6 лъжи, на които ни учат в училище

Ако сте убедени в някои от изброените по-долу “факти”, които са ни преподавали в училище, помислете пак. А и бъдете внимателни, когато учите децата си на тях, защото се оказва, че не са особено достоверни:

1. “Винсент ван Гог е отрязал ухото си”

Много от нас вероятно са чували, че известният художник Винсент ван Гог е отрязал част от собственото си ухо, тъй като е имал психично заболяване. Нови исторически данни обаче сочат, че колегата му Пол Гоген е отрязал ухото му с меч по време на битка с Ван Гог. Двамата дали един на друг обет за мълчание, затова и фактите около случката остават скрити години наред.

2. “Хамелеоните променят цветовете, за да се маскират”

Хамелеоните действително променят цветовете, но по съвсем друга причина. Цветовете на тези влечуги се променят, както като характеристика на поведението при чифтосване, така и като метод за регулиране на телесната температура. Например, те се променят от светъл до тъмен, за да абсорбират повече топлина. И нищо от това няма общо с маскировъчни цели.

3. “Кристофор Колумб открива Америка, както и това, че Земята е кръгла”

Нищо подобно. Древните гръцки математици са формулирали теории за заоблеността на Земята около 2000 години преди да се роди Колумб. Също така, въпреки, че мнозина приписват на Кристофор Колумб заслугата за откриването на Америка, континентът е открит от исландския пътешественик Лейф Ериксон още през X век.

4. “Хората притежават общо 5 сетива”

Истината е, че сетивата ни са много повече. Освен стандартните пет, както и прословутото„шесто чувство“, човекът разполага и с усет за движение, вестибуларен апарат, усещане за време и температура, както и много други второстепенни сетива. Така общият им брой достига до 20.

5. “Основните цветове са синьо, червено и жълто”

Все още на много деца се преподава това абсурдно твърдение в часовете по изобразително изкуство. Истината е, че основните цветове са циан, магента и жълто. Синьото и червеното могат да се образуват от тези основни цветове. Ако смесите циан и магента, лесно ще получите синьо, а магента и жълто ще ви даде яркочервено. Фактът, че основните цветове са циан, магента и жълто, е известен от края на XIX в., но незнайно защо, все още не е достигнал до класните стаи.

 

6. “В природата има само три агрегатни състояния”

Според учебниците по физика, трите агрегатни състояния са: твърдо, течно и газообразно. Ако обаче попитате учителката си по физика как ще обясни факта, че пишем на монитор с течни кристали, тя вероятно няма да ви даде разумен отговор. Течният кристал се състои от молекули, подредени като при твърда материя, но в същото време – флуидни. От същата група са суперфлуидите, плазмата и ненютониевите флуиди.

 

Вижте още:

Те чистят, подреждат и сервират – или просто образование по японски

8 неща, които вашето бебче умее още преди да се роди, и би искало вие да знаете

9 дестинации в България, които задължително трябва да посетите с децата си

Защо финландското образование е толкова успешно

 

Comments are closed.