдигат нагоре.

Повдигане на раменете и гърдите от коремно положение

Отново от коремно положение, с едната ръка се притиска седалището надолу, а с другата детето се подхваща през гърдите и се повдига нагоре.

Плувец

С едната ръка бебeто се хваща през гърдите, а с другата – за стъпалата. Така то се вдига от пода, като целта е да си извие главата нагоре.

Обръщане от гръб по корем с помощ

Детето се хваща за едното стъпало и за противоположната ръка, за да му се помогне да се обърне по корем. Отначало то ще остава с едната ръка под тялото и ще трябва да му се помага и за нея. Впоследствие само ще поставя ръчичките си отпред.

След навършване на 4 месеца се добавят:

Кръгови движения с ръце

Ръцете се движат в кръг едновременно от раменните стави.

Обръщането от гръб по корем става с помощ, но се хващат само краката. Постепенно бебчето започва и само да се обръща.

Бебето започва да се обръща от корем по гръб.

След навършване на 5 месеца се добавят:

Мост

От положение по гръб се хващат стъпалата на бебето така, че да останат залепени за пода. С другата ръка се подхваща през кръста и се повдига нагоре. Главата се отпуска назад. Задържа се за малко в това положение.

Отвеждане плещи назад

Бебчо е по корем, ръцете се свиват в лактите, така свити се хващат и се извиват внимателно назад и нагоре, за да се приближат плешките една към друга.

Количка

Бебето е по корем, опряно на длани, хващат се краката и тялото се повдига от пода. Първоначално с едната ръка се помага на бебето да се задържи, докато добие навика да се подпира само на ръце.

Автор на статията: Поли – инструктор  по аеробика, степ аеробика, тае бо, каланетика, пилатес, гимнастика за бременни (www.letsgym.com)