11 страхотни начина за повишаване на концентрацията при децата

разсеяно дете концентрация учене
Може ли да се фокусираш и да си довършиш домашното?“ Сигурна съм, че на всеки от вас се е случвало да се опитва да задържи вниманието на детето си и да го накара да се концентрира.

Като майка на жизнено, забавно, приказливо осемгодишно момиче, често за мен е предизвикателство да я накарам да седне на едно място, да се съсредоточи върху домашната си работа и да я завърши, без да се разсейва твърде много.

И да, казвам „разсейва твърде много“, защото децата по природа са енергични и бурни и не можем да очакваме да се съсредоточат напълно и да не се разсейват изобщо. В същото време обаче е възможно да се помогне на детето да се съсредоточи върху определена задача и да увеличи умението за концентрация за по-дълъг период от време.

Преди да продължа, ето някои неща, които трябва да разберете:

 • Децата са естествено любопитни с несравнима енергия. Основната причина, поради която се сблъскват с липсата на концентрация, е че те са устроени по-различно от възрастните.
 • Когато задачата, която им се дава, не е забавна, те се отегчават и бързо насочват вниманието си към нещо по-интересно – за разлика от нас, възрастните, които изпълняваме задачи, независимо дали ни харесват или не.

Предлагам ви 13 техники за подобряване и увеличаване на концентрацията и фокуса при децата:

1. Играйте игри за трениране на концентрацията и упражнения за изграждане на внимание

Игрите могат да бъдат ефективно използвани за изграждане на концентрация. Тъй като децата учат повече  докато играят, винаги е добра идея да опитате и да направите дейностите им малко по-забавни.
Дръжте далеч телефоните, таблетите и компютрите и позволете на децата да играят с играчки, да извършват дейности, които подобряват вниманието и концентрацията, и да правят упражнения за концентрация.


Проучванията показват, че електронните джаджи всъщност намаляват продължителността на цикъла на концентрация и силата на паметта на децата, така че те трябва да се използват ограничено или изобщо да не се използват.

 • Игри за мислене – Можете да тренирате и укрепвате способността на детето да се концентрира и фокусира, като играе игри за концентрация, които изискват мислене, планиране и използване на паметта. Кръстословици, пъзели и игри с карти като „Памет“ и „Уно“ всъщност подобряват вниманието за думи, цифри и снимки, докато картинните пъзели – в които по-малкото ви дете трябва да търси неща, които са „грешни“ на снимката или да потърси трудно откриваеми обекти – също подобряват вниманието и увеличават концентрацията.
 • Занимания за последователност – Връзката между секвенирането и концентрацията е силна. Следването на рецепти, подредбата на масата за хранене и подреждане на неща в азбучен ред са страхотни занимания за децата, които имат затруднения с концентрацията.
 • „Просто седни“ – Тази игра включва предизвикателството вашето дете да седи на стол, без да се движи или да си играе, за да види колко дълго може да го прави. Друга игра за подобряване на концентрацията в тази категория е „Статуя!“ Чрез многократна игра мозъкът на детето се „упражнява“ и предизвиква, което засилва връзките „ум-тяло“ и подобрява фокусирането.

2. Подсигурете среда, лишена от разсейващи фактори

Някои деца реагират добре в среда, която е успокояваща, но други деца могат да се концентрират в среда, в която има много суматоха.

Разбирането в каква среда детето ви предпочита да учи е първата стъпка за повишаване на нивото на концентрация в него.

 • Среда – тихата инструментална музика и мекото осветление помагат да се настрои детето за учене.
 • Техника – В идеалния случай всички джаджи, включително телевизори, таблети, мобилни телефони и т.н., трябва да бъдат изключени или държани в друга стая, за да се избегне разсейване. Ако трябва да използвате компютър за подготовка на уроците, уверете се, че той се използва само за тази цел.
 • Достъпни материали – Дръжте всичко, което е необходимо на детето ви за уроците, под ръка, така че то да няма нужда да става, за да вземе нещо. Всички книги, пастели, учебници, моливи и дори вода могат да се съхраняват на бюрото или наблизо. Това също помага на децата да следят колко работа е останала и да управляват по-добре времето си.

3. Хранете ги здравословно

Храненето със здравословна храна има пряка връзка с това колко добре се концентрира детето. Има различни храни, които помагат да се увеличи концентрацията на детето. Яденето на пържена храна или храна, богата на захар, прави детето мудно, докато храната, богата на протеини като бадеми, яйца и чисто месо, има способността да повишава информираността и нивата на концентрация.

 • Зелена храна – интересно проучване в университета в Олстър, Обединеното кралство показва, че консумацията на тост и печен боб за закуска увеличава познанието. Експертите твърдят, че яденето на зелени храни и плодове зарежда тялото с антиоксиданти, което от своя страна засилва мозъчната сила.

4. Създайте рутина, която детето ви да следва

Рутинните задачи помагат на децата да свикнат с учебния график. Това не само помага за успешно разпределение и управление на времето, но също така помага да програмирате мозъка на детето, за да знае кога трябва да учи, кога да е навън и кога да си почива. А това от своя страна помага да се увеличи концентрацията на детето по време на учене.

 

 

 

5. Погрижете се детето да получава достатъчно сън да и спи пълноценно

Кратките дрямки и почивки освежават ума и повишават концентрацията. Повечето деца са в състояние да се концентрират най-добре след почивка през нощта.

