Как да предпазим детето от заплахи в интернет?

интернет безопасност деца

Близо 60 % от възрастните признават, че не са запознати с всички опасности, които дебнат децата им онлайн. Като най-голяма заплаха родителите определят насилието в интернет пространството. Това показват данните от проучване, проведено в рамките на инициативата „Безопасен интернет“, която се реализира от сдружение Beehive Co-working Space-Varna, с подкрепата на общинска дирекция „Превенции“.


Голям брой от посетителите на интерактивните обучения признаха че нямат информация за най-актуалните социални мрежи и видео-чатове, които са особено популярни сред младежите.

На официалната страница на проекта „Безопасен интернет“ са публикувани информационни материали и списък с разнообразни софтуери за родителски контрол. Към тях са приложени и видео-лекции с инструкции за инсталиране и използване на безплатните програми. Чрез тях родителите могат лесно да определят времето, в което децата им използват компютъра или да ограничат достъпа им до сайтове с неподходящо съдържание.

Проект „Безопасен интернет“, финансиран от дирекция „Превенции“, е онлайн базирана информационна кампания с включени към нея две интерактивни обучения насочени към родители на деца между 5 и 12 години. Целта е повишаване на родителската бдителност и умения по отношение на престоя на децата в интернет. Заложени са две интерактивни обучения на тема „родителски контрол в интернет“, включващо две лекции и десет видео урока, които показват как бързо и лесно да се инсталират различни безплатни софтуерни програми, които позволяват родителите да следят и да ограничават достъпа на подрастващите до определена вредна информация в интернет пространството. Очакваните резултати от проекта са понижаването на риска от злоупотреба с лични данни, трафик на хора, интернет тормоз, намаляване на риска от следене, ограничаване на личната информация, която се споделя в интернет пространството.