Забелване на пениса на бебето – да или не?

забелване пенис бебе фимоза

Ако сте родител на момченце, то един от първите въпроси, с които ще се сблъскате, е свързан със забелването на пениса на вашето бебче. Въпрос, относно който дори педиатрите не са напълно единодушни, което допълнително обърква мама и татко.

Бебенцата от мъжки пол се раждат с т. нар вродена фимоза – състояние, при което кожичката се слепва с главичката на пениса (перпуциум). Над 90% от децата от мъжки пол се раждат с тази физиологична фимоза, което не е нито здравословен проблем, нито е някаква аномалия.

Трябва ли да забелваме пениса на бебето и кога да започне това?

Тук мненията се разделят на две групи. Според една част от педиатрите, както у нас, така и по света, не трябва да се предприема нищо до третата година. Смята се, че за този период отлепването на кожата от главичката ще се случи по естествен начин, без да е необходима намесата от страна на родителя или лекаря.

Друга част от педиатрите са категорични, че забелването трябва да се извърши до края на първата година и препоръчват леко издърпване на кожичката по време на баня. Така постепенно тя се отпуска и след време напълно се отделя от перпуцума. Педиатъра би следвало да следи процеса при контролните прегледи и да ви дава напътствия.

Макар и рядко, съществуват крайни схващания на педиатри, които практикуват рязкото премахване на физиологичната фимоза, което може да бъде травмиращо и много болезнено за малкото дете.

Какви са предимствата на забелването?

Ако се прави внимателно и регулярно още от първите дни след раждането, забелването може да премине съвсем спокойно, безболезнено и без тревожност за детето. Основният плюс на ранното забелване е, че момченцата са прекалено малки, за да изпитват страх, да се противят или да се смущават. Друг основен фактор в подкрепа „за” забелването е, че ако не се отстрани физиологичната фимоза, съществува риск от локално възпаление. Между главичката и препуциума се оформя пространство, в което се натрупват мъртви клетки от епитела – т. нар. смегма, а тя може да се превърне в причина за инфекция.

Какви са рисковете от забелването на пениса?

Становището на Американската академия по педиатрия е, че пенисът на бебето категорично не би следвало да се забелва, като е необходимо само външно измиване. Според привържениците на тази теза, принудителното издърпване на препуциума назад може да предизвика болка, кървене, сраствания и последващи сексуални проблеми.

Какво представлява процедурата по забелване на пениса?

Когато говорим за поетапно забелване у дома, е необходимо кожичката да се издърпва съвсем леко, с всяко къпане на бебето. Докато то е в коритото, родителят съвсем лекичко хваща с палец и показалец кожичката и я издърпва, без да се стига до натиск. Ако се извършва правилно, до навършване на годинка, детето вече ще е със забелен пенис.

Възможно е да се стигне и до забелване чрез намесата на уролог. Това е необходимо, ако след навършване на тригодишна възраст фимозата все още не е отстранена. Процедурата е бърза и е свързана с хирургична намеса. След това е необходимо мазане със специален крем и измиване с вода.

 

Вижте още:

Къпане и тоалет на бебето

Да си майка на момче

Как да се грижим за пъпчето на новороденото

Странно, но факт – 20 любопитни факти за бебетата