Хомеопатична аптечка за лятото

хомеопатия за лятото аптечка

Хората не са идентични. Всеки има склонност към едни или други проблеми, затова няма как и препоръките към лятната аптечка да бъдат абсолютно унифицирани. Но все пак има общи тенденции, свързани със заболеваемостта или дискомфортните състояния, присъщи на лятото, което позволява даването на някои общи съвети.


Преди да тръгнете за лятната си почивка, независимо от вашите особености, добре е да помислите за следните попълнения към аптечката:

 • Кокулин – за профилактика и овладяване на прилошаване при пътуване.

 

 • Belladonna 15 СН – за температура, възпалено гърло или слънчево изгаряне. При всички тези състояния се приемат по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са симптомите (в началото и на 15 мин.) При изгаряне и при възраст над 2,5 год. , върху зачервените участъци може да се използва Хомеоплазмин маз, която ще доведе до бързо облекчение и възстановяване на кожата. Тази маз е подходяща и при подсичане, охлузване, протъркване на определени участъци от кожата, но без нарушаване на нейната цялост (т.е. не е за приложение върху рани).

 

 • Ledum palustre 9 CH – 5 гранули на ден е подходяща профилактика на ухапванията от комари и бълхи, когато почивката е в район с повишена концентрация на насекоми.

 

 • Apis mellifica 30 СН – при силна кожна реакция след ухапвания от комари. Дава се начесто, заедно с Ledum palustre (двете лекарства се редуват през 15-20 мин. за няколко приема и после през час до облекчаване).  Apis mellifica 30 СН може да се приложи и при други видове алергични обриви.

 

 • Arnica monatana 9 CH е приложим при всякакви травми. Приема се веднага след травмата – няколко пъти по 5 гранули през 10 мин., след което на всеки час по 5 гранули в първия ден. След това за още няколко дни – 4-5 пъти по 5 гранули. Приложението на този медикамент намалява риска от кръвонасядане и ускорява възстановяването на тъканите.

 

 • Arnigel се прилага локално при наранявания без нарушена цялост на кожата и при възраст над 1 год. Допълва ефекта на Arnica monatana.

 

 • Ipeca 9 СН се използва при гадене и/или повръщане – по 5 гранули, според ритъма на оплакванията, вкл. и на всеки час ако е нужно. При трудно овладяване на оплакванията, може да се приложи и свещичка Вомитус хил.

 

 • Bapticia tinctoria 9 СН – при чревен грип, свързан с разстройство и температура. Приемат се по 5 гранули, толкова по-често, колкото по-изразени са оплакванията (вкл. и на всеки час).

 

 • Arsenicum album 9 СН – при разстройство, когато се подозира консумация на престояла храна или храна от несигурен източник. Приемат се по 5 гранули след всяко диарично изхождане.

 

 • Podophyllum peltatum 9 CH – при т.нар. „диария на туриста“, свързана с комбинация от прегряване, немити ръце, прием на необичайна храна. Приемат се по 5 гранули след всяко диарично изхождане. Този медикамент е подходящ и при диария, свързана с никненето на зъбките.
  Повръщането и разстройството са чести оплаквания в хода на една морска почивка. Трябва да се има предвид, че при малките деца, те не са толкова безобидни, поради риска от бързо обезводняване. Ако оплакванията не отшумяват или детето е много малко, трябва непременно да се потърси лекарска помощ – понякога се налага включването на системи.
  За тези ситуации, освен хомеопатичните продукти, имайте в себе си и следните медикаменти и добавки, които могат да ви бъдат от полза:

 

 • Хидрасек за възрастни, детски (30 мг) или кърмачески (10 мг) – при разстройство.

 

 • Хидратин α – при повръщане и/или разстройство – това са прахчета за възстановяване на електролитния баланс (т.е. на загубените с повръщането или разстройството микроелементи).

 

 • Пробиотик (Био гая, Линекс или друг по Ваш избор) – можете да започнете приема му няколко дни преди началото на почивката и да го продължите през цялото време, докато сте там, с цел намаляване на риска от чревни инфекции.

И накрая – страдащите от слънчева алергия, трябва да знаят, че това състояние може успешно да бъде профилактирано и овладявано с хомеопатия, но за целта трябва 2-3 седмици преди плануваната почивка да потърсят консултация с квалифициран лекар-хомеопат, за да им бъде изготвена подходяща схема на терапия.

 

Завършвам с пожелание никой от гореизброените медикаменти да не се налага да бъде изваждан от аптечката.

 

Автор: д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия.
Хомеопатичен кабинет: гр. София, тел.: 0888 148912; www.homeopatiazateb.com

Вижте още:

Стомашно-чревни инфекции и лечението им с хомеопатия

10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца

Сваляне на висока температура с хомеопатия

Болки в ушите и ушна инфекция при деца