Д-р Евтимова: Не давайте антибиотици на деца, за да свалите високата температура

Много често родителите прибягват към антибиотика с надеждата той да свали високата температура още в първите дни от грипната инфекция. Правилно ли е обаче това?

Антибиотиците не са противотемпературно средство и не действат при вирусни заболявания, споделя в интервю за Лечители.бг д-р Стефка Евтимова, специалист по педиатрия, алергология и клинична имунология в СИМП в гр. Пловдив.

„Антибиотиците са ефективни само при заболявания, причинени от бактерии. При вирусни инфекции те не само че не помагат, но могат да причинят и тежка алергична реакция, която понякога може да бъде фатална. Освен това ненужното им използване води до развитие на резистентност към тях. По тези и други причини употребата на антибиотици трябва да бъде ограничена и те да се прилагат само при сигурно доказана вторична бактериална инфекция. Усложнения като гноен синузит, отит и пневмония, които се развиват след вирусни инфекции, изискват, разбира се, антибиотично лечение“, допълва тя.

Според д-р Евтимова, инфекциите на горните дихателни пътища или така наречените „настинки” всъщност са заразни заболявания, причинени от различни вируси. Известните вируси са повече от 200, непрекъснато се появят нови и организмът никога не успява да изгради имунитет срещу тях. Това е причината настинките да представляват такъв голям проблем – хлапетата в ранна детска възраст боледуват между 6 и 12 пъти годишно, а в училищна – от 2 до 4 пъти. През есенно-зимния сезон децата прекарват по-голямата част от времето в затворени пространства, в близък контакт едни с други, което благоприятства разпространението на вирусите.

Обикновено симптомите се развиват от 2–3 часа до 2–3 дни в зависимост от вида на вируса и степента на имунната реакция на организма, обяснява специалистът. Тези симптоми варират според типа вирус, но най-често включват болка и „гъделичкане” в гърлото, запушен или хремав нос, кихане, сърбеж, кашлица, главоболие, повишена температура, отпадналост. За малките деца е характерен и понижен апетит. Тези симптоми продължават от 4 до 14 дни, като в повечето случаи подобрение настъпва в рамките на една седмица.

„Бебетата и децата до 3 години рядко боледуват от „настинка”, но често се разболяват от остри респираторни инфекции и грип. Лечението включва общи мерки – покой, поемане на много течности, витамин С. Обичайните, неусложнени вирусни инфекции през есента преминават за около 7 дни“, споделя д-р Евтимова.

Според д-р Стефка Евтимова, закаляването е един много добър метод за повишаване на имунитета на детето и начин да ограничим настинките. Общоизвестен принцип на закаляването е редуването на топли и студени процедури. Класически примери са престоят на морския бряг, хладните обливания или сауните при по-големите деца в училищна възраст. Балансираният двигателен режим и здравословното  хранене също са фактори в борбата с настинките.

Педиатърът съветва още родителите да не отлагат прегледа при специалист, особено, ако са налице следните симптоми:
  • Промяна в характера на кашлицата („дълбока и влажна”) и отделяне на оцветени храчки.
  • Болки в ухото – симптом на усложнение с отит.
  • Болка в челната част на главата, особено при навеждане – симптом на начален синузит.
  • Задържаща се висока температура и влошаване на общото състояние на детето.

 

Вижте още:

9 храни, които ни пазят от грип

Детето има температура? Ето какво е добре да знаем:

Сваляне на висока температура с естествени средства

11 признака, чрез които да различим настинката от грипа