60 безплатни ателиета за деца по време на Детски панаир 2016

детски панаир 2016Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов“. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Детски панаир стартира преди пет години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 20 събития в 8 града.

В юбилейното издание ще се включат всички партньори на Детски панаир от 5-те години. Работилниците ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация Изиарт е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Национален археологически институт с музей /НАИМ/, Национален природонаучен музей, Университетски ботанически градини – София, Музей по палеонтология и исторична геология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийска градска художествена галерия.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – физика и химия със специално разработено ателие по наука, в което децата ще могат да се запознаят със свойствата на водата. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е и атрактивно готварско шоу с децата и Ути. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

През 2016 събитието ще се проведе в 7 града в България в периода 28 май – 11 септември, както следва: СЛИВЕН 28 май, ПИРДОП/ЗЛАТИЦА – 29 май, СОФИЯ – 1 юни БЛАГОЕВГРАД 4-5 юни; ВРАЦА 11 юни; СТАРА ЗАГОРА – 12-13 септември;

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.