Детето няма желание да ходи на училище? Ето какво да направим:

Как да помогнем на детето си да се адаптира към училището и да посещава с интерес учебните часове?

Много родили, особено на по-малки деца, са изправени пред един немалък проблем – детето им не иска да ходи на училище. Степента на този проблем може да варира от просто детско нежелание да посещават часовете до истинско бедствие.

Психолозите предупреждават родителите на деца в училища възраст, че с настъпването на септември трябва да се въоръжат с голямо търпение. Не забравяйте, че едно дете – без значение колко голямо е се нуждае от родителска подкрепа в този труден период на промени. Смяна на режима, преход от лятна ваканция към натоварения делник. Особено трудна се оказва адаптацията при първокласниците към училището и неговите правила, които довчера са били на съвсем различен режим в детска градина, а сега от тях се очаква да седят на чин и да пишат домашни.

Сайтът zdravnitza.com публикува някои полезни съвети относно това как да помогнем на детето да се адаптира възможно най-лесно към учебния процес.

Нежеланието на детето да ходи на училище, колкото и да не ви се вярва може да е симптом за психологичен проблем. Трябва да сте особено внимателни ситуацията да не ескалира. Нежеланието на децата да посещават училище се проявява най-чести на 6-годишна възраст. За разлика от по-големите деца, които отказват да ходят научилите, по-малките си остават у дома без да знаят техните родители. Техните страхове и притеснения се изразяват рано сутрин. Малчуганите започват да се оплакват от какви ли не физически симптоми и заболявания.

Обяснете внимателно да детето си, че винаги може да разчита на вашата подкрепа ако нещо го тревожи. Опитайте се да вникнете в страховете му, които му пречат да ходи на училище. Това е универсален начин, който работи при всички случай. Най-добре е още от рано детето да разбере, че е по-добре да говори и споделя с родителите си, вместо с други хора, които твърде често се оказват неподходящи.

Основна грешка при родителите е да кажат на детето си нещо от рода на „Не се дръж така! Отивай на училище!“. Детето ви трябва да има желание да споделя с вас, да знае, че винаги сте готови да го изслушате, да му дадете съвет. Основното нещо е детето да знае, че в училището няма нищо лошо, и че там дори може да се чувства добре.

Забелязвайки, че детето не иска да ходи на училище поговорете спокойно с него, разберете причините за това нежелание. При децата може да има много причини, без значение дали възрастния ги вижда и разбира.

Хвалете и насърчавайте детето по-често, но само обективно!

Адаптирането към режима на училищния живот за децата продължава различно: обикновено 2, понякога и 3 месеца. Следете детето си за стриктното спазване на режима. Да си ляга и става навреме, сутрин да закусва, след като се върне от училище да подготви домашните си. Внимавайте, обаче, като родители да не прекалявате със строгостта.

Ето някой правила, които могат да ви бъдат полезни:

1. При подготвянето на домашните започнете с това, което детето харесва.
2. Правете почивки между различните предмети. По време на почивките позволете на детето си да поиграе.
3. Първоначално при подготвяне на домашните седнете до детето си и с всеки изминал ден се отдалечавайте. Оставете го да свикне да прави всичко само.

 

Вижте още:

Списък с необходимите покупки за първокласник

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник

10 начина да мотивираме детето си да учи

Детското непослушание – разберете проблема