Каква е тайната за здраве и дълголетие на една 107-годишна баба?

стара жена баба внуче

Една от най-възрастните жени в Ирландия наскоро навърши 107 години, Въпреки преклонната си възраст обаче умът ѝ остава толкова бистър, че все още може да си спомни своя първи учебен ден през далечната 1919 г..


Каква е тайната на дълголетието на Бриджит Тиърни, майка на осем деца и вече пра-прабаба?

Тя вярва, че тайната на дългия и щастлив живот е домашно отгледаната храна, спокойното, позитивно мислене и упоритата работа.

Наистина, Бриджит – чиито осем деца Мери, Маргарет, Полин, Джон, Бети, Том, Кити и Патриша, са живи и вече пенсионери – става в ранни зори всеки ден и започва сутрешното си хранене си със собствено прясно приготвена каша.

Най-старата жителка на Ирландия има 30 внуци, 45 правнуци и четирима пра-правнуци. Преживяла е много – от световни войни до пандемии.

„Бях на четири в първия си ден в училище“, разказва Бриджит. „Спомням си, че започнах в същия ден като сестра ми Елизабет, която беше на шест. Толкова ми е ясно, сякаш беше вчера“.

„Все още мога да рецитирам поезията, която научих в клас. Опитвам се да поддържам ума си активен, като решавам кръстословици, гледам викторини и като съм в крак с текущите събития“.

Снимка: https://www.independent.ie/

„Вече не готвя много, но винаги помагам в миенето на чиниите след това!“, добавя тя.

Бриджит винаги е обичала политиката и си спомня как е ходила да слуша речите на Майкъл Колинс още като дете. „Гласувала съм на абсолютно всички избори, откакто имам това право, и се гордея с това.“

Всички съседи продължават да посещават Бриджит през годините и винаги се радват на нейното чувство за хумор и разумни съвети. Дъщеря й Кити казва, че винаги с удоволствие идва да посети майка си.

„Мама носи усещане за спокойствие и щастие в живота на всички ни. Въпреки че овдовя през 1983 г., тя работеше също толкова усърдно във фермата, колкото баща ни. Винаги е била кула от сила за всички нас, човек, за който семейството е на първо място.“

Забележително е, че цялото семейство на Бриджит идва да я види през последните няколко дни за този легендарен рожден ден.

„Много се радвам, че мога да прекарам този важен рожден ден с моята баба“, казва една от пра-правнучките ѝ. „Посещението при баба винаги ми оставя с усещане за щастие, спокойствие и гордост. Тя е жива легенда.”

Източник:  www.independent.ie