Едно от безспорните предимства на летния сезон е изобилието от плодове, характерни за нашите географски ширини. Сред тях са динята и пъпешът, които са изключително полезни за подсилването и балансирането на имунната система както на децата, така и на възрастните. Ето защо през топлите месеци е добре да ги включваме в семейното меню възможно най-често. Един от начините да го направим е да приготвим смути – комбинация от плодове, зеленчуци или и двете в лека и приятна на вкус напитка. Освен това, смутито е лесно усвоимо от организма и най-важното – изключително полезно и здравословно.
Вижте няколко примера за лесни смути рецепти с диня и пъпеш, с които можете да се разхладите в летните горещини:
Смути с диня и ягоди
Продукти
- 2 чаени чаши с парченца нарязана диня (без кората)
- ½ чаена чаша замразени ягоди
- 1 банан
- 1 чаена чаша кокосово мляко
- По желание – 1 супена лъжица кленов сироп
Приготвяне
Всички продукти се смесват с блендер и смутито се консумира веднага. Ако не е достатъчно сладко, може да се добави кленов сироп според индивидуалния вкус.
Динено смути с ледени малини
Продукти
- 400 грама диня (без кората)
- 500 грама малини
- 3 супени лъжици мед
- 3 стръка мента
Приготвяне
Малините се замразяват за около час. Почистената от семките и кората диня се нарязва на малки парчета и се пасира. Охладените малини също се пасират и се смесват с динята, меда и ситно нарязаната мента, като всичко се пасира в блендер. Към смутито може да се добави по желание и лед.
Смути с диня и пъпеш
Продукти
- 500 грама диня (без кората)
- 1 малък пъпеш
- 1 лимон
- 2 супени лъжици мед
Приготвяне
Динята и пъпешът се почистват от кората и семките, след това се блендират заедно. Сокът от лимона се изцежда и се добавя към блендираната смес. Накрая се прибавя и медът, като смутито се блендира отново. По желание се добавя и лед.
Ледено смути с праскова, пъпеш и грозде
Продукти
- 300 грама пъпеш (без кората)
- 2 праскови
- 50 грама бяло грозде
- ½ лимон
- 300 милилитра ябълков сок
Приготвяне
Пъпешът и прасковите се обелват и почистват. След това се нарязват на парченца и се замразяват за 2 или 3 часа. Зърната на гроздето и лимонът се обелват и семките се отстраняват. Замразените плодове се поставят в блендер, към тях се добавят гроздето, лимонът и ябълковия сок. Всички съставки се блендират. Ако смутито е прекалено гъсто, може да се добави още ябълков сок.
Смути с пъпеш и краставица
Продукти
- 1 и ½ чаени чаши пъпеш (без кората)
- ½ голяма краставица
- ½ чаена чаша вода
- 1 чаена лъжица мед
- 6 листа мента
Приготвяне
Обеленият и почистен пъпеш се замразява във фризер за няколко часа. Краставицата се измива и обелва. Замразеният пъпеш, краставицата и ментата се разбиват с половин чаша вода в блендер или шейкър. Накрая се добавя и медът. Всички съставки се блендират за 1 или 2 минути докато се получи хомогенна смес.
Смути с пъпеш и банан
Продукти
- ½ пъпеш
- 2 банана
- 300 милилитра кокосово или соево мляко
- 1 или 2 супени лъжици мед или кленов сироп
Приготвяне
Бананът и пъпешът се обелват и почистват. Всички съставки се блендират до получаване на желаната консистенция. Ако смутито е прекалено гъсто, може да се добави допълнително от кокосовото или соевото мляко.
Смути с пъпеш и праскова
Продукти
- ¼ средно голям пъпеш
- 1 праскова
- 200 милилитра соево мляко
- По желание – мед за подслаждане
Приготвяне
Пъпешът и прасковата се обелват и почистват, след което се нарязват на кубчета. Към тях се добавя половината от соевото мляко и всичко се блендира. Когато се получи хомогенна смес, към нея се прибавя и останалото мляко. Ако смутито не е достатъчно сладко, към него може да се добави мед според индивидуалния вкус.