Куркума – уникалното средство за здраве и красота

Наричана подигравателно в миналото „шафранът на бедняците“ заради яркия си наситеножълт цвят, днес куркумата се възприема като златно индийско съкровище. Причината за тази звездна слава е „златното“ здраве на хората, която я консумират ежедневно, а също и растящата ѝ научна репутация като едно от най-мощните природни лекарства.

Куркумата е основна подправка в индийската кухня и присъства в почти всички храни, консумирани от индийците – факт, който бил забелязан от учените преди 30 години, след като било установено, че честотата на хроничните заболявания сред индийското население е значително по-ниска в сравнение с честотата в повечето западноевропейски страни и  особено в САЩ.


Предпазните и лечебни свойства на куркумата се дължат на активната ѝ съставка куркумин – вещество с толкова разнообразни и мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, че както показват наблюденията, защитава и подобрява здравето на буквално всеки един орган в тялото.

Проведените до момента хиляди изследвания върху животни и хора по целия свят сочат, че куркуминът може да се бори с повече от 70 заболявания, включително и с някои от най-големите заплахи за здравето като рака, сърдечните болести, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер. И списъкът продължава да расте.

Как въздействат куркумата и куркуминът

Куркумата има повече от 50 лечебни свойства – от облекчаване на болка до подобряване на кръвообращението – заради които лечителите от Индия (и Китай) я използват вече над 2000 години срещу различни болести.

Традиционните лечители са ползвали куркумата като:

  • антиацид, за успокояване на храносмилателни неразположения;
  • прахообразно средство за ускоряване процеса на оздравяване на рани и за предотвратяване на възпаление (бинтовете в Индия често съдържат куркума);
  • аналгетик за облекчаване на главоболие (куркуминът е съставка в лекарството „Тиленол“);
  • стимулант за подобряване на кръвообращението;
  • мехлем за лекуване на кожни проблеми;
  • средство за отпушване на носа (някои спрейове за нос съдържат куркумин).

В народната медицина куркумата се ползва за лечение на около 60 заболявания – от рубеола, варицела и колики до простуда, болести на венците, газове, лошо храносмилане и стрес.

Но звездната ѝ слава сред подправките се дължи най-вече на факта, че тя е антиоксидант с мощни противовъзпалителни способности. А защо това е толкова важно?

Оксидацията може да бъде сравнена с ръжда вътре в тялото, причинена от фактори, които учените наричат реактивни кислородни видове (РКВ) – молекули, в чиято външна обвивка липсва един електрон, поради което те отнемат електрон от други молекули и по този начин създават оксидативно увреждане, или оксидативен стрес. Производството на РКВ се дължи на многобройни фактори като вредно слънчево лъчение, замърсяване, богата на мазнини диета и дори на самия процес на стареене на организма.

Оксидативният стрес, който те предизвикват, на свой ред води до хронично възпаление – коварна разновидност на същата имунна реакция, изразяваща се в зачервяване, оток и загряване, която съпътства едно обикновено нараняване. Хроничното възпаление се посочва за причинител на много от болестите на съвременния начин на живот. Те включват сърдечносъдовите заболявания, които водят до сърдечен и мозъчен удар; диабет тип 2, който учетворява риска от сърдечносъдови заболявания и може да доведе до бъбречна недостатъчност, слепота и ампутации; болестите на Алцхаймер и Паркинсон; астмата; а също и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и псориазис. В експерименти с клетъчни култури, животни и хора антиоксидантният и противовъзпалителен куркумин е показал ефективност срещу всички изброени състояния.

И все пак силата на куркумата като антиоксидант е приковала вниманието на медицината в САЩ и по света най-вече поради ясно изявената му способност да се бори с рака.

 

Какво количество куркума ви е нужно?

Приемът на богата на куркума храна е чудесен начин да се грижим за доброто си здраве. Средностатистическият индиец приема приблизително по 1 чаена лъжичка куркума дневно, разпределена в три хранения, и това количество е достатъчно, за да може индийците да се радват на забележително ниска заболеваемост от Алцхаймер, рак и диабет тип 2.

Аз препоръчвам дневен прием на 500 милиграма добавка с куркумин за общоукрепващ ефект.

Бъдете сигурни, че добавката с куркумин е безвредна: досега не са наблюдавани сериозни странични ефекти или токсичност при прием на до 16 грама куркумин дневно. Което се равнява на изяждането на цяла чаша куркума дневно!