Една дрямка в продължение на двадесет минути след училище или следобед помага за повишаване на концентрацията.

Всички ходения в банята, спирания за храна и т.н. трябва да се вземат предвид преди да започне времето за учене, тъй като те имат тенденция да пречат на концентрацията на детето.

6. Разделете по-големите задачи на по-малки задачи

Задайте по-малки задачи, за да увеличите обхвата на вниманието и да подобрите концентрацията. Изучаването на цяла глава от учебника наведнъж е доста трудно за едно дете. Винаги помага да се раздели на страници или дори абзаци, така че детето да изпитва усещане за постижение, за завършване на малка задача и това го мотивира да продължи напред.

Това важи не само за домашните, но и за домакинските задължения. Нита, майка на 8-годишен син, казва: „Бях карала сина ми да почисти шкафа си в продължение на седмици, но той никога не успя да го направи. Тогава започнах да разделям работата му на по-малки части, като му казах: днес трябва да почистиш долния рафт. Вечерта като се прибрах той го беше направил.“

7. Разберете какъв тип памет има вашето дете (зрителна, слухова, кинетична)

Всички деца учат по различни начини. Някои деца лесно обработват информация, когато я видят, други – когато я чуят, а трети – когато имат практически познания за нея и могат да я докоснат.

Важно е да разберете в коя категория попада вашето дете, най-вече защото това ще му помогне да асимилира по-добре информацията и ученето ще бъде по-скоро дългосрочно, отколкото краткосрочно. Няма да зубри.

 • Визуално – Децата, които разбират информацията по-добре, когато са в състояние да я видят. В този случай детето ще може да се концентрира по-добре, ако му бъде позволено да прочете информацията и да я запише.
 • Правене на флаш карти – Ако детето ви учи правописни правила или дори понятия, записването им на малки карти и многократното им показване, ще помогне на детето ви да разбере и усвои тези понятия много по-бързо.
 • Рисуване – може детето да нарисува това, което учи, което да му помогне да визуализира по-добре материала. Бонус е, че това също помага на фината му моторика да се развива.
 • Слушане– Децата, които се учат по-добре, когато чуят информация, имат слухова памет, която трябва да бъде стимулирана и развивана.
 • Четене на глас – някои деца се учат по-добре, като четат материала на глас или слушат някой друг да чете. В тази връзка те могат да намерят аудио книгите за по-полезни от книгите с меки корици.
 • Музика – Слушането на музика също може да помогне на детето да увеличи концентрацията си по време на учене.
 • Кинетични възприятия – децата, които са с кинетична памет, трябва да могат да докосват и усещат предмета, за който учат, за да го разберат и обработят информацията по-добре. За тези деца ученето чрез практически приложения може да бъде по-полезно от четенето на глас или писането.

8. Поставете кратки времеви цели за по-добра концентрация

Задайте ограничение във времето за изпълнение на дадена цел. Ако целта е учене на уроците, тогава можете да кажете, че трябва да се прочетат определен брой страници в рамките на двадесет минути.

Имайте предвид, че средното време за възрастен човек да се концентрира напълно е около 42 минути. Продължителността на концентрацията на дете би била много по-малка. Ето защо е разумно да има по-кратки времеви граници, като например 15 до 20 минути. Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че докато някои деца процъфтяват във времевите интервали, други деца могат да се чувстват под напрежение и да започнат да изпитват тревога, вследствие на което да загубят фокус.

9. Създайте система за поощряване на детето ви

Наградите не е задължително да са шоколадови бонбони или играчки. Те  могат да бъдат и под формата на похвали или дори повече уроци/задачи, особено, ако детето обича да се занимава с тях. Какъвто и стимул да изберете, уверете се, че той е подходящ за вашето дете и не забравяйте, че децата се радват на успехите си не по-малко от техните родители, а това е чудесен мотивиращ фактор.

10. Съобразете се с дневния режим и състоянието на детето

Планирайте задачи според времето, в което вашето дете е по-активно и съответно времето, в което то има по-малко енергия. Някои деца имат много енергия сутрин, докато други – вечер.

Винаги стартирайте по-сложните дейности през по-активния период от ежедневието на детето ви.

С намаляването на енергийните запаси на детето винаги можете да преминете към по-лека дейност. Това ще помогне за увеличаване на концентрацията.

11. Научете детето си на някои прости дихателни техники

Комбинирането на прости техники за релаксация като дълбоко вдишване с положителни визуални изображения помага на мозъка да подобри или усвои нови умения.

Например, можете да кажете на детето да затвори очи и да си представи определени ситуации. Във въображението му какво може да види? Какво може да чуе? Какво го разсейва? Можете допълнително да го помолите да си представи как би се справило с тези разсейвания. След като то е в състояние ясно да си представи това, ще установите, че поведението му в училище също се променя.

Заключение:

Както всяко умение, концентрацията може да се подобри и да се подтикне да работи в полза на детето. Ключът е в това да бъдете последователни.

Горните съвети за увеличаване на силата на концентрация са стъпка към желаната цел, защото не само помагат за подобряване на съсредоточаването, но и засилват връзката, която имате с детето си.

Статията е предоставена от: КОГНИТИВНА АЗБУКА – Koгнитивно развитие, диагностика и обучение на детето

Автор на статията е д-р Ширий Стивън, детски психолог