Най-добре е добавката с куркумин да се приема на гладно, около 1 час преди хранене. Може да подобрите усвояването на куркумина, като го вземате в съчетание със: сок от грейпфрут, сок от ананас, мляко или пиперин (хранителна добавка с черен пипер), както и с ястия, съдържащи мазнина (например зехтин) или млечен продукт (като кисело мляко).

 

Куркумата се комбинира добре със следните подправки:

Бахар, галангал, джинджифил, канела, кардамон, ким, кимион, кокос, кориандър, лук, резене (семена), синапено семе, сушени домати, черен пипер, чесън

и е чудесно допълнение към рецепти за:

доматени сосове, карфиол, къри, леща, ориз, супии всякакви зеленчуци, особено карфиол и лук.

 

Куркумата в кухнята

Куркумата е единственият достъпен източник на куркумин, затова се постарайте да прибавяте възможно най-голямо количество към храната си.

Когато се сготви, тя има мек аромат, наподобяващ донякъде аромата на джинджифил или портокал, с леко пиперлив вкус.

Тя е все още сравнително нова за западната кухня и западния вкус, затова рядко ще се намери готвач, който да успее да използва цяло бурканче преди датата на изтичане на срока му на годност. Това ще се промени обаче, когато разберете каква е истинската кулинарна стойност на тази подправка.

Дори индийците са съгласни, че вкусът на куркумата е леко остър, затова никога не я ползват сурова. Вкусът ѝ омеква при готвене. Най-лесният начин е просто да сгорещите малко олио в тигана и да го поръсите с куркума, като разбърквате с дървена лъжица, за да не загори. След секунди вече ще може да се насладите на апетитното ухание на тази подправка и сами ще откриете защо индийците толкова много я обичат! Ако не доловите този аромат, значи куркумата е остаряла.

Ето няколко съвета как да добавите повече куркума към храната си:

  • С горещете олио, прибавете куркума по описания начин и изпържете зеленчуци в овкусената мазнина.
  • Добавяйте куркума към обичайните рецепти за месо, птици или риба, които изискват сотиране или запържване в тиган.
  • Слагайте една или две чаени лъжички в задушени ястия с месо и зеленчуци за количества от две до четири порции. За по-големи количества ползвайте повече куркума.
  • Прибавяйте куркума към пържен лук. (Едно изследване, описано в „Защита срещу канцерогенното замърсяване на околната среда“, е установило, че комбинацията от лук и куркума има повишено предпазно действие срещу ракови заболявания.)
  • Слагайте куркума в ястия с кръстоцветни зеленчуци за допълнителна защита срещу рак на гърдата, на простатата и други видове рак. Всъщност кръстоцветните зеленчуци са полезни не само срещу рак на простатата, но и срещу много други болести – приемът им се свързва с по-ниска податливост към всякакви заболявания. Тези зеленчуци включват зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, листно зеле, кресон.
  • Консумирайте повече жълта горчица.
  • Прибавяйте куркума към бъркани яйца и други ястия с яйца. Тя ще им придаде както аромат, така и ярък жълт цвят.
  • Използвайте я за подправка на ястия с леща, както правят в Индия.
  • Прибавяйте куркума към дип сосове и дресинги за салати.
  • С месете я с разтопено масло и залейте сготвени зеленчуци.
  • С лагайте по 1 супена лъжица куркума в голяма тенджера пилешка супа с фиде.
  • Запържете куркумата в олио и добавете към нея течността за сваряване на ориз басмати.
  • Добавете 1 чаена лъжичка куркума към домашно приготвен чили сос.
  • Използвайте я за подправяне на яхнии с морски дарове и ястия с кокосово мляко.

Куркумата не се препоръчва за ястия с млечни продукти, тъй като те отнемат деликатния ѝ аромат.

 

Внимание: в миналото куркумата се е ползвала за багрило за платовете, от които са се шиели богато оцветените дрехи на аристократите. Затова внимавайте да не я разсипете – от тъкани се изпира трудно, а може дори да остави трайни петна и върху кухненския ви плот.

Из книгата: „Лечебните подправки“
от д-р Бхарат Агарвал и Дебора Йост на издателство Изток-Запад

Вижте още:

Маска с куркума при тъмни кръгове под очите

Супер ефикасен домашен сироп против кашлица

8 природни алтернативи на антибиотиците

10 храни, които ни пазят от рак на гърдата